Rusi zunanji minister Sergej Lavrov je bil jasen, da bodo ruske sile postopale drugače, če bo Zahod še naprej z orožjem oskrboval ukrajinsko vojsko. Foto: AP
Rusi zunanji minister Sergej Lavrov je bil jasen, da bodo ruske sile postopale drugače, če bo Zahod še naprej z orožjem oskrboval ukrajinsko vojsko. Foto: AP

Omenjeni cilji ruskih sil se bodo razširili, a le v primeru, če bo Zahod Ukrajini dobavil orožje dolgega dosega, je opozoril ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Ravno dobava orožja zahodnih držav je spremenila fokus vojaških operacij iz Doneškega in Luganskega bazena na južni del Ukrajine, ki je deloma pod nadzorom ruskih sil.

"Geografija se je spremenila. Ne govorimo le o Narodni republiki Doneck in Narodni republiki Lugansk, temveč tudi o Hersonu, Zaporožju in še drugih teritorijih," je sporočil Lavrov in dodal, da se "proces nadaljuje dosledno in vztrajno." Ob tem je bil jasen, da bi se lahko cilji Rusije spremenili, če bo Zahod še naprej pošiljal orožje Ukrajini.

"Ne moremo dopustiti, da bi del Ukrajine, ki ga bo pod nadzorom Zelenskega, ali kdorkoli ga bo pač zamenjal, ima orožje, ki predstavlja neposredno grožnjo našemu teritoriju in teritoriju republik, ki so razglasile neodvisnot," je bil jasen Lavrov.

"Ruski zunanji minister je s priznanjem sanj, da bi si prisvojil še več ukrajinske zemlje, dokazal, da Rusija zavrača diplomacijo in se osredotoča na vojno in teror," je v odzivu na izjave Lavrova dejal ukrajinski zunanji minister Kuleba, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ob tem je zahodne partnerje pozval, naj s sankcijami okrepijo pritisk na Moskvo in pospešijo dobavo orožja Kijevu.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba se je na to odzval s pozivom zaveznikom, naj okrepijo sankcije proti Moskvi in pospešijo dobavo orožja Kijevu.

ZDA: Rusija se pripravlja na priključitev delov Ukrajine

Bela hiša je ob navajanju obveščevalnih podatkov predtem sporočila, da se Rusija pripravlja na priključitev delov ukrajinskega ozemlja s postavljanjem svojih uradnikov in uvajanjem rublja na vzhodu Ukrajine.

Ruske sile v Doneškem bazenu napredujejo

Sirija prekinila stike z Ukrajino

Sirija je prekinila diplomatske stike z Ukrajino. Po navedbah sirske tiskovne agencije Sana je to odgovor na kijevsko napoved prekinitve diplomatskih vezi konec junija, ker je Sirija priznala proruski separatistični pokrajini Doneck in Lugansk kot neodvisni republiki. Poleg Sirije in Rusije je samooklicani ljudski republiki priznala še Severna Koreja.

Ruske sile so na vzhodu Ukrajine v Doneškem bazenu napredovale in utrdile svoje položaje, je v torek zvečer sporočil ukrajinski generalštab. Napadli so vas Pokrovske, ki leži deset kilometrov vzhodno od pomembnega prometnega vozlišča Bahmut. Linija Siversk–Soledar–Bahmut je zadnja obrambna črta, ki varuje mesti Slovjansk in Kramatorsk v Doneškem bazenu.

V ruskih napadih ubitih sedem ljudi

Ruske sile so izvedle več novih napadov na vzhodu in jugu Ukrajine, pri čemer je bilo ubitih sedem ljudi. Pet civilistov je bilo ubitih in 16 ranjenih v ruskem obstreljevanju v pokrajini Doneck, medtem ko sta bila dva civilista ubita v obstreljevanju mesta Nikopol na jugu, so sporočili ukrajinski regionalni guvernerji.

Rusko obrambno ministrstvo je medtem sporočilo, da so v ukrajinski pokrajini Odesa uničili ameriški lansirnik protiladijskih raket Harpoon. Sisteme je Ukrajini poslala Danska.

Ukrajinska protiofenziva

Posledice ruskega obstreljevanja v Harkovu. Foto: Reuters
Posledice ruskega obstreljevanja v Harkovu. Foto: Reuters

Ukrajinske sile medtem po navedbah britanskih obveščevalcev nadaljujejo protiofenzivo v pokrajini Herson. Poročajo o topniških in tankovskih spopadih, vendar se bojna črta ni spremenila, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Ruski uradniki na območju sporočajo, da so ukrajinske sile zadele strateško pomemben most v Hersonu.

Predstavnik proruskih oblasti pa je sporočil, da je bil v ukrajinskem obstreljevanju v kraju Gorlivka v Donecku ubit en človek in trije ranjeni, med njimi otrok.

Napadi na mejni prehod

Guverner ruske pokrajine Kursk je sporočil, da so ukrajinske sile obstreljevale tudi mejni prehod med državama. Ruski mejni stražarji so odgovorili s streli, navaja guverner Roman Starovoit po poročanju Al Džazire.

V napadih ni bilo žrtev, so pa zaradi poškodb na električni napeljavi brez elektrike ostala tri naselja.

Namestnik ministra: Ukrajina se pripravlja na protiofenzivo na Krim

Ukrajina se medtem pripravlja tudi na protiofenzivo na Krimski polotok, ki si ga je Rusija priključila leta 2014, in rusko črnomorsko floto, ki je tam nameščena, je sporočil namestnik ukrajinskega obrambnega ministra Volodimir Gavrilov.

Posledice ruskih napadov v kraju Gostomelj blizu Kijeva, kjer so spopadi potekali v prvi fazi vojne. Foto: EPA
Posledice ruskih napadov v kraju Gostomelj blizu Kijeva, kjer so spopadi potekali v prvi fazi vojne. Foto: EPA

"Pridobivamo ustrezno orožje in prej ali slej ga bomo usmerili proti ruskemu ladjevju. Rusija bo morala zapustiti Krim, če bo želela obstati kot država," je Gavrilov dejal v intervjuju za londonski časopis The Times.

Dodal je, da je bila ukrajinska ponovna zasedba Kačjega otoka, ki ga je Moskva okupirala na začetku invazije, le prvi korak. "Pripravljeni smo jih napadati po vsem Črnem morju, če bomo imeli to možnost," je še dejal Gavrilov.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov se je odzval z besedami, da so pripombe Gavrilova samo potrdile nujnost ruske posebne vojaške operacije, kot v Moskvi imenujejo vojno v Ukrajini. Rusija vztraja, da izvaja operacijo za "denacifikacijo" in "demilitarizacijo" Ukrajine. "Samo tako se lahko Ukrajina osvobodi takšnih predstavnikov oblasti," je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass dejal Peskov.

Izmenjava trupel vojakov

Kljub nenehnim spopadom in sovražni retoriki sta Kijev in Moskva v torek izmenjala posmrtne ostanke vojakov, ki so bili ubiti v boju. "Ukrajina je repatriirala 45 svojih branilcev," so sporočile oblasti v Kijevu, ruska tiskovna agencija RIA Novosti pa je potrdila, da so bila Rusiji predana trupla enakega števila njenih vojakov.

Ruska delegacija na vrhu držav zagotoviteljic procesa iz Astane, namenjenega iskanju mirovne rešitve vojne v Siriji, ki je potekal v Teheranu. Foto: Reuters
Ruska delegacija na vrhu držav zagotoviteljic procesa iz Astane, namenjenega iskanju mirovne rešitve vojne v Siriji, ki je potekal v Teheranu. Foto: Reuters

Putin: Ukrajina ne želi izpolniti dogovora

Ruski predsednik Vladimir Putin je po obisku v Iranu dejal, da Moskva ne vidi nobene želje Ukrajine, da bi izpolnila "predhodni mirovni dogovor", za katerega naj bi se po Putinovih besedah dogovorili marca.

Putin je odgovarjal na novinarsko vprašanje, ali bi se bil pripravljen sestati z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Ruski predsednik je odgovoril, da se Kijev ni držal pogojev predhodnega mirovnega sporazuma, ki da je bil "praktično dosežen" marca. Podrobnosti o dogovoru ni navedel, je pa dejal, da naj bi mediacijo ponujali Savdska Arabija in Združeni arabski emirati.

"Končni rezultat je seveda odvisen od pripravljenosti pogodbenic, da izvajajo dogovore, ki so bili doseženi. Danes vidimo, da oblasti v Kijevu nimajo takšne želje," je dodal Putin. Ukrajinske oblasti se na njegove navedbe še niso odzvale.

Rusija je Ukrajino napadla 24. februarja. Marca so potekali prvi pogovori med stranema, a uradno brez preboja. Zelenski je takrat dejal, da lahko zaupajo le konkretnim rezultatom pogovorov.

Putin in Erdogan govorila tudi o ukrajinskem žitu

Putin se je v Iranu sestal z iranskim predsednikom Ibrahimom Raisijem in turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, s katerim sta govorila tudi o ukrajinskem žitu in ocenila, da je bil dosežen napredek. Ukrajina Rusijo obtožuje, da blokira črnomorska pristanišča in krade njeno žito.

Med srečanjem so ruske sile izvedle več napadov na različna območja v Ukrajini. V obstreljevanju mesta Kramatorsk je bil ubit najmanj en človek.