V racijah je sodelovalo okoli 1.100 policistov. Foto: EPA
V racijah je sodelovalo okoli 1.100 policistov. Foto: EPA
Nemška policija
Policisti so preiskali stanovanja, poslovne prostore in dve mošeji v Frankfurtu, Offenbachu, Darmstadtu, Limburgu in Wiesbadnu. Foto: Reuters

Tožilstvo v Frankfurtu je sporočilo, da so pregledali skupno 54 stavb, vse hišne preiskave pa naj bi bile po navedbah tožilstva povezane s 16 osumljenci, starimi od 16 do 46 let, poroča nemška tiskovna agencija DPA. V raciji v Hessnu je sicer sodelovalo okoli 1.100 policistov, ki so preiskali stanovanja, poslovne prostore in dve mošeji v Frankfurtu, Offenbachu, Darmstadtu, Limburgu in Wiesbadnu.

"Z ukrepi islamskim skrajnežem jasno sporočamo, da spremljamo razmere," je poudaril notranji minister dežele Hessen Peter Beuth. "V naši državi ne bomo trpeli zamaskiranih fanatikov, ki zavračajo našo svobodno in demokratično ureditev, pod krinko verske svobode širijo sporočila sovraštva in pozivajo k boju proti drugače verujočim," je dodal Beuth.

Novačil za IS?
36-letni tunizijski državljan, za katerega je bil izdan zaporni nalog, naj bi novačil borce za samooklicano Islamsko državo. Oblikoval naj bi tudi teroristično mrežo za izvedbo terorističnega napada. Po besedah predstavnika deželne policije je bilo načrtovanje napada še v zgodnji fazi, cilj napada pa še ni bil določen.

36-letnika iščejo tudi zaradi napada na muzej Bardo v Tunisu leta 2015, v katerem je bilo marca 2015 ubitih več kot 20 ljudi. V Tuniziji zaradi tega zoper Tunizijca poteka preiskava.

Tunizijske oblasti so zanj sicer izdale zaporni nalog, zato je bil nekaj časa v izročitvenem zaporu v Nemčiji. Ker tunizijske oblasti do izteka roka niso predložile vseh dokumentov, na podlagi katerih bi ga Nemčija izročila Tuniziji, so ga 4. novembra lani izpustili iz pripora in ga do današnje aretacije nenehno opazovali. Sodeloval naj bi tudi v napadu v tunizijskem mestu Ben Gardane marca lani.