Napad so že izolirali in je pod nadzorom. Foto: Reuters
Napad so že izolirali in je pod nadzorom. Foto: Reuters
Oblasti tako že od decembra preiskujejo, kako globoko se je uspelo prebiti hekerjem. Foto: Reuters

Napad so sicer zaznali decembra, lahko pa bi potekal že celotno lansko leto. Po že ustaljenem scenariju oblasti za vdor krivijo Rusijo. Domnevno naj bi za napadom stala ruska hekerska skupina APT28, ki naj bi bila povezana s Kremljem.

Hekerji so napadli zunanje in obrambno ministrstvo. Pri tem so naložili škodljive programe in pridobili podatke s strežnikov. Osrednji napad se je zgodil na podatkovno omrežje zvezne uprave. To je posebna komunikacijska platforma, ki je posebej zavarovana pred kibernetskimi napadi. Uporabljajo pa jo med drugim vlada, ministrstva, parlament in varnostne oblasti.

Oblasti tako že od decembra preiskujejo, kako globoko se je uspelo prebiti hekerjem, saj obstaja možnost, da so pridobili dostop do celotnega omrežja.

Obstajajo "namigi"
Trdnih dokazov, da so napad izvedli ruski hekerji, ni, saj jih je v takšnih primerih težko pridobiti. Obstajajo pa namigi, kot so na primer cilj napada in uporabljeni strežniki, s katerih so bili izvedeni napadi. APT28 je tudi že pred tem izvedel več podobnih napadov, na primer na zvezo Nato in novinarje v vzhodni Evropi in na Kavkazu.

Nemško notranje ministrstvo je sporočilo, da so hekerski napad že izolirali in je pod nadzorom. Incident obravnavajo prioritetno, v preiskavo pa so vložili dodatna sredstva, je pojasnil tiskovni predstavnik ministrstva Johannes Dimroth.

Dodal je še, da so vsi prizadeti organi že obveščeni in da so sprejeli vse potrebne ukrepe glede pojasnjevanja napada in ponovne vzpostavitve zaščite. Ker preiskava še vedno poteka, Dimroth ni podal dodatnih informacij.

V Nemčiji so sicer leta 2015 opazili sumljive dejavnosti v računalniškem sistemu zveznega parlamenta. Tudi takrat so v sistem domnevno vdrli hekerji skupine APT28.