Ladja Lady R je povezana s podjetjem, ki je na ameriškem seznamu sankcij. Foto: AP
Ladja Lady R je povezana s podjetjem, ki je na ameriškem seznamu sankcij. Foto: AP

Ameriški veleposlanik v Pretorii Reuben Brigety je v četrtek dejal, da ZDA menijo, da so na rusko tovorno ladjo, ki je decembra pristala v pomorskem oporišču v Cape Townu, naložili orožje in strelivo. Domnevno pošiljko Južne Afrike je označil za nesprejemljivo.

Ameriške obtožbe so povzročile pravi vihar v državi in odločno zanikanje političnega vrha, medtem ko je predsednik Cyril Ramaphosa odredil preiskavo.

Tiskovni predstavnik Bele hiše za nacionalno varnost John Kirby v petek ni želel govoriti o podrobnostih obtožb, a je dejal, da gre za resno vprašanje, ob tem pa pojasnil, da so ZDA dosledno pozivale države, naj Rusiji ne dobavljajo orožja za vojno v Ukrajini.

Zaradi obtožb je južnoafriško zunanje ministrstvo v petek poklicalo na zagovor ameriškega veleposlanika in po srečanju na družbenih omrežjih sporočilo, da je Brigety po pogovoru izrazil "hvaležnost za priložnost, da popravi morebitne napačne vtise, ki so jih pustile njegove izjave v javnosti."

Po njihovih izjavah je veleposlanik priznal, da je "prestopil mejo, in se brez zadržkov opravičil vladi in prebivalcem Južne Afrike". Kot še navaja zunanje ministrstvo, je ameriški veleposlanik "znova potrdil močno partnerstvo med državama".

Ameriško zunanje ministrstvo teh navedb iz Pretorie še ni komentiralo.

Ministrica Khumbudzo Ntshavheni v kabinetu južnoafriškega predsednika je bila ostra do ZDA in jih opozorila, da s takšno "megafonsko diplomacijo" ne morejo ustrahovati Južne Afrike in je med drugim potegniti v njihov konflikt z Rusijo.

Ruski in južnoafriški predsednik sta se v petek po telefonu pogovarjala o vojni v Ukrajini. Foto: Reuters
Ruski in južnoafriški predsednik sta se v petek po telefonu pogovarjala o vojni v Ukrajini. Foto: Reuters

Lady R plula od Cape Towna od Novorossijska

Južna Afrika je ena najtesnejših zaveznic Rusije na afriški celini, a vseeno vztraja, da je nevtralna glede ruske vojne v Ukrajini in se je pri glasovanju v Generalni skupščini ZN-a vzdržala.

O vojni v Ukrajini se je Ramaphosa v petek pogovarjal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, so sporočili iz Kremlja.

Južna Afrika je za veliko jeze na Zahodu poskrbela letos februarja, ko je pred obletnico ruskega napada na Ukrajino ob svoji obali organizirala skupne vojaške vaje z Rusijo in Kitajsko.

Po poročanju BBC-ja ni nobenega dvoma, da se je lani decembra v mornariškem pristanišču Simon’s Town v Cape Townu zasidrala ruska ladja z imenom Lady R, kar je sprožilo tudi vprašanja med tamkajšnjimi lokalnimi politiki.

Iz južnoafriškega pristanišča je ladja odplula proti Mozambiku, kjer je bila nekaj dni v januarju zasidrana v pristanišču v Beiri, preden je nadaljevala plovbo proti sudanskemu rdečemorskemu pristanišču Port Sudan in od tam v rusko pristanišče v Novorossijsk ob Črnem morju, kamor je prispela 16. februarja.

Po poročanju ameriške tiskovne agencije AP je omenjena ladja povezana s podjetjem, ki je tarča ameriških sankcij zaradi prevoza orožja za rusko vlado in pomoč pri vojni v Ukrajini.

Za zdaj ni še nobene potrditve, da so na ladjo v Cape Townu natovorili orožje za Rusijo, a če so obtožbe resnične, bi po navedbah BBC-ja Južna Afrika s tem kršila svoje zakone, ki ji prepovedujejo trgovanje z orožjem z državami, ki so vpletene v represijo, agresijo ali terorizem.