Lavrov je dejal, da se Zahod ni zmenil za varnostne pomisleke Rusije. Foto: Reuters
Lavrov je dejal, da se Zahod ni zmenil za varnostne pomisleke Rusije. Foto: Reuters

"Vsaka pogajanja morajo temeljiti na upoštevanju ruskih interesov in se morajo nanašati na načela, na katerih bo temeljil novi svetovni red," je dejal Lavrov in dodal, da Rusija nasprotuje "enopolarnemu svetu, ki ga vodi en hegemon".

Lavrov je v četrtek prispel v turško prestolnico, kjer ga na pogovorih gosti turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu, s katerim sta govorila tudi o izvozu žita iz pristanišč v Črnem morju.

Rusija in Ukrajina sta sredi marca dosegli dogovor o obnovitvi sporazuma, ki sta ga s pomočjo Turčije in Združenih narodov prvič sklenili julija lani.

"Če ne bo nadaljnjega napredka pri odpravi ovir za izvoz ruskih gnojil in žita, bomo razmislili, ali je ta sporazum potreben," je dejal Lavrov in napovedal, da bo Rusija začela delovati zunaj dogovora, če bodo zahodne države še naprej ohranjale ovire.

Kot je pojasnil, na ruski izvoz žita in gnojil vpliva pomanjkanje dostopa do zavarovanj in sistema izmenjave finančnih podatkov SWIFT. Evropske države, ki po njegovih besedah trdijo, da imajo presežek ukrajinskega žita, je pozval, naj ga nekaj podarijo revnim državam.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je ob podaljšanju dogovora povedal, da je od implementacije sporazuma 800 ladij iz črnomorskih pristanišč izvozilo 25 milijonov ton žita. Med Kijevom in Moskvo sicer ni konsenza o tem, ali so veljavnost dogovora podaljšali za 60 ali 120 dni.

Cavusoglu je dejal, da je Turčija zaskrbljena glede morebitne spomladanske zaostritve spopadov v Ukrajini, ob tem pa zatrdil, da si bo Turčija še naprej prizadevala za konec vojne s pogajanji.

Ameriški novinar v Rusiji obtožen vohunjenja

Ameriškega novinarja Evana Gershkovicha so v Rusiji uradno obtožili vohunjenja, ob sklicevanju na ruske vire poroča francoska tiskovna agencija AFP. Dopisnik časopisa Wall Street Journal je obtožbe odločno zanikal, že njegova aretacija konec marca pa je v ZDA sprožila burne odzive.

Ruska obveščevalna služba FSB trdi, da je Gershkovich po navodilih ameriške strani zbiral informacije, ki so označene kot državne skrivnosti, in sicer o dejavnostih enega od podjetij ruske vojaške industrije.

Novinar trdi, da je zgolj opravljal novinarsko delo. Pri časopisu Wall Street Journal so prav tako odločno zanikali vse obtožbe proti novinarju, ki so ga opisali kot "zaupanja vrednega in predanega svojemu delu".

Ameriški predsednik Joe Biden je sicer že pred tednom dni pozval k izpustitvi ameriškega novinarja, Bela hiša pa je obtožbe proti njemu označila za "smešne". V Moskvi so medtem v četrtek dejali, da so vsakršni poskusi pritiska na Rusijo zaradi tega primera "nesmiselni".

Washington sicer že dalj časa obtožuje Moskvo, da samovoljno aretira državljane ZDA, da bi si v zameno zagotovila izpustitve pridržanih Rusov.

Pentagon preiskuje uhajanje zaupnih dokumentov o Ukrajini

Obrambno ministrstvo ZDA (Pentagon) preiskuje izvor zaupnih dokumentov, v katerih je podrobno opisana strategija ZDA in zveze Nato za podporo Ukrajini v času ruske invazije in so bili ta teden objavljeni na več družbenih omrežjih, kot je v četrtek poročal New York Times. Dokumenti so po mnenju strokovnjakov sicer le delno avtentični.

Ukrajinske sile pri kraju Liman. Glede na objavljene domnevne obveščevalne podatke naj bi Ukrajina protiofenzivo načrtovala za 30. april. Foto: Reuters
Ukrajinske sile pri kraju Liman. Glede na objavljene domnevne obveščevalne podatke naj bi Ukrajina protiofenzivo načrtovala za 30. april. Foto: Reuters

Pentagon zadevo še preučuje. "Seznanjeni smo s poročili različnih medijev o objavah dokumentov na družbenih omrežjih, ministrstvo zadevo preučuje," je dejala tiskovna predstavnica Pentagona Sabrina Singh.

Dokumenti, ki so po navedbah ameriškega časopisa nastali na začetku marca, vključujejo podatke o porabi streliva za mobilne raketomete Himars, ki jih uporabljajo ukrajinske sile, ter časovno razporeditev dobav orožja in usposabljanj, ki jih Zahod zagotavlja ukrajinskim vojakom.

Po mnenju strokovnjakov, ki jih navaja newyorški časopis, so dokumenti, ki so jih uporabniki delili na Twitterju in Telegramu, delno avtentični, vendar so bili nekateri spremenjeni, da bi prikazali položaj Rusije v ugodnejši luči, zlasti z zmanjšanjem obsega njihovih izgub.

Glede na razkrite dokumente naj bi oblikovali 12 novih ukrajinskih brigad, od katerih jih devet usposabljajo in opremljajo ZDA, poroča New York Times.

Ukrajina objave označila za ruski ponaredek

Ukrajina je medtem domnevne ameriške tajne dokumente o pripravah na protiofenzivo v vojni proti Rusiji označila za ruski ponaredek.

"Od razpada Sovjetske zveze je obveščevalna dejavnost Rusije tako degradirana, da uporablja lažno uhajanje informacij in ponarejanje fotografij. Moskva si želi prekiniti ukrajinsko protiofenzivo, vendar bodo pravi načrti kmalu vidni na terenu," je na Twitterju zapisal Mihajlo Podoljak, svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Glede na dokumente naj bi bile sicer po poročanju nemške tiskovne agencije DPA ukrajinske priprave na protiofenzivo končane 30. aprila. Vključevale naj bi do 60.000 vojakov z več kot 250 tanki in več kot 350 oklepnimi vozili.

V Bahmutu poteka ena najbolj krvavih bitk v vojni v Ukrajini. Foto: Reuters
V Bahmutu poteka ena najbolj krvavih bitk v vojni v Ukrajini. Foto: Reuters

Ruske sile verjetno v središču Bahmuta

Na vzhodu Ukrajine še vedno potekajo srditi spopadi za Bahmut, kjer so po podatkih britanskih obveščevalcev ruske sile najverjetneje zasedle središče mesta in zdaj ogrožajo glavno oskrbovalno linijo za ukrajinske sile.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sredo dejal, da bo ukazal umik iz Bahmuta, če bo grozila obkolitev ukrajinskih sil v mestu.

Ukrajinska vojska je glede poročila britanskih obveščevalcev sporočila, da so razmere v Bahmutu težke in da si ruske sile na vso moč prizadevajo za zavzetje mesta, a da do zdaj niso imele "strateškega ukrepa".

"Razmere so težke, sovražnik si maksimalno prizadeva, da bi zavzel Bahmut. Vendar trpi resne izgube in ne dosega strateškega uspeha," je dejal tiskovni predstavnik vzhodnega vojaškega poveljstva Sergij Čerevatji.

Po ocenah zahodnih analitikov obe strani v bitki za Bahmut izgubljata veliko število svojih vojakov. Ukrajina sicer trdi, da skuša v Bahmutu čim bolj izčrpati ruske sile pred pričakovano spomladansko ofenzivo, pred katero čaka tudi na dobave zahodnega orožja.

Zelenski je v pogovoru za CNN prejšnji mesec dejal, da bi lahko imele ruske sile z zavzetjem Bahmuta odprto pot do preostalih mest v Donecku, kot sta Kramatorsk in Slovjansk.

Ukrajinski vojaški strokovnjak Vladislav Seleznjov je dejal, da bi lahko ukrajinske sile branile položaje v bolj utrjenem delu zahodno od Bahmuta, če bi cesta 0506 proti zahodu, imenovana tudi cesta življenja ostala odprta za dobavo zalog in prevoz ranjencev. "V nasprotnem primeru se bodo morali premakniti na druge obrambne položaje," je dejal v pogovoru za ukrajinski radio NV.

Poljski kmetje so na nogah zaradi ukrajinskega žita, minister je odstopil