Gadafi je med svetovni voditelji z najdaljšim stažem na oblasti. Foto: EPA
Gadafi je med svetovni voditelji z najdaljšim stažem na oblasti. Foto: EPA
Libija
Medtem ko so v Bengaziju potekali protivladni protesti, je v Tripoliju potekal shod v podporo libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju. Foto: EPA

Protesti v Bengaziju so se začeli v sredo, koliko ljudi se je natančno zbralo, ni znano, očividci pa poročajo, da naj bi jih bilo več kot 2.000.

Spletna stran Libija al Jum je poročala, da so protestniki na policijo metali kamenje, ta pa je nato s solzivcem, z vodnimi topovi in gumijastimi naboji razgnala množico pred policijsko postajo v Bengaziju.

V spopadih je bilo ranjenih 38 ljudi, med njimi naj bi bili številni policisti. Po poročanju časopisa Kurina so za nemire krivi "saboterji", ki so se pomešali med protestnike.

Na posnetku, ki je bil objavljen na spletu, je videti več sto moških in žensk, ki v temi vzklikajo "Ljudje hočejo padec vlade" in "Gadafi ven, ven".

Zahtevali izpustitev odvetnika Fetija Tarbela
Protestniki so zahtevali izpustitev odvetnika Fetija Tarbela, ki so ga aretirali iz neznanih razlogov.

Po poročanju časnika Kurina so ga nato izpustili zaradi pritiska družinskih članov 14 ljudi, ki so bili ubiti med demonstracijami v Bengaziju leta 2006, ko so se Libijci pridružili protestom zaradi objave karikatur preroka Mohameda. Takrat je bilo ranjenih 69 ljudi. K protestom so pozvali prav družinski člani ubitih v demonstracijah leta 2006.

Sočasno s protesti v Bengaziju so v torek v več libijskih mestih, tudi v prestolnici Tripoli, potekali shodi v podporo libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju. Slišati je bilo vzklike "Bog, Moamer in Libija ter nič drugega".

"Dan jeze"
Medtem na Facebooku in Twitterju aktivisti za četrtek pozivajo k velikim demonstracijam po vseh libijskih mestih, na katerih bodo zahtevali konec 41-letne vladavine Gadafija, novo ustavo ter temeljite politične in gospodarske reforme.

"Dan jeze" kot so poimenovali četrtkov shod bo potekal na peto obletnico shoda v Bengaziju proti objavi karikatur preroka Mohameda.

Po besedah libijske opozicije v izgnanstvu v Londonu je pritisk na ulicah libijskih mest velik in se zato obetajo podobni dogodki kot v Tuniziji in v Egiptu. Opozicija je libijsko mladino pozvala k mirnim protestom in izogibanju neposredni konfrontaciji z oblastjo.