Oktobra lani je majhen taboloid z naklado le dva tisoč izvodov povzročil pravi potres v Ugandi. David Kato je dobil sodno bitko proti časopisu, za kar je zdaj plačal z življenjem. Foto: EPA
Oktobra lani je majhen taboloid z naklado le dva tisoč izvodov povzročil pravi potres v Ugandi. David Kato je dobil sodno bitko proti časopisu, za kar je zdaj plačal z življenjem. Foto: EPA

V vasi Mukono, ki leži v bližini glavnega mesta Kampale, je sosed v četrtek zjutraj našel mrtvega Davida Kata, ki je bil do smrti pobit z gorjačo. Tamkajšnja policija je kmalu prijela dva osumljenca: taksista, ki je bil v bližini zločina, in nekdanjega kazjenca, ki je po prihodu iz zapora nekaj dni bival pri Katu.

Zmaga na sodišču, smrt na domu
David Kato
je v začetku leta slavil pomembno zmago v zahtevnem boju ugandske LGTB skupnosti. Skupaj še z dvema aktivistoma je dobil tožbo proti tabloidu Rolling Stone (ni povezan z znano ameriško revijo), ki je na obletnico predloga spornega protihomoseksualnega zakona objavil seznam 100 najbolj znanih ugandskih gejev in lezbijk. Pod naslovom je bil v tabloidni navadi še podnaslov "Obesite jih" (Hang Them).

Ob fotografijah so bili navedeni domači in delovni naslovi izpostavljene stoterice. Sodišče je kmalu po novem letu razsodilo, da noben medij v državi ne sme razkrivati osebnih podatkov o znanih ali potencialnih homoseksualcih v državi.

Sporni zakon po pritisku umaknjen
Uganda je pred oktobra 2009 začela obravnavati zakon, v katerem so močno zaostrili kazni za homoseksualnost, ki je v tej vzhodnoafriški državi kazniva in preganjena. V skrajnem primeru, ko bi gej/lezbijka z virusom HIV okužil partnerja ali pa imel odnos z mladoletno osebo, je zagrožena celo smrtna kazen. Po ostrem odzivu svetovne LGTB-skupnosti in medijev, so na vlado Joverija Musevenija pritisnile tudi zahodne države. Posebna komisija je lani maja predlagala umik spornega zakona.

Homoseksualnost je v Ugandi, tako kot v večini podsharskih držav Afrike, še vedno nezakonita, najvišja zagrožena kazen je kar 14 let zapora.

Po objavi slik in naslovov je Kato za CNN izjavil, da se boji za svoje življenje: "Vaščani želijo požgati mojo hišo."