Rusija si je med drugim prisvojila tudi ukrajinsko pokrajino Herson. Foto: Reuters
Rusija si je med drugim prisvojila tudi ukrajinsko pokrajino Herson. Foto: Reuters

"Ukrajinska stran mora upoštevati novo realnost, ki se je razvila na terenu. Te razmere kažejo, da ima Rusija nova ozemlja," je na novinarski konferenci povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in dodal, da bo brez upoštevanja teh dejstev vsakršen napredek nemogoč.

Moskva namreč trdi, da si je septembra letos po sicer mednarodno nepriznanih referendumih priključila štiri ukrajinske regije – Doneck, Lugansk, Zaporožje in Herson –, čeprav jih ne nadzoruje v celoti. Novembra se je Rusija tudi umaknila iz mesta Herson, vendar še naprej nadzoruje večino istoimenske regije.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v ponedeljek v nagovoru skupine G7 pozval Rusijo, naj dokaže, da se je sposobna odpovedati agresiji, in naj začne umikati vojake iz Ukrajine še ta božič. Peskov je ta predlog Zelenskega že zavrnil.

Ukrajinski predsednik je pozval tudi k dodatnemu orožju in gospodarski pomoči Ukrajine, pri čemer pa je Peskov opozoril, da bodo te zahteve le prispevale k nadaljevanju spopadov.

Pogovor ob svečah v Lvovu. Foto: Reuters
Pogovor ob svečah v Lvovu. Foto: Reuters

Zelenski: Ukrajinski energetski sektor potrebuje 800 milijonov evrov nujne pomoči

Zelenski je ob začetku mednarodne konference v Parizu opozoril, da ukrajinski energetski sektor potrebuje približno 800 milijonov evrov nujne pomoči za zadovoljevanje potreb prebivalstva v zimskem času.

"Seveda gre za zelo visok znesek, vendar so stroški manjši od stroškov morebitnega izpada elektrike," je prek videopovezave povedal Zelenski.

"Potrebujemo več vrst opreme, transformatorje, opremo za obnovo visokonapetostnih omrežij, plinske turbine in še več. Generatorji so postali tako nujni kot oklepna vozila in neprebojni jopiči," je dejal.

Poudaril je, da bo Ukrajina zaradi napadov na energetsko infrastrukturo to zimo porabila več plina kot sicer. To pa bo zahtevalo uvoz dveh milijard kubičnih metrov plina v zimskem času in povečan uvoz električne energije iz sosednjih držav Evropske unije, je še dodal. Ukrajina je sicer že od junija povezana s skupnim evropskim električnim omrežjem, potem ko je prekinila povezavo z ruskim in beloruskim omrežjem.

Tudi ukrajinski predsednik vlade Denis Šmigalj je pozval k nujni pomoči ukrajinskemu ljudstvu. "Kupujemo in iščemo energetsko opremo po vsem svetu in prosimo mednarodno skupnost, da pomaga Ukrajini. Rusi nas želijo zaviti v popolno temo, a jim to ne bo uspelo, zahvaljujoč našim partnerjem po vsem svetu," je dodal.

Še pred konferenco pa je Šmigalj sporočil, da bo Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) poslala dodatne stalne ekipe v jedrske elektrarne v Ukrajini, vključno z jedrsko elektrarno v Zaporožju, ki je pod ruskim nadzorom in je že dlje časa žarišče spopadov.

"Ekipe so namenjene varovanju elektrarn in beleženju vseh poskusov zunanjega vpliva nanje, zlasti obstreljevanja s strani ruskega agresorja," je ukrajinski premier zapisal na omrežju Telegram po srečanju z generalnim direktorjem IAEA-ja Rafaelom Grossijem v Parizu.

Zelenski se je oglasil prek videopovezave. Foto: Reuters
Zelenski se je oglasil prek videopovezave. Foto: Reuters

Na konferenci obljubili za milijardo evrov pomoči

Udeleženci mednarodne konference, na kateri je sodelovalo približno 70 držav, mednarodnih organizacij in predstavniki EU-ja, so Ukrajini obljubili pomoč v vrednosti milijarde evrov, je sporočila francoska zunanja ministrica Catherine Colonna.

Ob tem je poudarila, da so presegli 800 milijonov evrov, k čemur je na začetku konference pozval Kijev, in da ne gre za posojila, temveč za darila v denarju in blagu.

Po njenih besedah gre za "nove zaveze po zaslugi te konference", ki se bodo začele izvajati "v prihodnjih dneh in v zimskih mesecih", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Od milijarde evrov bo 415 milijonov namenjenih energetskemu sektorju, 25 milijonov za oskrbo z vodo, 38 milijonov za hrano, 17 milijonov za zdravstvo in 22 milijonov za promet. Preostanek, skoraj 493 milijonov evrov, še ni razdeljen, je dejala Colonna.

Hvaležnost za obljubljena sredstva je že izrazil ukrajinski predsednik vlade Šmigalj. "Za nas v Ukrajini je to zelo močen signal," je dejal in dodal, da obljubljena pomoč kaže na to, da ves "civilizirani svet podpira Ukrajino".

EU pošilja ogromno pomoči

Konference se je udeležila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je napovedala novo dobavo nujno potrebnih električnih generatorjev s strani EU-ja, dobavo do 30 milijonov LED-žarnic in vzpostavitev zdravstvenega in energetskega vozlišča rescEU na Poljskem, ki bo olajšalo prevoz in skladiščenje donacij tretjih oseb in pomagalo pri njihovi dostavi v Ukrajino.

"Ukrajinski duh ostaja neomajen in nepopustljiv. Ukrajincem moramo pomagati čez zimo in tako dolgo, kot bo to potrebno," je poudarila von der Leyen in dodala, da je EU doslej Ukrajini že zagotovil 800 električnih generatorjev.

Najnovejši sveženj energetske pomoči EU-ja bo med drugim vključeval 40 velikih generatorjev iz rezerve rescEU za zagotavljanje napajanja 30 bolnišnic, 100 malih in srednjih generatorjev iz Francije, 19 generatorjev iz Slovaške, 23 generatorjev iz Nemčije, 252 transformatorjev iz Litve in štiri sisteme za zasilno napajanje iz Poljske, je sporočila Evropska komisija.

Macron ruska dejanja označil za vojni zločin

Francoski predsednik Emmanuel Macron je ob začetku konference poudaril, da je njen namen pomagati ukrajinskemu ljudstvu prebroditi zimo v luči ruskih napadov na kritično infrastrukturo. Macron je izjavil, da je konferenca osredotočena zlasti na zagotavljanje kratkoročne pomoči kot odziv na "strahopetno sejanje terorja v Ukrajini" z ruskim bombardiranjem kritične ukrajinske infrastrukture.

Macron je ob tem dejanja Rusije označil za vojni zločin in poudaril, da je zdaj treba podpreti sposobnost ukrajinskega ljudstva, da se upre. Kot konkretne zaveze je med drugim naštel dobavo generatorjev in pomoč pri popravilu infrastrukture.

Po konferenci pa naj bi na ločenem srečanju določili tudi smernice za sodelovanje francoskih podjetij pri obnovi Ukrajine. Pričakuje se, da se bo srečanja udeležilo približno 500 francoskih podjetij.