V spopadih je bilo ranjenih 20 ljudi, med njimi tudi 5 policistov. Foto: EPA
V spopadih je bilo ranjenih 20 ljudi, med njimi tudi 5 policistov. Foto: EPA

Več sto protestnikov, to so bili delavci, brezposelni mladi in člani borčevskih združenj, je protestiralo zoper svoj socialni položaj, spopadi pa so izbruhnili, ko so poskušali vdreti v zgradbo kantonalne vlade. Policija jim je to preprečila, nakar so protestniki prevračali zabojnike za smeti, zažigali avtomobilske pnevmatike in metali kamenje v policiste.

Kot poroča sarajevski dnevnik Oslobođenje, se je pred poslopjem tuzelskega kantona čez dan zbralo okoli 1.000 protestnikov. Poziv k protestu je bil objavljen na družbenem omrežju Facebook. Naknadno se je kot organizator protesta pojavila neformalna skupina državljanov, imenovana Udarec.

"Čas je, da se skorumpirani vladi reče, da je dovolj"
Eldin Sinanović, ki se je predstavil kot vodja gibanja, po spopadu s policijo pa so ga tudi prijeli, je pred tem pozval vse ljudi v BiH-u, naj se začnejo boriti za svoje pravice. "Čas je, da se skorumpirani vladi reče, da je dovolj," je vzklikal Sinanović. Policija je aretirala 22 ljudi. Proti večeru so se razmere umirile, poslopje kantonalne vlade pa varujejo okrepljene policijske enote.

Iz vlade tuzelskega kantona so sporočili, da za propad podjetij, kot so Polihem, Dita in Konjuh, katerih delavci so bili v večini med protestniki, niso odgovorni. Gre za podjetja, ki so bila privatizirana, za njihovo usodo pa zdaj nosijo odgovornost tisti, ki so jih kupili, so dodali, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Delavci omenjenih podjetij že dlje časa vsako sredo protestirajo pred pravosodnimi institucijami in stavbo vlade, tokrat pa so se jim na ulici pridružili tudi drugi državljani. Delavci so se pritoževali tudi nad distanciranjem nekaterih sindikatov.