Evropska komisija je sprejela predlog svežnja ukrepov, namenjenih okrepitvi doslej sprejetih sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije v Ukrajini. Foto: Reuters
Evropska komisija je sprejela predlog svežnja ukrepov, namenjenih okrepitvi doslej sprejetih sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije v Ukrajini. Foto: Reuters

"Ruska brutalna vojna proti Ukrajini se nadaljuje z nezmanjšano močjo. Zato danes predlagamo okrepitev naših brezkompromisnih sankcij proti Kremlju, njihovo učinkovitejše izvajanje in podaljšanje do januarja 2023. Moskva mora še naprej plačevati visoko ceno za svojo agresijo," je ob predstavitvi sankcij na Twitterju zapisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Sorodna novica Število žrtev napada na Vinico narašča. Moskva trdi, da je bil to vojaški cilj.

Danes sprejeti predlog komisije pojasnjuje številne določbe v do zdaj sprejetih sankcijah, kar bi med drugim omogočilo boljše izvajanje sankcij držav članic.

Uskladitev sankcij s skupino G7

Obenem komisija predlaga dodatno uskladitev sankcij z zavezniki in partnerji, predvsem skupino G7. Predlog tako vključuje prepoved uvoza ruskega zlata v EU, o čemer se je skupina G7 dogovorila konec junija v Nemčiji.

Predlog krepi tudi nadzor nad izvozom napredne tehnologije in izdelkov za dvojno rabo. Po neuradnih informacijah gre za okoli 60 izdelkov, ki so že na ameriškem seznamu. Predstavljajo približno 400 milijonov evrov evropskega izvoza, so za STA pojasnili viri pri EU-ju.

Na seznam sankcioniranih oseb bi glede na predlog komisije dodali 47 posameznikov, predvsem politike in oligarhe, in osem pravnih oseb, so še povedali viri.

Med izjemami sankcij trgovanje s kmetijskimi proizvodi

Sorodna novica Ruska in ukrajinska stran se obtožujeta, da požigata polja. S. Koreja priznala Doneck in Lugansk.

V predlaganem svežnju ukrepov so dodatna zagotovila, da sankcije EU-ja niso usmerjene proti trgovanju s kmetijskimi proizvodi med tretjimi državami in Rusijo, so poudarili v komisiji.

Poleg tega njen predlog pojasnjuje obseg določenih finančnih in gospodarskih sankcij. Obenem pa vse obstoječe sankcije, ki jih je EU uvedel v okviru šestih svežnjev, podaljšujejo do konca januarja 2023.

Predlog morajo potrditi države članice

O predlogu komisije bodo v ponedeljek razpravljali zunanji ministri EU-ja, po njihovem zasedanju pa se bodo sešli še stalni predstavniki članic pri EU-ju. Potrditev dopolnitve sankcij je predvidena v sredo.

Moskva: Končni dokument glede izvoza ukrajinskega žita kmalu

Po sredinih pogovorih med ukrajinsko in rusko delegacijo v Carigradu o izvozu žita iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč je rusko obrambno ministrstvo sporočilo, da bo končni dokument v povezavi s tem pripravljen kmalu. Ob tem je Moskva poudarila, da želi preprečiti uporabo ladijskih poti v Črnem morju za dobavo orožja in opreme Kijevu.

Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je ob tem poudaril, da želi Moskva preprečiti uporabo ladijskih poti po Črnem morju za dobavo orožja in opreme Kijevu.

Rusija in Ukrajina bližje dogovoru o pšenici

Po srednih pogovorih, ki jih je ob prisotnosti predstavnikov Združenih narodov gostila Turčija, sta sprti strani sporočili, da je bil dosežen določen napredek v pogovorih. Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je dejal, da državi od sporazuma "ločita dva koraka". Poleg tega je turško obrambno ministrstvo še isti dan sporočilo, da bo drugi krog pogovorov predvidoma potekal prihodnji teden.

Prihodnji teden se bo ruski predsednik Vladimir Putin v Teheranu srečal tudi s turškim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom.