V nedavnih poplavah je v Srbiji umrlo 20 ljudi, v BiH-u 27 ljudi, na Hrvaškem pa dva človeka. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
V nedavnih poplavah je v Srbiji umrlo 20 ljudi, v BiH-u 27 ljudi, na Hrvaškem pa dva človeka. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Voda je v Kuparih na območju Dubrovnika poplavila več hiš. Poleg policistov ljudem pomagajo gasilci in delavci komunalnih podjetij. Tudi v Župi Dubrovački je poplavljenih približno 50 stanovanjskih objektov. Pod vodo je več lokalnih cest, za promet je zaprt tudi del jadranske magistrale med Dubrovnikom in Župo Dubrovačko. Obilne padavine so povzročile težave tudi z oskrbo s pitno vodo v Dubrovniku, kjer je treba vodo pred pitjem prekuhati.

V Karlovcu gradijo nasipe
Medtem hrvaški vojaki v jugovzhodnem predmestju Karlovca prebivalcem pomagajo graditi protipoplavne nasipe ob hišah, ki so bile pod vodo v spomladanskih poplavah. V Karlovcu poudarjajo, da preventivni nasipi niso rešitev, temveč je treba dokončati gradnjo celotnega sistema protipoplavne obrambe. V mestu so že poplavljene nekatere mestne ceste. Vrh vodnega vala Korane in Kolpe pričakujejo v prihodnjih nekaj urah. Z obrambnega ministrstva so sporočili, da je zaradi naraščanja Kolpe v pripravljenosti še 250 vojakov, ki jih bodo v soboto po potrebi poslali na območje Siska.

"Hrvaška se spopada z veliko količino padavin, ki povzročajo poplave. V Sisačko-moslovački županiji (Letovanić) se borijo z reko Kolpo, katere gladina narašča osem centimetrov na uro," je poročala hrvaška nacionalna televizija HRT. Višina reke naj bi bila trenutno 720 centimetrov. Ministrstvo za obrambo je na območje poslalo 350 vojakov.

Zaradi ciklona Talija razglasili rdeči alarm
Kot so sporočili vremenoslovci, je nad območjem Dubrovnika ciklon Talija, zaradi katerega so že v četrtek razglasili rdeči alarm. Veliko gospodinjstev v Župi je brez elektrike, saj je voda izruvala elektrovode. V samo nekaj urah je zapadlo 58 litrov dežja na kvadratni meter. O poplavah poročajo tudi iz Splita, Pakoštan, Sv. Filipa in Jakova, Biograda, Bibinj, Sukošana in z otoka Dugi otok.

Nasipe gradijo tudi v BiH-u
Zaradi močnega dežja so v Bosni in Hercegovini (BiH) narasle reke, pojavili so se hudourniki, ki so poplavili več naselij in cest. Najhuje je na območju Bihaća in Cazina na zahodu države. Zaradi hudega neurja so ostali brez električne energije v Baru in Budvi v Črni gori.

Civilna zaščita Federacije BiH-a je sporočila, da je na območju Bihaća in Cazina poplavljenih več deset stanovanjskih objektov, kot tudi nekaj cest. Nekatere med poplavljenimi cestami so morali zapreti za ves promet. Gasilci in pripadniki civilne zaščite imajo veliko dela s črpanjem vode iz poplavljenih objektov. Gradijo tudi nasipe z vrečami peska, da bi preprečili dodatne poplave.

Zaradi poplav prestavili začetek šolskega leta
Reka Una je grozila na območju Novega Grada v Republiki srbski in morali so reševati starejše občane, potem ko je bilo poplavljenih več stanovanjskih objektov in prometnic. Prekinili so tudi pouk v tamkajšnjih šolah.

Dež je znova povzročil težave tudi v Maglaju in Gračanici, mestih, v katerih so maja pretrpeli ogromno škodo zaradi poplav. Začetek šolskega leta v Maglaju so prestavili na konec septembra.

Del Črne gore brez elektrike
Območje Bara in Ulcinja na jugu Črne gore je brez elektrike, potem ko so strele povzročile okvare na daljnovodih. Izbruhnil je tudi požar na transformatorski postaji Bar, ki so ga gasilci pogasili v eni uri, je poročal spletni portal cdm.me.