Evropski parlament. Foto: Reuters
Evropski parlament. Foto: Reuters

Analiza temelji na posodobljeni bazi podatkov EU Integrity Watch, ki vsebuje podatke, pridobljene na podlagi izjav poslancev in poslank o finančnih interesih.

Med največjimi zaslužkarji so Radoslaw Sikorski (EPP), Sandro Gozi (Renew), Asger Christensen (Renew), Guy Verhofstadt (Renew) in Tomasz Frankowski (EPP). Sikorski je denimo prijavil 40.000 evrov mesečnih prejemkov za "svetovanje". Med prvimi petdesetimi na seznamu sicer ni nobenega od osmih poslank in poslancev iz Slovenije.

Mesečna bruto plača evropskega poslanca glede na podatke, ki jih je na svoji strani objavil Evropski parlament, znaša skoraj 9000 evrov bruto in se plačuje iz proračuna parlamenta.

Poslance in poslanke, ki ob mesečni poslanski plači služijo še z dodatnim delom, je mogoče najti v vseh političnih skupinah, vendar v različnem obsegu. Na vrhu lestvice po skupnih letnih prihodkih je desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP). Sledijo liberalci (Renew) in socialisti (S&D).

Glede na število poslancev oziroma poslank v eni politični skupini, ki služijo še z drugimi dejavnostmi, pa je na prvem mestu skrajno desna Identiteta in demokracija (ID), na zadnjem pa Levica.

Pri TI-ju EU-ju ocenjujejo, da do 39 poslancev in poslank s stranskimi dejavnostmi letno zasluži več kot 100.000 evrov. Dejanske številke bi bile lahko še višje, saj poslanci sami prijavijo svoj zaslužek in njihove izjave niso predmet institucionalnega preverjanja.

Opozorilo glede navzkrižja interesov

Evropski poslanci smejo služiti z dodatnim delom zunaj parlamenta, vendar morajo to prijaviti parlamentu. TI pri tem opozarja, da prijavljeni podatki pogosto niso popolnoma pregledni in da bi lahko dodatne dejavnosti poslancev pomenile navzkrižje interesov. Ni namreč mogoče izključiti, da bi njihove povezave z zunanjimi organizacijami lahko vplivale na njihovo glasovanje, med drugim na sejah parlamentarnih odborov.

Kot primer pri TI-ju navajajo finsko poslanko iz vrst socialistov (S&D) Miapetro Kumpula-Natri, ki ima plačane položaje v upravnih odborih dveh energetskih podjetij v svoji državi, hkrati pa je članica odbora za industrijo, raziskave in energijo Evropskega parlamenta.