Dmitrij Medvedjev je napovedal še dodatno zvišanje cen plina do konca leta. Foto: Reuters
Dmitrij Medvedjev je napovedal še dodatno zvišanje cen plina do konca leta. Foto: Reuters

"Voditeljem držav in vlad EU-ja sporočam – v zvezi s povišanjem cen plina na 3500 evrov za tisoč kubičnih metrov ... prisiljen sem povišati cenovno napoved na 5000 evrov za tisoč kubičnih metrov do konca leta 2022. Srečno," je napisal na Telegramu Medvedjev po poročanju ruske agencije Tass.

Vse odkar so zahodne države po začetku napada na Ukrajino zoper Rusijo uvedle številne sankcije, je Moskva že večkrat zmanjšala dobavo plina Evropi, ki pa je kljub številnim dejavnostim za diverzifikacijo virov še naprej močno odvisna od ruske dobave.

Ruski Gazprom je dobavo plina za 60 odstotkov, na 67 milijonov kubičnih metrov, zmanjšal že junija, razlog za to pa pripisal pokvarjeni turbini, ki jo je podjetje Siemens poslalo na popravilo v Kanado. Konec julija je zaradi popravila druge turbine zmogljivost dobave plina prek Severnega toka znižal na 20 odstotkov.

Gazprom je pred tednom dni sporočil, da bo konec avgusta za nekaj dni znova ustavil dobavo plina po Severnem toku 1. Tudi tokrat je kot razlog za prekinitev navedel vzdrževalna dela.

Suspenz vizumskega sporazuma?

Po poročanju Financial Timesa naj bi bil EU pripravljen suspendirati vizumski sporazum z Rusijo iz leta 2007. Načrt o njegovi zamrznitvi bi namreč otežil in podražil postopek pridobitve dokumentov ruskim državljanom za območje schengena. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je še pred tem zavzel za popolno prepoved potovanja državljanov Rusije v EU.

V Zaporožju ni zaznana višja stopnja sevanja

Medtem se v Ukrajini nadaljujejo spopadi na vzhodu države. Tako oblasti v Kijevu kot v Moskvi so sporočile, da po nedavnem obstreljevanju v bližini jedrske elektrarne Zaporožje ni zaznana višja stopnja sevanja.

Uničenje tovarne za popravilo helikopterjev

Ruske sile medtem trdijo, da so zadele tovarno, v kateri Ukrajina popravlja helikopterje. Šlo naj bi za tovarno Sich v Zaporožju v Ukrajini.

V ruskih napadih na kraj Sumi pa naj bi bila ranjena dva človeka. Poškodovanih je bilo več hiš, poslovnih objektov, trgovin, pa tudi šola in vrtec, so sporočili z ukrajinskega notranjega ministrstva.