Svet
Sirija
Območja vzhodno od reke Evfrat nadzoruje SDF, zahodno pa sirska vlada. Foto: Reuters
Vzhodna Guta
Sirska vlada je izvedla nove napade na območju vzhodne Gute ob Damasku. Foto: Reuters

Dodaj v

Vojaška koalicija pod vodstvom ZDA naj bi v Siriji ubila več kot 100 provladnih borcev

ZDA podprle SDF
8. februar 2018 ob 16:09,
zadnji poseg: 8. februar 2018 ob 17:13
Damask - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Ameriška vojska je sporočila, da je mednarodna koalicija proti samooklicani Islamski državi (IS) pod vodstvom ZDA izvedla napad na položaje sirskih provladnih sil na vzhodu Sirije in da je pri tem umrlo več kot 100 provladnih vojakov.

"Ocenjujemo, da je bilo ubitih več kot 100 pripadnikov sirskih režimskih sil, v napadu pa so sodelovale sile SDF-ja in koalicijske sile," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal uradnik ameriške vojske. Poškodovan naj bi bil en pripadnik SDF-ja oziroma Sirskih demokratičnih sil, v katerih imajo največjo vlogo kurdske Ljudske zaščitne enote (YPG). SDF uživa podporo ZDA v obliki oborožitve, vojaške podpore in urjenja.

Sirska vlada je napad koalicije pod vodstvom ZDA označila za "vojni zločin". Pozvala je k razpustitvi omenjene koalicije in mednarodni obsodbi "pokola".

Napadi koalicije z letali in topništvom so bili odziv na "neizzvan napad na položaje SDF-ja", so sporočili iz osrednjega poveljstva ameriške vojske. Po poročanju BBC-ja so neimenovani predstavniki ameriške vojske dejali, da je bilo v napadu udeleženih okoli 500 provladnih borcev s podporo topništva, tankov, raketnih sistemov in minometov.

Predstavnik ameriške vojske ni pojasnil, kdo je sestavljal prorežimske sile, ki so napadle. Tako je lahko šlo za sirske sile ali katero od zavezniških milic, ki med drugim prihajajo iz Iraka in Libanona in podpirajo vlado sirskega predsednika Bašarja Al Asada, ki uživa tudi odločno podporo Rusije in Irana.

Sirski observatorij za človekove pravice, organizacija s sedežem v Veliki Britaniji, pa je sporočila, da je koalicija napadla lokalne prebivalce, zveste Asadu, in afganistanske pripadnike šiitskih milic. Rusko obrambno ministrstvo je medtem sporočilo, da je bilo v ameriških napadih ranjenih 25 provladnih prostovoljcev, poroča Associated Press.

Boj za ozemlja in naftna polja
Sirski državni mediji so poročali, da je koalicija bombardirala "ljudske sile", ki se borijo proti IS-ju in SDF-ju vzhodno od reke Evfrat. Po njihovem poročanju je šlo za "novo agresijo" in "poskus podpiranja terorizma". Reka Evfrat predstavlja neuradno demarkacijsko črto na vzhodu Sirije med ozemljem pod nadzorom vlade na zahodu in ozemljem pod nadzorom SDF-ja na vzhodu.

Observatorij je potrdil, da so napadi na položaje SDF-ja izbruhnili blizu mesta Kušam, okoli 10 kilometrov jugovzhodno od Deir Al Zorja. Navedel je še, da je bilo smrtnih žrtev 20, še poroča BBC. Eden od ameriških uradnikov je za Reuters dejal, da sumijo, da so sirske provladne sile poskušale zasesti ozemlje, ki ga je SDH osvobodil od IS-ja septembra lani. Vlada naj bi tako poskušala zasesti naftna in plinska polja v Kušamu, ki so bila med letoma 2014 in 2017 pomemben del IS-ovih prihodkov.

Napad v vzhodni Guti
Medtem se boji nadaljujejo tudi na zahodu države. Sirski observatorij je po poročanju Reutersa sporočil, da so sirska vladna letala izvedla napade v vzhodni Guti, ki je pod nadzorom upornikov. Ubitih naj bi bilo 21 ljudi, ranjenih pa 125.

Vojna divja tudi na severu države ob meji s Turčijo, kjer turške in proturške sile napadajo sile sirskih Kurdov. Reuters navaja poročanje kurdskih borcev in sirskih državnih medijev, da so turške sile na območju pokrajine Afrin obstreljevale osnovno šolo in vodarno. Vodarna po poročanju Sirskega observatorija z vodo oskrbuje na sto tisoče prebivalcev pokrajine in razseljenih ljudi, ki so se vanjo zatekli. Vir v turški vojski je navedbe o bombardiranju teh poslopij zanikal.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
PLO
# 08.02.2018 ob 16:20
očitna ameriška podpora teroristom
Murpek
# 08.02.2018 ob 16:42
USA je napadla suvereno državo na njenem ozemlju, brez kakršnekoli odobritve VS ZN.... jaz temu gladko rečem terorizem.
neutrino
# 08.02.2018 ob 16:15
Zanimivo, na zahodu Sirije pa ena druga vojska tudi napada SDF - že nekaj tednov - tam pa ZDA nič ne brani svojega vazala.
moj komentar
# 08.02.2018 ob 16:36
To je odkrita ameriška podporo terorističnim vojskam in odprta agresija na Sirijo.
odprtizvezek
# 08.02.2018 ob 16:24
Rusom gre prevec dobro v Siriji pa morajo malo Americani sabotirat da se ta "vojna" cim bolj raztegne.
POLTERGEIST
# 08.02.2018 ob 16:48
@mopo

Asad je kriminalec, morilec in tiran, in takim ljudem se ne sme dovoliti da bi vladali drzavi. V taki drzavi je potrebno odpraviti vladni rezim. To je moralna obveznost svobodnega sveta, ne pa neko ko bajagi notranjepoliticno vprasanje, kot bi vam ga radi naslikali putin in ostali tirani njegovega stila.
Ti ljudje so na napacni strani zgodovine in samo se vprasanje casa je kdaj jim bo zapihal veter sprememb.

No če ti tako praviš, pa je čas da zrušimo režim v Savdski Arabiji :D
moj komentar
# 08.02.2018 ob 16:45
Sicer pa je to ameriško zločinsko dejanje še en znak ameriške nemoči in togote zaradi poraza, ki jim ga je prizadejala ruska, sirska in iranska vojska proti njihovim terorističnim proxy banditom iz IS-a in Al Kaide.
WeeBay
# 08.02.2018 ob 16:45
Rusija, ki podpira vladni režim že leta tiho podpira uporabo kemičnega orožja in krši določila ZN.

Čakaj malo...A se nista Obama in Kerry leta 2015 hvalila kako so odstranili vso kemično orožje iz Sirije? ZDA kršijo vsa določila ZN-ja tako da ne vem kaj bluziš. ZDA do danes niso podale nobenega dokaza da je Assad uporabil kemično orožje. če imaš ti kakšen dokaz @pro ga lepo prosim priloži, bi si ga rad prebral. Se še kdo spomni kako so ZDA razlagale da so ujele sirijsko letalo na radarju med tistim incidentom s plinom. Do danes niso objavili nobenih slik poleg tega pa so preiskavo ki so jo Rusi predlagali pri UN-ju preklicali.

Brez nje v Siriji bi tam volili že drugi parlament.
Zagotovo...podobno kot v Libiji kjer ISIS kontrolira 70% ozemlja.
POLTERGEIST
# 08.02.2018 ob 16:31
@Pro

Rusija, ki podpira vladni režim že leta tiho podpira uporabo kemičnega orožja in krši določila ZN. Brez nje v Siriji bi tam volili že drugi parlament.

Verjemi, ISIS ne bi dopustil, da bi se volilo v parlamentu.
moj komentar
# 08.02.2018 ob 16:50
Čakaj malo...A se nista Obama in Kerry leta 2015 hvalila kako so odstranili vso kemično orožje iz Sirije?

Zdaj vi Sirijo prihaja v roke teroristov ameriško in izraelsko kemično orožje, za podtikanje sirski vojski in Asadu.
bori
# 08.02.2018 ob 16:55
Ameriška vojska je sporočila, da je mednarodna koalicija proti samooklicani Islamski državi (IS) pod vodstvom ZDA izvedla napad na položaje sirskih provladnih sil na vzhodu Sirije in da je pri tem umrlo več kot 100 provladnih vojakov.

.. bolje samooklicana ameriška koalicija in podrepniki
moj komentar
# 08.02.2018 ob 16:55
Rezim ki mori in kruto zatira svoje lastno prebivalstvo avtomaticno izgubi svojo pravico do suverenosti. To je temeljni zakon svobodnega sveta!

Ta zakon seveda ne obstaja.
Spet si nekaj izmišljuješ.
POLTERGEIST
# 08.02.2018 ob 17:00
@mopo

@polter...
Se popolnoma stinjam. Tudi siriatsko pravo ni kompatibilno z temelno listino clovekoviih pravic in mora kot tako biti tudi obravnavano.
Ampak za spremembo od Irana oni vsaj priblizno nekej probajo spremenit in predvsem nimajo atomskih ambicij.


No če pa pogledava z druge strani pa ugotoviva, da je zlo ISIS-a podpirala SA, ZDA, Katar,..... Iran se je pa proti temu boril
WeeBay
# 08.02.2018 ob 16:55
ZDA gredo do konca saj jim ne preostane nič drugega. ZDA so 21 trilijonov v minusu in tega denarja nikoli ne bodo poravnale. Edini način je da pokradejo naftna polja in ostale surovine vendar jim to enostavno nikoli ne bo uspelo. Kitajci medtem lepo in pametno čakajo.
GORA2
# 08.02.2018 ob 17:28
Pa dobro MCC ali se delate norca iz nas ali pa namerno objavljate lažne novice.
Najprej v naslovu napišete,da naj bi v napadu umrlo več kot sto sirskih vojakov potem pa spodaj v novici podate podatek,da je bilo ubitih v napadu od 20-25 sirskih vojakov.kar pa se izjave Ruskega obrambnega ministrstva tiče pa so povedali ,da je teh 25 ubitih sirskih vojakov posledica tega ko je sirska vojska poslala izvidnico,ki naj bi odkrila ISIS spečo celico,ki je delovala v tem območju ko so jih napadle ZDA s minometi in helikopterji in dodali ,da je glavni cilj ZDA v Siriji ne borba proti Daeš ampak ekonomski ko so zasedli naftna polja,ki pripadajo Siriji.
[url="https://www.rt.com/news/418227-syria-us-resources-grab/"]True US goal in Syria is control over resources, not fighting ISIS – Russian MoD
https://www.rt.com/news/418227-syria-us-resources-grab/
[/url]
A unit of the pro-government militia was conducting a reconnaissance search mission on February 7 near the former oil processing plant of Al-Isba. While there, “the militiamen came under a surprise mortar and MRLS shelling, and were attacked by helicopters of the US-led ‘international coalition.’”
POLTERGEIST
# 08.02.2018 ob 17:22
@mopo

Resno mi povejte fantje, kdo je oz bo absoutno bolj pomembna oseba v zgodovini clovestva? En usran vladni uradnik in bivsi vohun Putin ali Elon Musk?
Mislim da je kristalno jasno da ste na strani popolnih luzerjev gledano iz kompletne zgodovine cloveske vrste. Zal ampak resnicno in dejte se raje malo zamislit.


Zakaj pa Elon Musk ne more pošiljati ameriških astronovtov na mednarodno vesoljsko postajo in jih mora ta usrani vladni uradnik in bivši vohun z svojimi raketami?
direndaj
# 08.02.2018 ob 17:05
Izraelu in zda ne gre po načrtih.........zato je potrebno izzvati totalno vojno.
Vsaj v Siriji, če ne na širšem območju.
Bivši uporabnik
# 08.02.2018 ob 17:36
"Nafta je out kreteni, komplet prevoz bo v naslednjih 10letih na elektriko."..... Ali lahko nekdo izbriše tega znoritavega otroka al bomo sedaj kar vsi kreteni, bedaki, če ne bomo znoritavo dete čuvali...
kapljač
# 08.02.2018 ob 17:18
V Siriji traja vojna ne zaradi Asada. Požrešnost po sirskih naftnih poljih najbolj predstavljata Amerika in Turčija.
J@st
# 08.02.2018 ob 17:25
mopo

# 08.02.2018 ob 16:51
Prijavi neprimerno vsebino Rezim ki mori in kruto zatira svoje lastno prebivalstvo avtomaticno izgubi svojo pravico do suverenosti. To je temeljni zakon svobodnega sveta!
----------------------------
Gibanje "Okupiraj Wall Street".
Poglej kako je ameriski rezim kruto zatiral , moril, pretepal in zapiral lastno ljudstvo in ne oglasaj se vec o ameriski pravicnosti in demokracije.

Se danes. Dan pred OI so napadli vladno sirsko vojsko na sirskem ozemlju.

In vzrok za napad so bila sirska naftna crpalisca, ki so jih sirsko vojsko poskusalo vzeti pod kontrolo.
Ne izpustijo jenkiji iz rok tuja zemeljska bogatstva...
moj komentar
# 08.02.2018 ob 17:05
Dobro, da se ameriškim kriminalcem počasi izmika prestol svetovnega imperialista.
Mogoče bo pa le prišel dan, ko se bo tudi ameriškim predsednikom in generalom sodilo za zločine proti človeštvu in napadom na suverene države.
moj komentar
# 08.02.2018 ob 17:32

mopo
Nafta je out kreteni, komplet prevoz bo v naslednjih 10letih na elektriko....butli. Mogoce samo ne v rusiji in iranu pa podobno....in v slwakistanu itaq, ker je davek na motorna goriva prevelik kos pogace za place v javni upravi!!


Spet fantaziraš, fantek.
Res bi rad videl to tvojo Merico, kako bi funkcionirala brez nafte in plina.
Nemčija že ve, zakaj se energetsko vse bolj povezuje z Rusijo in ostalimi državami bogatimi z energenti.
Kar naj Merica odpravi petrodolar, če si upa seveda.
Bivši uporabnik
# 08.02.2018 ob 17:20
"Še en osnovnošolec, ki med prazniki nima kaj početi in se zaradi viška časa ukvarja z geopolitiko........."... Saj ne vem zakaj se sploh ukvarjate z njim.. Kolikor se spomnim so bili troli včasih vsaj malo duhoviti in osmišljeni... Danes pa tole pisanje Hollywoodskih pamfletov res nima nobene podlage za odgovarjanje...
bori
# 08.02.2018 ob 17:37
mopo
Nafta je out kreteni, komplet prevoz bo v naslednjih 10letih na elektriko....butli. Mogoce samo ne v rusiji in iranu pa podobno....in v slwakistanu itaq, ker je davek na motorna goriva prevelik kos pogace za place v javni upravi!!

Aha, in vso to elektriko bomo plačevali v kriptocoinih. In namesto gum bodo magneti.
moj komentar
# 08.02.2018 ob 16:58
Ampak za spremembo od Irana oni vsaj priblizno nekej probajo spremenit in predvsem nimajo atomskih ambicij.

Oni so predvsem ameriški zavezniki in veliki kupci ameriškega orožja, s katerim trenutno pobijajo jemensko ljudstvo.
Nehaj že nakladati, ker si postal prozoren....
moj komentar
# 08.02.2018 ob 17:23
mopo
Resno mi povejte fantje, kdo je oz bo absoutno bolj pomembna oseba v zgodovini clovestva? En usran vladni uradnik in bivsi vohun Putin ali Elon Musk?


Vsekakor bo bolj pomemben Putin, ki je 140 milijonsko Rusijo rešil gospodarskega zloma in propada. Ob tem se bori proti terorizmu, ki ga po celem svetu ustvarjajo in financirajo raznorazni Muski. Putin se obenem trudi preprečiti svetovno vojno, ki jo kuhajo ZDA.
Tisti avto, ki bo pripet na nekem vesoljskem plovilu krožil okoli Marsa, ni za človeštvo prav nič pomemben. Življenje na marsu, pa kot veš ni mogoče.
Se pa strinjam, da je Musk sebi naredil dobro reklamo v komercialne namene, od katerih navaden Zemljan ne bo imel nobene koristi.
Bivši uporabnik
# 08.02.2018 ob 17:17
Evo osvobajanje ISISovega žepa v Hami, je skoraj končano .. LINK .. Tako, da se bo sedaj počasi šlo naprej na Saraqib in Fuo in Kafraio... S padcem Saraqiba, bodo klešče v Idlibu zaprte in tako bo s počasnim čiščenjem tudi konec s HTSom....USrA lahko še znoritavo tolče, kolikor hoče to ne bo spremenilo dejstec, da bo Sirija počasi osvobojena, da bo Asad še vedno na oblasti in nenazadnje, da bo Rusija dobila močno kontrolo nad kompletnim Sredozemljem iz Hmeima in Tartusa.... O novih ruskih bazah v Libiji in Egiptu pa kdaj drugič....
K_ris
# 08.02.2018 ob 17:22
PR ime:
mednarodna koalicija proti samooklicani Islamski državi (IS)

Resnična vsebina:
Boj za ozemlja in naftna polja
moj komentar
# 08.02.2018 ob 17:34

mopo
@jost ...a ja? A mi lahko posljes seznam umorjenih prosim. Hvala


Kaj pa tvoj seznam uplinjenih in umorjenih s strani sirske vlade?
Nanj še vedno čakamo.
Bivši uporabnik
# 08.02.2018 ob 17:23
"Le kakšni bodo povračilni ukrepi Sirsko Ruske koalicije? Vse razen " mini atomske bombe" ni nič vredno."... Nobenih povračilnih ukrepov ne bo, ker za to ni popolnoma nobene potrebe.. S takimi dejanji se svetovni mohul samo kaže, kaj zares je in vsako direktno odgovarjanje na ta zločin, bi bila sma voda na njegov mlin.... Da pa ne bo kakšnih asimetričnih odgovorov, pa nič ne rečem...
moj komentar
# 08.02.2018 ob 17:40
mopo

Na napačnega se obešaš.
Jaz nisem svetovalec za zdravljenje depresije in težav z občutkom manjvrednosti.
moj komentar
# 08.02.2018 ob 17:37
mopo
@mojkomi...ha,ha,ha...ti nisi normalen. Dej si preveri kdaj kak Muskov nacrt za prihodnost clovestva pa pol neumnosti nakladej.


Eh, vse en beden in usran populizem za naivneže in nerazgledance kot si ti.
vl4do
# 08.02.2018 ob 18:05
Ameriska vojska ki je Siriji Ilegalno mimo vseh pravil se brani pred sirsko vojsko.

Narobaj svet.
shark77
# 08.02.2018 ob 18:15
Se pravi da lahko ZDA, Turčija in ostale koalicijske države napadejo suvereno državo (ki ima demokratično izvoljenega predsednika) in pomagajo tako imenovanim zmernim teroristom da bi na silo prevzeli na silo nadzor v državi povsem brez posledic? Po drugi strani pa npr. za Rusijo zahtevajo sankcije, ker se je Krim priključil Rusiji po tem ko so se tam tako opredelili prebivalci na referendumu.
GORA2
# 08.02.2018 ob 17:32
popravljam povezavo na komentar ki sem ga podal ob 17:28
https://www.rt.com/news/418227-syria-us-resources-grab/
Kekec99
# 08.02.2018 ob 18:19
Odkrit boj za naftna ter plinska polja, maske so padle.
moj komentar
# 08.02.2018 ob 18:07
RESNICA

Ruski mediji pišejo, da je bila posredi akcija sirske vojske proti IS, ki jo je preprečilo ameriško bombardiranje po položajih sirske vojske. To so ZDA do sedaj počele že večkrat, le da naši mediji tega seveda ne smejo objavljati.
RESNICA
# 08.02.2018 ob 18:00
Rusko obrambno ministrstvo je medtem sporočilo, da je bilo v ameriških napadih ranjenih 25 provladnih prostovoljcev, poroča Associated Press.

Kolega, Rusko ministerstvo je sporočilo nekaj drugega, kar pa si skrbno zamolčal

Russian Mod statement about the ” US Attack on Pro-Government Syrian Forces “
Rusko Ministerstvo za obrambo o napadu Koalicije na enote, ki se borijo na strani Damaska.

The Russian Defense Mionistry said on Thursday that the Syrian Forces were carrying out an anti-Daesh operation near the Al-Isba oil refinery in the Deir ez-Zor province when they were attacked by US-led coalition’s aircraft.

Ruski MOD je povedal, da je bila v toku operacija proti ISILu. Pri tem jih je napadla koalicija ZDA.

Kolega, če že navajaš, navedi VSE!!!


Kako o zadevah govori Vaš pravilnik je popolnoma jasno - članek se ne drži teh navodil!!!
RESNICA
# 08.02.2018 ob 17:51
Objavljate novico iz anonimnega vira, ki ni nikjer preverjena in dokumentirana.

Jaz pa še vedno čakam na novico, dokumentirana in preverjena, o tem, da so Kurdi - zavezniki ZDA, s kemičnim orožjem, prav takšnim, za čigar uporabo se obtožuje Asad, napadli Turke.

Pa tako radi pišete o uporabi kemišnega orožja.....

http://www.newsweek.com/turkey-says-us-ally-kurds-used-same-chemical-weapons-assad-accused-syria-800529
Turkey Says U.S. Ally Kurds Use Same Chemical Weapons Assad Is Accused of Possessing in Syria

Drugače pa so zadeve, po Mednarodnem pravu, popolnoma jasne.
ZDA so na ozemlju suverene članice ZN, napadle njihove oborožene sile. To je očitno kršenje Mednarodnega prava - konkretno akt AGRESIJE!!!

Pika - Amen

Seveda dotični zelo dobro ve za ta napad s kemičnim orožjem, saj je bil opozorjen direktno od mene!!
Gastrbajtr
# 08.02.2018 ob 18:10
Sej sploh ne vem več, kdo je kdo. Da o vlogi Kurdov niti ne začnem.
Homer.
# 08.02.2018 ob 18:27
Torej je ZDA naredila odkrito agresijo na Sirijo brez vojne napovedi?

ZN seveda kake resolucije na to temo ne bodo naredili........
Sramota!
POLTERGEIST
# 08.02.2018 ob 18:15
@Mimobeznik

Je napočil čas, da Kurdi osvojijo Deir ez-Zor in nadaljujejo z osvajanjem proti Izraelu, kjer bodo dobili kopenski koridor in stik z izraelskimi pristanišči.

Zakaj pa bi ti preganjal nedolžne Sirce iz svojih domov? A si tako lačen krvi?
J@st
# 08.02.2018 ob 17:37
mopo

# 08.02.2018 ob 17:31
Prijavi neprimerno vsebino @jost ...a ja? A mi lahko posljes seznam umorjenih prosim. Hvala
--------------------

Ze posiljam. Adminu.Prosim.
direndaj
# 08.02.2018 ob 17:24
SF-SN
# 08.02.2018 ob 19:47
@mopo
Rezim ki mori in kruto zatira svoje lastno prebivalstvo avtomaticno izgubi svojo pravico do suverenosti. To je temeljni zakon svobodnega sveta!
Otroci moji ne nasedejte komunisticni propagandi!

Daj ne nabijaj v tri krasne.
Zadrži svoje neznanje zase
moj komentar
# 08.02.2018 ob 18:33
Sirija bi lahko imela najbolj demokratično oblast, a če slednja ne bi bila podrejena zahtevam ZDA in Izraela, bi Sirija doživela enako usodo, kot jo doživlja zadnja leta.
Robiland
# 08.02.2018 ob 18:23
Izrael in Amerika vec niti ne skrivata podpore dzihadistom v Siriji!
Sramoten, nizkoten napad na sirsko vojsko!!
Bivši uporabnik
# 08.02.2018 ob 18:17
Zanimivo branje v zvezi z dogodki in kakšno je ozadje...
SamoRes
# 08.02.2018 ob 17:43
Tisti ki pod članki o beguncih trobite da tam ni vojne v nekih drugih člankih podpirate ZDA, ki jih proizvaja
J@st
# 08.02.2018 ob 19:34
Amenhotep
# 08.02.2018 ob 19:29
Prijavi neprimerno vsebino
Naj se Turčijo vrže ven iz zveze NATO. So necivilizirani divjaki, takšnih ne rabimo.
-----------------------
Se strinjam. Tudi NATO ne rabimo, ker edina grožnja za celotno človeštvo je Amerika.
Kazalo