Makedonci večinoma želijo ostati Makedonci in zavračajo predloge, s katerimi bi zadovoljili Grke. Foto: EPA
Makedonci večinoma želijo ostati Makedonci in zavračajo predloge, s katerimi bi zadovoljili Grke. Foto: EPA

Javnomnenjsko raziskavo je izvedel inštitut Pavel Satev, 57,4 odstotka vprašanih pa je izjavilo, da bi na referendumu glasovalo proti spremembi imena. 30,7 odstotka vprašanih jih medtem spremembi imena naklonjenih. 11,9 odstotka vprašanih pa se o vprašanju ni izreklo. Makedonska tiskovna agencija Mia ne navaja, na kakšnem vzorcu ali kdaj so raziskavo izvedli.

Proti pogajanjem z Grki o novem imenu
V Skopju sta medtem Makedonsko mednarodno gibanje za človekove pravice in Makedonsko združenje začela kampanjo proti spremembi imena z naslovom "Kdo vam je dal pravico, da se pogajate o mojem imenu".

Na novinarski konferenci so poudarili, da mora Makedonija končati pogajanja z Grčijo o imenu in tako pokazati, da ni pripravljena na kompromis glede imena in da ga ne namerava spremeniti. Po mnenju predstavnikov združenj želi Grčija s spremembo imena Makedonije uničiti identiteto in jezik Makedoncev. Poudarili so tudi, da za vstop Makedonije v Nato in EU pogoj ne bi smel biti sprememba imena.

Makedonija je že skoraj 20 let v sporu glede imena z Grčijo, v katerem Atene med drugim vidijo ozemeljske težnje. Zaradi spora Grčija tudi zavira Makedonijo pri vstopu v Nato in EU.