Skupno bo za varnost olimpijskih iger skrbelo 40 tisoč policistov, vojakov in varnostnikov ter redarjev. Foto: Reuters
Skupno bo za varnost olimpijskih iger skrbelo 40 tisoč policistov, vojakov in varnostnikov ter redarjev. Foto: Reuters
Olimpijski park London 2012 - britanska policija
Policijski sindikati svarijo vlado in javnost pred privatizacijo, s katero bi resno ogrozili tudi vrsto pravic, ki jih imajo državljani v policijskih postopkih. Foto: Reuters
Novi olimpijski stadion v Londonu za POI 2012
Olimpijske igre niso samo največji šprotni dogodek, ampak tudi največja varnostna operacija na svetu. Foto: Reuters
Stevard v olimpijskem parku v Londonu
Opozicija zaradi olimpijskega škandala zahteva ostro kazen za G4S, predvsem pa konec razmišljanj o privatizaciji policije. "Ali bo morala vojska priiti na pomoč, tudi ko bo odpovedala zasebna policija?" Foto: Reuters

G4S (Group 4 Security oz. Skupina za varnost) je eden izmed največjih zasebnih delodajalcev na svetovni ravni. Podjetje po vsem svetu zaposluje okrog 675.000 ljudi in je prisotno v 125 državah, tudi v Sloveniji.

Dobiček se kuje na nemirnih tleh
Leta 2010 je delež njegovih operacij obsegal 8 odstotkov svetovnega trga za varnost, pri čemer podjetje med drugim zagotavlja varovanje za letališča, pristanišča, energijsko infrastrukturo, rudnike, vladne uradnike in športne (vele)dogodke. Večino svojega dobička ustvari v nemirnih regijah, kot so Bližnji vzhod, Jugovzhodna Azija in Afrika. Lani je podjetje vkljub svetovni gospodarski krizi (ali pa prav zaradi nje) zaslužilo skoraj 10 milijard evrov.

Podjetje je močno prisotno tudi v domači Veliki Britaniji, kjer je lani sklenilo posle v vrednosti dobrih dveh milijard evrov; med njimi je bilo tudi zagotavljanje varnosti ob teniškem turnirju Wimbledon in seveda na poletnih olimpijskih igrah, ki jih bo v prihodnjih dneh gostil London.

G4S želi prevzeti policijske naloge
Po poročanju britanskega časnika Guardian je skoraj 30 odstotkov vseh pogodb sklenjenih z vlado, predvsem na področju policije, zaradi česar se mnogi bojijo – začenši s samimi policijskimi sindikati -, da bo G4S privatiziral še tisto malo javnega sektorja, ki ga je ostalo v Veliki Britaniji.

Da se bo to zgodilo, napoveduje tudi eden izmed vodilnih direktorjev podjetja David Taylor-Smith, ki pravi, da bo G4S v naslednjih petih letih prevzel številne naloge oziroma pooblastila policije, kot so preiskovanje zločinov, zadržanje in prevoz osumljencev vključno z osebami visokega tveganja, nadziranje protestov in javnih shodov ter celo zbiranje podatkov, kar že sega na področje obveščevalnih služb.

Zapori, celice, policijske postaje
Proces privatizacije je že v polnem teku. G4S že upravlja šest zaporov v Veliki Britaniji in čez 500 policijskih celic v South Walesu, Staffordshireju in Lancashiru. Privatizacijo pospešuje dejstvo, da je proračunska blagajna prazna in da vladni kabinet zadnje čase sprejema številne varčevalne ukrepe, tudi na področju policije. In kjer se država umika, tja vstopa zasebni sektor. Nove pogodbe se zaradi tega sklepajo vedno pogosteje.

G4S je aprila začel graditi novo policijsko postajo v Lincolnshiru v vrednosti dobrih 250 milijonov evrov. Po pogodbi bo 575 javnih policijskih uslužbencev po končanju del premeščenih h G4S-u. Nove pogodbe so bile sklenjene tudi s policijo v West Midlandsu in Surreyu, kjer bo podjetje v prihodnjih letih prevzelo nekatere izmed policijskih nalog. O zelo podobnem razmišljajo tudi policijski organi v Cambridgeshiru, Bedfordshiru in Hertfordshiru, kjer se spopadajo s primanjkljajem skoraj 100 milijonov evrov zaradi vladnih rezov.

Sindikati že na nogah
Policijski sindikati so že maja skočili na noge, ko je okrog 20.000 policistov demonstriralo na ulicah Londona zaradi strahu pred nižanjem plač, splošnega vse slabšega položaja in privatizacije njihovih služb. Peter Allenson, nacionalni predstavnik sindikata Unite, je za Guardian pojasnil: "To govorimo o privatizaciji osrednjih delov policijske službe po vsej državi, vključno s preiskovanjem zločinov, forenzičnim delom, klici na pomoč, pridržanjem osumljencev in tako naprej."

Taylor-Smith je na to odgovoril, da je "žaljiva predstava, da ima lahko samo javni sektor ekskluzivni privilegij do ravnanja z moralo". Svojo izjavo je kronal s predvidevanjem, da G4S lahko vodi policijo bolje, kot se zna voditi sama oziroma kot jo vodi država.

Od vzvišenosti do "zelo nam je žal"
Toda te dni - pred začetkom olimpijskih iger v Londonu - britanska javnost z zaskrbljenostjo spremlja škandal, ki ga je zakuhalo prav to podjetje. G4S je pred časom dobil posel v vrednosti 361 milijonov evrov, da pomaga pri zagotovitvi varnosti v času trajanja OI. Podjetje bi moralo mobilizirati in pripraviti 13.700 varnostnikov, vendar jim je slaba dva tedna pred uradnim začetkom OI 27. julija uspelo zagotoviti le 4.000!

Kar je razumljivo sprožilo paniko najprej pri vodstvu podjetja. Guardian je prestregel memorandum, ki je Nacionalno zvezo upokojenih policistov obveščal, da "G4S trenutno in nujno novači za dodatno podporo za OI. (…) Potrebujemo nekdanje policiste, ki imajo potrebna varnostna dovoljenja, čeprav to niti ni nujno."

Namesto varnostnikov vskočila vojska
Panika je vmes že dosegla tudi vodstvo države, ki je morala po poročanju britanskega BBC-ja nujno zagotoviti 3.500 vojakov, da bi vsaj za silo zapolnila vakuum, ki ga je ustvarila več kot očitna nesposobnost G4S-a. Nick Buckles, izvršni direktor, se je opravičil pred parlamentarnim Odborom za notranje zadeve z besedami "zelo nam je žal" in dodal, da bo podjetje pokrilo stroške vojakom, ki so morali biti rekrutirani za OI, vključno z njihovo namestitvijo v Londonu.

G4S bo po vsej verjetnosti dal tudi slabih 64 milijonov evrov državi zaradi neizpolnitve pogodbe. Zaradi vsega skupaj so v ponedeljek padle tudi delnice podjetja, in sicer za alarmantnih 9 odstotkov.

Kar postavlja dobro vprašanje. Če država nima denarja v proračunu, lahko svoje uslužbence in storitve seli v zasebni sektor. Toda kaj pa če v zasebnem sektorju, G4S v tem primeru, pride do velikega upada proračuna zaradi padca delnic oziroma nesposobnega vodenja podjetja? Kam potem s policisti in njihovimi storitvami?