Zahodne države Ukrajini pospešeno dobavljajo vse več težkega orožja, a Kijev si želi še več. Foto: Reuters
Zahodne države Ukrajini pospešeno dobavljajo vse več težkega orožja, a Kijev si želi še več. Foto: Reuters

Rusija bi v primeru, da bi zahodne zaveznice Kijevu dobavile orožje, ki bi ga uporabili za ponovno zavzetje ozemelj, uporabila še močnejše orožje, je napovedal.

"Dobave ofenzivnega orožja režimu v Kijevu bi vodile v svetovno katastrofo," je na družbenem omrežju Telegram zapisal Volodin, ki je dal ob tem jasno vedeti, da bi Rusija napade na ukrajinska ozemlja, ki si jih je Moskva priključila, obravnavala kot napad na svoje ozemlje.

Če Washington in države Nata pošljejo orožje Ukrajini, ki bo uporabljeno "za napade na mesta ali poskuse zavzetja naših ozemelj", bi to izzvalo "povračilne ukrepe z uporabo močnejšega orožja", je zapisal Volodin.

Volodin je predstavnike ZDA, Nemčije, Francije in drugih evropskih držav opomnil, naj se zavedo "odgovornosti do človeštva". Washington in Bruselj s svojimi odločitvami vodita svet v "uničujočo vojno", je posvaril. Zapisal je tudi, da je rusko orožje tehnološko boljše in da bi se zato dobava ofenzivnega orožja Ukrajini lahko končala s "tragedijo svetovnih razsežnosti".

Kot nevzdržne je označil argumente, da jedrske sile do zdaj niso uporabile orožja za množično uničevanje v lokalnih konfliktih. To je po njegovem mnenju zato, ker se te države niso spoprijele s situacijo, ko bi obstajala grožnja varnosti njihovih državljanov in ozemeljski celovitosti države, je dejal Volodin, ki velja za zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Zahodne zaveznice so ta teden napovedale novo milijardno vojaško pomoč Ukrajini, vendar se jim ni uspelo zediniti glede dobave bojnih tankov leopard, za katere prosi Kijev, saj vlada v Berlinu temu za zdaj še vedno nasprotuje. Nemčija mora namreč kot proizvajalka odobriti vsak izvoz leopardov, tudi iz drugih držav, ki te tanke uporabljajo.

V Ukrajini danes praznujejo dan enotnosti. Foto: Reuters
V Ukrajini danes praznujejo dan enotnosti. Foto: Reuters

Napredovanje ruskih sil na jugu Ukrajine

Medtem pa ruske sile napredujejo proti dvema mestoma v regiji Zaporožje na jugu Ukrajine, kjer so se ta teden zaostrili spopadi z ukrajinskimi silami. Po besedah vodje proruskih regionalnih oblasti boji potekajo na območju mest Orikiv in Guljajpole. Po besedah vodje proruskih oblasti v regiji Zaporožje Vladimirja Rogova se fronta premika zlasti v dveh smereh, okoli krajev Orikiv in Guljajpole. Orikiv leži približno 50 kilometrov južno od istoimenske regionalne prestolnice Zaporožje, ki je pod nadzorom Kijeva, Guljajpole pa bolj vzhodno. V obeh krajih je pred rusko invazijo živelo približno 15.000 ljudi.

Kot je dejal Rogov, na teh območjih potekajo aktivni boji. "Pobuda je v naših rokah," je dejal. Rogov je na začetku tedna napovedal "lokalno ofenzivo" okoli Orikiva in potrdil zavzetje vasi Lobkove v Zaporožju, o čemer je v petek poročalo tudi rusko obrambno ministrstvo.
Ukrajinska vojska pa je v današnjem rednem dnevnem poročilu sporočila, da je bilo več kot 15 naselij tarča ruskega obstreljevanja v Zaporožju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ob dnevu enotnosti, ki ga v Ukrajini praznujejo 22. januarja, čestital državljanom in izrazil prepričanje o zmag Ukrajine, ki se že skoraj leto dni spoprijema z rusko agresijo. Ruski napad 24. februarja je pripeljal do ponovnega "oživljanja naše ukrajinske enotnosti", je dejal v videonagovoru.

Milijoni ljudi v Ukrajini danes stojijo skupaj, da bi branili svojo državo, je dejal in poudaril tudi zgodovinska mesta v različnih regijah Ukrajine. "In vsi skupaj branimo Kijev. In vsi skupaj branimo Harkov. In vsi skupaj osvobajamo Herson," je dejal Zelenski in zatrdil, da bodo zmagali skupaj.

Herson je pod ukrajinskim nadzorom, a večino istoimenskega območja zasedajo ruske sile. Zelenski je znova dejal, da bo osvobojena celotna Ukrajina, vključno s Krimom, ki si ga je Moskva priključila leta 2014.

Ukrajina danes praznuje dan enotnosti, s čimer zaznamuje razglasitev akta o združitvi iz leta 1919 med Ukrajinsko ljudsko republiko in Zahodno ukrajinsko ljudsko republiko.