Putin je novo leto rojakom voščil iz Habarovska na ruskem Daljnem vzhodu. Foto: Reuters
Putin je novo leto rojakom voščil iz Habarovska na ruskem Daljnem vzhodu. Foto: Reuters

"Dragi prijatelji, priklanjamo se žrtvam teh grozljivih dejanj terorizma. Prepričan sem, da se bomo nepopustljivo in vztrajno borili proti teroristom, dokler ne bodo dokončno uničeni," je dejal Putin v svojem novoletnem nagovoru v mestu Habarovsk na ruskem Daljnem vzhodu, kamor je prispel na nepričakovani obisk.


"V tem letu smo se soočili s številnimi težavami in resnimi preizkušnjami, kot sta bili nečloveški teroristični dejanji v Volgogradu in naravne katastrofe na Daljnem vzhodu,"
je še dejal Putin in ob tem poudaril, da je Rusija v težavnih časih vselej ostala združena in trdna.

Prekinitev s tradicijo
Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je pojasnil, da je predsednik tokrat prvič prekinil dolgoletno tradicijo, v skladu s katero so njegovo novoletno poslanico državljanom navadno posneli nekaj dni pred novim letom v Kremlju.

Novoletne želje, izrečene v Habarovsku, so tako po besedah Peskova postale predsednikova novoletna poslanica, prebivalci Habarovska pa so bili med prvimi, ki so ji lahko prisluhnili.

Putin je obiskal Habarovsk, da bi se srečal z žrtvami uničujočih poplav, ki so prizadele območje to poletje, in jim zaželel vse dobro v novem letu.

Ruski predsednik je v novoletnem nagovoru tudi prvič javno spregovoril o tragičnih bombnih napadih v Volgogradu, ki sta pretresla Rusijo.

Takoj po drugem samomorilskem napadu je Putin sicer odredil okrepitev varnostnih ukrepov po vsej državi. V Volgogradu za dodatno varnost po napadih skrbi več kot 5.000 pripadnikov varnostnih sil, ki med drugim preverjajo promet in javna prevozna sredstva.