Ramaphosa meni, da ICC nepošteno obravnava določene države. Foto: Reuters
Ramaphosa meni, da ICC nepošteno obravnava določene države. Foto: Reuters

"Vladajoči Afriški nacionalni kongres je sprejel odločitev, da je preudarno, da se Južna Afrika umakne iz Mednarodnega kazenskega sodišča, predvsem zaradi načina, s katerim se ukvarja s temi vrstami težav," je dejal Ramaphosa novinarjem med obiskom finskega predsednika Saulija Niinista. Kot je pojasnil, je bil vzrok za odločitev "nepošteno" obravnavanje nekaterih držav, ki ga je izvajalo sodišče.

"Želimo si, da bi se o tem nepravičnem ravnanju ustrezno razpravljalo, a medtem se je vladna stranka znova odločila, da je treba umakniti," je dejal Ramaphosa.

Afriški narodni kongres (ANC) je odločitev sprejel na zasedanju izvršnega odbora ob koncu tedna in po tem, ko je ICC 17. marca izdal nalog za aretacijo Putina, ki ga obtožuje odgovornosti za vojne zločine v Ukrajini.

To je sicer že drugič, da je Južna Afrika napovedala izstop iz ICC-ja, in po tem, ko je južnoafriški parlament sporočil, da opušča sedem let trajajoč zakonodajni postopek za odstop od rimskega statuta ICC-ja. Parlament je postopek opustil, ker se je ANC decembra lani odločil, da bo Južna Afrika ostala v ICC-ju in poskušala spremembe uveljaviti kot njegova članica.

Po navedbah Al Džazire so postopek izstopa opustili, ker je južnoafriško sodišče odločilo, da bi bilo to v nasprotju z ustavo.

Januarja je bil v Južni Afriki ruski zunanji minister Sergej Lavrov kot del priprav na rusko-afriški vrh, ki je predviden julija v Sankt Peterburgu. Foto: Reuters
Januarja je bil v Južni Afriki ruski zunanji minister Sergej Lavrov kot del priprav na rusko-afriški vrh, ki je predviden julija v Sankt Peterburgu. Foto: Reuters

Prvi poskus izstopa zaradi Al Baširja

Prvič so se v Južni Afriki za poskus izstopa iz ICC-ja odločili po sporu leta 2016, ko je v državo na vrh Afriške unije pripotoval nekdanji sudanski predsednik Omar Al Bašir, vendar ga kljub izdanemu nalogu za aretacijo zaradi vojnih zločinov v sudanski pokrajini Darfur niso aretirali.

ICC je zaporni nalog za Putina izdal, potem ko je ta že prejel vabilo Južne Afrike na vrh držav BRICS-a avgusta v južnoafriški prestolnici. V skladu s pravili ICC-ja bi morala Južna Afrika aretirati Putina, če bi vstopil v državo, in ga izročiti mednarodnemu kazenskemu sodišču.

Iz Kremlja so v ponedeljek sporočili, da se bo Putin v bližnji prihodnosti odločil, ali se bo osebno udeležil zasedanja v Južni Afriki.

Južna Afrika ni hotela obsoditi ruske vojaške agresije na Ukrajino in je napovedala, da želi ostati nevtralna, saj da zagovarja dialog kot rešitev za konec vojne.

Veliko zgražanja na Zahodu so februarja letos povzročile skupne pomorske vojaške vaje Južne Afrike, Rusije in Kitajske ob obali pristaniškega mesta Durban na jugovzhodu Južne Afrike, ki so sovpadale z obletnico začetka ruske vojne v Ukrajini.

Skupina BRICS je bila ustanovljena leta 2006 in je najprej vključevala Brazilijo, Rusijo, Indijo in Kitajsko, leta 2010 pa se ji je pridružila še Južna Afrika. BRICS sestavljajo gospodarstva v razvoju, ki skupaj predstavljajo več kot 40 odstotkov svetovnega prebivalstva in skoraj četrtino svetovnega bruto domačega proizvoda (BDP).

Na februarskih skupnih vojaških vajah je sodelovala tudi ruska fregata Admiral Gorškov. Foto: AP
Na februarskih skupnih vojaških vajah je sodelovala tudi ruska fregata Admiral Gorškov. Foto: AP