Utrinek s protestov proti cirilici v Zagrebu. Foto: MMC RTV SLO/Tina Hacler
Utrinek s protestov proti cirilici v Zagrebu. Foto: MMC RTV SLO/Tina Hacler
Spomladi so v Zagrebu potekali veliki protesti proti uvedbi dvojezičnih napisov v Vukovarju. Foto: EPA
Do nasprotovanja postavitvi dvojezičnih napisov je prišlo samo v Vukovarju. Foto: EPA
Odstranitev dvojezičnih napisov v Vukovarju

Protestniki so napise razbili s kladivom, potem ko so se kratek čas prerivali s policisti, ki so pred poslopjema varovali nove table. Pri tem je bila ranjena ena od policistk.
Nekaj deset protestnikov je ob tem preprečilo, da bi nove table postavili tudi na stavbo državne uprave.
Vodja urada državne uprave v Vukovarsko-sremski županiji Goran Bošnjak je potrdil, da so postavljanje dvojezičnih napisov na poslopju državne uprave prestavili zaradi protestnikov.
Protestnike je pred uradom državne uprave k nasilnemu umiku plošč pozval Stevo Culej, nekdanji policijski specialec in predsednik Zveze specialne policije Vinkovca. "Kaj čakate, gremo to uredit," je pozval Culej in še dodal, da nihče ne brani Srbom, da živijo v Vukovarju, da pa se ne sme dopustiti, da "bi hoteli preveč".
Pomladni protesti v Zagrebu
Srbska skupnost v Vukovarju je v začetku leta zahtevala uvedbo dvojezičnih napisov v Vukovarju na podlagi ustavnega zakona o pravicah narodnih manjšin, ki to omogoča vsaki narodni manjšini, ki ima več kot tretjino pripadnikov v določeni lokalni samoupravi. Niso zahtevali takojšnje uvedbe, temveč dogovor s someščani hrvaške narodnosti.

Hrvaška vlada je spomladi zaradi množičnih protestov, ki so potekali tudi v Zagrebu, uvedbo cirilice v Vukovarju preložila za nekaj mesecev, je pa napovedala, da bo vztrajala pri izvajanju zakonov.

Nasprotniki: Nadaljevanje srbske agresije
Medtem so vodilne opozicijske stranke, veteranska združenja in desničarske skupine ostro nasprotovali postavitvi napisov v cirilici na državnih in javnih ustanovah ter prometnih znakih v Vukovarju. Napovedali so, da bodo tudi fizično preprečili postavitev dvojezičnih napisov oziroma da jih bodo nemudoma odstranili, če bodo postavljeni.

Nasprotniki poudarjajo, da nimajo nič proti cirilici, ki da je kulturno bogastvo Hrvaške, vendar pa uvedbo napisov v cirilici v Vukovarju vidijo kot nadaljevanje srbske agresije.

Opozarjajo na občutljivost uvajanja cirilice zaradi tragičnih dogodkov iz vojne, ki so jih povzročili pripadniki srbskih sil in nekdanje jugoslovanske vojske. Od oblasti zahtevajo, naj Vukovar razglasijo za "mesto s posebno pieteto".

Na podlagi izidov popisa prebivalstva iz leta 2011 srbska manjšina predstavlja več kot tretjinski delež prebivalstva v 20 občinah na Hrvaškem, kjer bodo uveljavili dvojezične napise. Do nasprotovanja je prišlo samo v Vukovarju.

Odstranitev dvojezičnih napisov v Vukovarju