Z IMF-a so sporočili, da Christine Lagarde še vedno uživa njihovo zaupanje. Foto: EPA
Z IMF-a so sporočili, da Christine Lagarde še vedno uživa njihovo zaupanje. Foto: EPA

To naj bi se zgodilo, ko je bila še ministrica za finance v kabinetu francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja: v primeru med državo in poslovnežem Bernardom Tapiejem je odredila je zavezujočo arbitražo, poroča Reuters.

Tapie je bil večinski lastnik v znanem športnem podjetju Adidas, a je svoj delež leta 1993 prodal, da bi lahko postal minister v socialistični vladi v času predsednika Francoisa Mitterranda. Ker je banka Credit Lyonnais, ki je bila takrat v državni lasti, po njegovem mnenju slabo izpeljala prodajo Adidasa, je državo tožil. Banka je celo propadla in Tapie je od države zahteval izplačilo odškodnine, saj naj bi banka zavestno podcenila vrednost Adidasa.

Lagardova je kot pristojna ministrica odredila tričlansko arbitražo, ki je odločila, da Tapieju pripada 285 milijonov evrov odškodnine. Z obrestmi vred je dobil skupno 400 milijonov evrov.

Sodišče: Tapie mora vrniti 400 milijonov evrov
Preiskovalci sumijo, da je Legardova takšno odločitev sprejela, ker naj bi Tapie v zameno podprl predsedniško kampanjo Nicolasa Sarkozyja. Še več: francosko sodišče je pred nekaj dnevi celo odločilo, da Tapie vendarle ni bil upravičen do povračila odškodnine in mora zdaj vrniti vseh 400 milijonov evrov. V zadevi je francosko sodišče odredilo sojenje Christine Lagarde, saj naj bi "kot javna oseba na položaju ravnala malomarno." Njena obramba je že napovedala pritožbo, poroča britanski BBC, ki se sklicuje na iTele TV in spletno stran Mediapart.

Odziv je prišel tudi z Mednarodnega denarnega sklada (IMF), ki je sporočil, da generalna direktorica še vedno uživa njihovo zaupanje in da bo še naprej izvajala svoje dolžnosti. Christine Lagarde je leta 2011 na vrhu IMF-a zamenjala Straussa-Kahna, prav tako nekdanjega francoskega ministra, saj je bil zaradi spolnega napada aretiran v New Yorku. Obtožnica proti njemu je bila kasneje umaknjena.