Volišče v Zimbabveju. Foto: Reuters
Volišče v Zimbabveju. Foto: Reuters

Na več deset voliščih so volivci in volivke v sredo več ur čakali na dostavo glasovnic. Zaradi zamud je moral predsednik države Emmerson Mnangagwa, ki se poteguje za drugi mandat, pozno ponoči izdati ukaz, s katerim je glasovanje podaljšal še za en dan, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovni predstavnik volilne komisije Justin Manyau je pojasnil, da glasovanje še vedno poteka v nekaterih delih glavnega mesta Harare in vzhodne province Manicaland. Po navedbah volilnega organa se je v sredo manj kot četrtina volišč v glavnem mestu, sicer trdnjavi opozicije, odprla pravočasno. Kot razlog za zamude so navedli pomanjkanje glasovnic.

Nelson Chamisa, vodja opozicijske stranke Državljanska koalicija za spremembo (CCC), meni, da gre pri tem za jasen primer zatiranja volivcev. Njegova stranka pa je zaradi tega ljudi pozvala, naj bodo pozorni in zaščitijo svoje glasovnice.

Aretirali volilne opazovalce

V državi so medtem aretirali 39 lokalnih volilnih opazovalcev in jim zasegli računalnike ter mobilne telefone, je sporočila policija in pojasnila, da so aretirani ljudje ovirali volilni proces.

Aretirani naj bi bili sicer pripadniki dveh uglednih organizacij, ki si prizadevata za svobodne in poštene volitve. Ti skupini tudi izvajata popise glasov ločeno od uradnega štetja, ki ga nadzoruje zimbabvejska volilna komisija.

"Ni jasnejšega znaka globoke panike vladajoče stranke, kot je to drastično in grobo dejanje," je v odzivu dejal tiskovni predstavnik stranke CCC.

Prve volitve po Mugabeju

Gre za prve volitve po smrti dolgoletnega avtoritarnega voditelja Roberta Mugabeja.

Tako Mnangagwa kot Chamisa sta glavna favorita za predsedniški položaj v državi, ki se spoprijema s hudo gospodarsko krizo in visoko inflacijo.

Mnangagwa je iz vladajoče stranke ZANU-PF, ki politiko Zimbabveja kroji že od osamosvojitve države pred 43 leti. Chamisa pa ob morebitni zmagi obljublja boj proti korupciji, oživitev gospodarstva in izhod države iz mednarodne izolacije.

Zimbabve, nekdanja britanska kolonija z imenom Južna Rodezija, se je od Združenega kraljestva odcepil leta 1965 pod vladavino bele manjšine. Po dolgi gverilski vojni je bila na volitvah leta 1980 vladajoča manjšina poražena, država pa se je preimenovala v Zimbabve.

Oblast v državi, bogati z minerali, je kmalu prevzel Mugabe in uvedel avtoritarni režim.

Leta 2017 je Mugabeja odstavil njegov takratni namestnik Mnangagwa, kar pa bistvenih sprememb ni prineslo. V državi še vedno vlada visoka inflacija, skupine za človekove pravice opozarjajo na porast nasilja, številni prebivalci pa si ne morejo privoščiti niti osnovnih živil.