Lani je pri prečkanju Sredozemskega morja med Severno Afriko in Evropo umrlo najmanj 3.116 ljudi. Foto: Reuters
Lani je pri prečkanju Sredozemskega morja med Severno Afriko in Evropo umrlo najmanj 3.116 ljudi. Foto: Reuters

Prenapolnjen gumijast čoln je potonil severno od Tripolisa.

Na prizorišču tragedije je italijanska mornarica, ki je sporočila, da so do zdaj našli osem trupel, 85 ljudi pa jim je uspelo rešiti. Španska humanitarna organizacija Proactiva Open Arms je medtem na Twitterju zapisala, da na desetine pogrešanih nikoli ne bodo našli in "bodo umrli brez pogreba".

Šlo naj bi za prvo tovrstno nesrečo letos, čeprav humanitarne organizacije opozarjajo, da je čolnov, polnih obupanih ljudi, ki skušajo čez morje doseči Evropo, ogromno in da lahko številni tudi potonejo, ne da bi za to sploh vedeli.

Lani umrlo najmanj 3.116 ljudi
Tokrat se je alarm sprožil, ko je v mednarodnih vodah, okoli 40 milj od obale Libije, na pol potopljen čoln opazilo eno izmed nadzornih letal, ki sodelujejo v operaciji EU-ja Sophia.

Lani je pri prečkanju Sredozemskega morja med Severno Afriko in Evropo po podatkih Zdravnikov brez meja umrlo najmanj 3.116 ljudi. Vseh ljudi, ki so se podali na to nevarno pot, je bilo okoli 119.000, kar je za tretjino manj kot v letu predtem.

V prvih šestih dneh letošnjega leta so na varno v Italijo prepeljali več kot 400 prebežnikov, lani v enakem obdobju 729.