Macronu se bo na pogovorih s kitajskim vodstvom v četrtek pridružila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Foto: Reuters
Macronu se bo na pogovorih s kitajskim vodstvom v četrtek pridružila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Foto: Reuters

Na srečanju s francosko skupnostjo na Kitajskem je Macron napovedal, da si bo Francija prizadevala sodelovati s Kitajsko pri "skupni odgovornosti za mir in stabilnost" v Ukrajini.

"Kitajska lahko s svojimi tesnimi odnosi z Rusijo, ki so bili v zadnjih dneh ponovno potrjeni, odigra pomembno vlogo," je dejal Macron in pri tem omenil nasprotovanje Pekinga uporabi jedrskega orožja v Ukrajini ter njegov predlog za končanje spopadov v tej državi.

Kitajska ruske agresije doslej ni obsodila, je pa februarja predstavila mirovni načrt za rešitev konflikta. V njem je v 12 točkah med drugim pozvala k čimprejšnjim neposrednim mirovnim pogovorom in posvarila pred uporabo jedrskega orožja. Načrt je sprožil kritičen odziv zahodnih držav na čelu z ZDA, češ da so predlogi v njem predvsem v korist Rusije.

Sorodna novica Zelenski na obisku na Poljskem, kjer je zaradi ukrajinskega žita odstopil kmetijski minister

"Ne smemo se ločiti od Kitajske"

Macronov obisk na Kitajskem bo po napovedih minil v znamenju vojne v Ukrajini, vendar pa so cilji obiska tudi ohranitev in uravnoteženje trgovinskih vezi med Pekingom in Evropo ter zaščita francoskih interesov v azijsko-pacifiški regiji. "Ne smemo se odcepiti, ločiti od Kitajske," je dejal francoski predsednik in napovedal, da se bo Francija "proaktivno zavezala nadaljevanju trgovinskih odnosov s Kitajsko".

Pred potovanjem na Kitajsko se je Macron po telefonu pogovarjal z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom. Govorila sta o podpori Ukrajini in potrdila neomajno podporo svojih držav Kijevu. Izrazila sta tudi željo, da bi Kitajska pomagala pospešiti iskanje rešitve za končanje vojne v Ukrajini.

Francoski predsednik, ki ga na potovanju spremlja 60-članska delegacija, bo v četrtek opravil pogovore s kitajskim državnim vrhom na čelu s predsednikom Ši Jinpingom, pri katerih bo sodelovala tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. V petek bo nato odpotoval še v Gvangdžov na jugu države, v soboto pa bo odpotoval v domovino.