Število umrlih zaradi prevelikih odmerkov v ZDA tudi krepko presega število smrtnih žrtev prometnih nesreč, strelnega orožja ali samomorov. Foto: Reuters
Število umrlih zaradi prevelikih odmerkov v ZDA tudi krepko presega število smrtnih žrtev prometnih nesreč, strelnega orožja ali samomorov. Foto: Reuters
Lani je šlo pri skoraj polovici smrti zaradi prevelikega odmerka za sintetične opioide. Foto: Reuters
Donald Trump je krizo lani označil za "izredne razmere na področju javnega zdravja" in sprostil sredstva za financiranje boja proti odvisnosti. Foto: Reuters

Število umrlih zaradi prevelikih odmerkov v ZDA tudi krepko presega število smrtnih žrtev prometnih nesreč, strelnega orožja ali samomorov.

Poročilo ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) navaja, da je lani zaradi uživanja mamil umrlo 71.568 ljudi, kar predstavlja občutno povečanje v primerjavi z letom 2016, ko so ugotovili 67.114 tovrstnih smrtnih žrtev, oz. letom 2015, ko je bilo umrlih 54.207.

Število umrlih zaradi prevelikega odmerka se je povečalo v 38 od 50 zveznih držav. Največ žrtev so našteli na Floridi, v Kaliforniji, Pensilvaniji in Ohiu. A hkrati se je število umrlih najbolj povečalo v Nebraski, in sicer za več kot 30 odstotkov, in v Južni Karolini, za več kot 20 odstotkov.

Lani je šlo pri skoraj polovici smrti zaradi prevelikega odmerka za sintetične opioide – kar je več kot za tretjino več kot leto poprej.

Kriza nedavna
Začetki krize z opioidi v ZDA segajo v leto 2010, krivo pa je predvsem preveliko predpisovanje protibolečinskih zdravil, kot je oksikodon. Od teh snovi je posledično odvisnih postalo več kot dva milijona ljudi.

Številni med njimi so, ko so ostali brez receptov oz. so njihovo predpisovanje zaostrili, nato posegli po heroinu ali fentanilu, izjemno močnem sintetičnemu opioidu, ki je tudi občutno cenejši.

Zaradi prave epidemije predoziranj s fentanilom, ki ga v ZDA predpisujejo kot sredstvo za lajšanje bolečin, sproža pa hitro odvisnost, nekatere zvezne države že tožijo farmacevtska podjetja, pa tudi zdravnike in klinike, ki predpisujejo recepte brez prave podlage.
Ameriški predsednik Donald Trump je zato v četrtek pozval pravosodno ministrstvo naj proti farmacevtski industriji sproži tožbo na zvezni ravni. "Rad bi, da vložite orjaško tožbo proti farmacevtskim družbam zaradi opioidov. Nekatere zvezne države so to že storile. Ampak jaz bi rad tožbo proti tem podjetjem, ki resnično pošiljajo na trg opioide na ravni, do katere nikdar ne bi smelo priti," je dejal Trump.

"Tako visoko zasvojljivi so, ljudje gredo v bolnišnico z zlomljeno roko, ven pa pridejo kot zasvojenci. Roka je zaceljena, a so zdaj narkomani."

"Izredne razmere"
Kriza z opioidi se je zaostrila do te mere, da jo je Trump lani označil za "izredne razmere na področju javnega zdravja" in sprostil sredstva za financiranje boja proti odvisnosti in omejevanje njenih družbenih posledic.

Statistika CDC-ja je sicer kljub skrb vzbujajoči sliki pokazala tudi, da so določeni tovrstni programi lahko uspešni. V Massachusettsu je tako število smrtnih predoziranj upadlo, čeprav se je ta zvezna država še leto poprej uvrščala med tiste z najvišjim številom smrtnih primerov.

Oblasti v tej državi so pri tem ukrepale predvsem z večjim razdeljevanjem kompletov z zdravilom Narcan, ki se uporablja v primeru prevelikih odmerkov, saj blokira učinke opioidov.

V ZDA velik porast smrti zaradi mamil
V ZDA velik porast smrti zaradi mamil