V Nemčiji ogrevanje na 19 stopinj Celzija

Več nemških mest, med njimi Hannover in Berlin, je že sprejelo ukrepe za zmanjšanje porabe energije. Znamenitosti ne osvetljujejo več, vode v prhah na javnih mestih in telovadnicah več ne ogrevajo, tudi bazenov ne.

"V prihodnjih tednih in mesecih bi radi prihranili najmanj 15 odstotkov energije. Sestavili smo načrt kratkoročnih, srednjeročnih in dolgoročnih ukrepov, če bi začelo primanjkovati plina," pravi župan Hannovra Belit Onay.

Gospodarski minister Habeck napoveduje, da bodo te ukrepe sprejeli za celotno Nemčijo, tudi ogrevanje do največ 19 stopinj Celzija pozimi. "V Nemčiji smo sredi največje energetske krize, ki je nastala zaradi zmanjšanja dobave ruskega plina iz političnih in gospodarskih razlogov," pravi Habeck.

Do 1. novembra bi morali v Nemčiji skladišča plina napolniti na vsaj 90 odstotkov za ne prehudo zimo. Zdaj so 73,7-odstotno polna. Rusija trenutno dobavlja zgolj 20 odstotkov dogovorjenih količin plina.

Nemška vlada državljane poziva k varčevanju. Foto: EPA
Nemška vlada državljane poziva k varčevanju. Foto: EPA

Če Rusija ustavi dobavo plina, bodo zapirali industrijske obrate

Če ga ustavi, bodo morali zapreti industrijske obrate, pripravljajo prednostno listo. "Če se bo zgodila ustavitev dobave plina, bodo brez plina najprej ostali industrijski obrati, kar bi imelo hude posledice za industrijo naše regije," pravi župan mesta Landshut Alexander Putz.

Država zdaj še financira razliko energetskim podjetjem, da ob fiksnih cenah plina za porabnike za to leto ne bi bankrotirala. "Gre za poslovanje. Denar je treba zaslužiti. Zato bomo dovolili, da družba Uniper in druga podjetja, ki ruski plin kupujejo po višjih cenah, podražijo plin za končne kupce," pojasnjuje Habeck.

Tudi če bo plina dovolj, bodo cene ogrevanja za industrijo in potrošnike po trenutni oceni višje za 100 odstotkov. Kancler Olaf Scholz pa obljublja, da bo država pomagala vsem, ki računov ne bodo mogli plačati.