Obubožani prebivalci, okoli dva milijona jih je ostalo brez strehe nad glavo, čakajo na pomoč. Foto: Reuters
Obubožani prebivalci, okoli dva milijona jih je ostalo brez strehe nad glavo, čakajo na pomoč. Foto: Reuters
Na pobočju Mount Everesta so oblasti do zdaj našle 18 trupel. Foto: Reuters

"Tam ni ničesar več. Nobenih gostišč več. Plaz je odnesel vse," je za francosko tiskovno agencijo povedal Udhav Bhataraj, vodja okrožja, v katerem leži tudi Langtang, eden najbolj turističnih krajev, ki leži okoli 60 kilometrov severno od Katmanduja. V omenjeni vasi je več kot 50 turističnih gostišč.

Potres, ki je 25. aprila z magnitudo 7,8 stresel Nepal, je po do zdaj zbranih podatkih zahteval več kot 7.360 smrtnih žrtev, ranjenih je več kot 14.000 ljudi, oblasti pa napovedujejo še nadaljnje povečevanje števila mrtvih, saj se reševalne ekipe šele prebijajo na odmaknjena ruralna območja, ki jih je potres močno prizadel.

Oblasti in okoli 4.000 humanitarnih delavcev iz tujine le počasi odpravlja posledice uničujočega potresa, pomoč prihaja z vsega sveta. Nepalske oblasti so v nedeljo zaprle letališče za velika letala, ker bi lahko poškodovala edino vzletno-pristajalno stezo, a so danes na letališču vseeno pristala tudi težka ameriška letala s pomočjo.

EU za Nepal namenil 40 milijonov evrov
Evropska komisija je danes odobrila 16,6 milijona evrov finančen pomoči za obnovo Nepala, skupaj s prispevki članic pa je EU za Nepal namenil okoli 40 milijonov evrov pomoči. Do leta 2020 bo sicer Evropska komisija Nepalu iz sklada za razvojno sodelovanje zagotovila 360 milijonov evrov pomoči. Ta podpora je v osnovi namenjena zlasti za izobraževanje, trajnostni razvoj podeželja in krepitev demokracije, a jo bo EU glede na humanitarne potrebe in zahteve v času obnove ustrezno prilagodil. Slovenska vlada je za pomoč Nepalu odobrila 50.000 evrov neposredne finančne pomoči.

Letos konec vzponov na Mount Everest
Potres je zahteval tudi žrtve na najvišji gori sveta. Oblasti so do zdaj našle 18 trupel. Nadaljnji vzponi na Mount Everest v letošnji sezoni so skorajda nemogoči, saj so plazovi po potresu preveč poškodovali poti nanj, ocenjujejo nepalske oblasti, ki pa še niso izdale uradnega obvestila, da je vzponov za letos konec.

Največja gneča za vzpon na najvišjo goro sveta je sicer konec maja, pred začetkom monsunskega obdobja. 40 od 42 odprav je že odpovedalo vzpon na Mount Everest, nekaj alpinistov pa kljub kaotičnim razmeram v državi v baznem kampu čaka, da se bodo znova odprle poti na vrh.

Šerpe, ki so največji poznavalci razmer na gori, so po ogledu prizadetih območij že odločili, da nadaljnji vzponi to pomlad ne pridejo v poštev. Za letos je bilo sicer prijavljenih 357 alpinistov, ki so za dovoljenje za vzpon plačali po 11.000 dolarjev.