Nove sankcije ne vključujejo tudi zamrznitve premoženja severnokorejskega voditelja Kim Džong Una v tujini. Foto: Reuters
Nove sankcije ne vključujejo tudi zamrznitve premoženja severnokorejskega voditelja Kim Džong Una v tujini. Foto: Reuters
Varnostni svet
Ponedeljkova resolucija je bila že deveta, ki jo je ZN sprejel soglasno po letu 2006. Foto: Reuters
Varnostni svet ZN zaostril sankcije proti Severni Koreji
Varnostni svet sprejel nove sankcije proti Severni Koreji

Resolucija namreč ne uvaja popolnega naftnega embarga in zamrznitve premoženja severnokorejskega voditelja Kim Džong Una v tujini, vseeno pa bodo nove sankcije boleče.

Varnostni svet je Severni Koreji prepovedal izvoz tekstila in uvoz zemeljskega plina ter omejil uvoz naftnih derivatov na dva milijona 159-litrskih sodov na leto ter uvoz surove nafte na raven uvoza v zadnjih 12 mesecih. Severna Koreja večino surove nafte uvozi iz Kitajske.

Resolucija ob tem prepoveduje članicam ZN-a, da izdajo nova delovna dovoljenja delavcem iz Severne Koreje. Ti so sicer skupaj z izvozom tekstila ključen vir tujih valut za Pjongjang. Kot poroča BBC, izvoz tekstila Severni Koreji letno prinese okoli 700 milijonov ameriških dolarjev, po ameriški oceni pa bo ukrep glede dovoljenj za delavce, ki naj bi bili v Severni Koreji močno obdavčeni, državi odtegnil pol milijarde dolarjev letno. V tujini naj bi delalo 93.000 severnokorejskih državljanov.

Resolucija na zahtevo Kitajske in Rusije vključuje besedilo, ki poudarja potrebo po trajni rešitvi spora na miren, diplomatski in politični način ter potrebo po trajni stabilnosti v severovzhodni Aziji.

Pjongjang odgovarja z grožnjo ZDA
Severna Koreja je že zavrnila novo resolucijo in sporočila, da bodo ZDA kmalu doživele "največjo bolečino", ki so jo kadar koli izkusile, poroča Reuters. Severnokorejski veleposlanik pri ZN-u Han Te Song, ki se udeležuje konference o razoroževanju v Ženevi, je v svojem nagovoru dejal: "Režim v Washingtonu, ki si želi političnega, gospodarskega in vojaškega spopada, je obseden z divjo igro obračanja razvoja jedrskih sil Demokratične ljudske republike Koreje, ki je že dosegel svojo zadnjo stopnjo."

Nikki Haley: Ne želimo vojne
"Ni nam v užitek sprejemati ostrejših sankcij. Ne želimo vojne," je po glasovanju dejala ameriška veleposlanica pri ZN-u Nikki Haley, ki je dodala, da severnokorejski režim še ni prestopil točke brez vrnitve. Pjongjang naj ustavi svoj jedrski program, je po poročanju Reutersa dejala Nikki Haley.

Kitajski veleposlanik pri ZN-u Lju Džjeji je medtem ponovno predlagal, da pridejo do rešitve tako, da se ZDA in Južna Koreja odpovedo svojim vojaškim vajam, Severna Koreja pa ustavi svoj jedrski in raketni program.

Kitajsko in Rusijo skrbi humanitarni vidik sankcij
Kitajska naj bi se bala obsežne nestabilnosti v Severni Koreji kot posledice embarga na uvoz nafte, z Rusijo pa je tudi izrazila zaskrbljenost glede humanitarnih posledic sankcij. Kitajski veleposlanik Liu Džejvi je ponovno predlagal, da pridejo do rešitve tako, da se ZDA in Južna Koreja odpovesta svojim vojaškim vajam, Severna Koreja pa ustavi svoj jedrski in raketni program. Izrazil je tudi upanje, da si ZDA ne bodo prizadevale za spremembo režima ali za propad Severne Koreje.

Podobno je poudaril tudi ruski veleposlanik Vasilij Nebenzja, ki je kritiziral ZDA, ker niso pripravljene jasno povedati, da ne bodo iskale spremembe režima ali vojne s Severno Korejo, pa tudi, ker nočejo posredovanja generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa. Rusija meni, da se lahko naraščajoča grožnja na Korejskem polotoku odvrne s političnimi sredstvi, ne pa novimi in novimi sankcijam.

Britanski veleposlanik pri ZN Matthew Rycroft je zavrnil namigovanja o razvodeneli resoluciji in poudaril, da je pomembnejša enotnost VS ZN pri resoluciji, ki dodaja bistvene sankcije na uvoz in izvoz iz Severne Koreje.

Francoski veleposlanik pri ZN Francois Delattre je opozoril, da je trdnost VS ZN najboljše sredstvo proti vojni in najboljše sredstvo za politično rešitev v prihodnosti. "Ne soočamo se le z regionalno grožnjo, ampak globalno. Ne gre le za resno grožnjo, ampak za grožnjo obstoju," je dejal.

Ponedeljkova resolucija je bila že deveta, ki jo je ZN sprejel soglasno po letu 2006. Varnostni svet je Severni Koreji prepovedal razvoj jedrske in raketne tehnologije.

Varnostni svet ZN zaostril sankcije proti Severni Koreji
Varnostni svet sprejel nove sankcije proti Severni Koreji