Tako ukrajinska kot ruska stran sta med boji za Bahmut opozorili na pomanjkanje streliva. Foto: Reuters
Tako ukrajinska kot ruska stran sta med boji za Bahmut opozorili na pomanjkanje streliva. Foto: Reuters

V spopadih za ukrajinsko mesto Bahmut so zaradi pomanjkanja streliva izgube petkrat večje od potrebnih, je dejal Prigožin. "Vsak dan imamo na tisoče trupel, ki jih pospravimo v krste in pošljemo domov," je dejal v danes objavljenem intervjuju z ruskim vojaškim blogerjem Semjonom Pegovom.

Ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja je pozval, naj Moskva wagnerjevcem pošlje več streliva. "Če primanjkljaj streliva ne bo dopolnjen, se bomo, da ne bi potem bežali kot strahopetne podgane, prisiljeni umakniti ali umreti," je zatrdil.

Prigožin je prav tako dejal, da je po njegovem mnenju Ukrajina pripravljena na pričakovano protiofenzivo, in ocenil, da bi se ta lahko začela do 15. maja.

Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je sicer v petek sporočil, da so njihove sile pripravljene na dolgo pričakovano pomladno protiofenzivo.

Ukrajinsko mesto Bahmut, kjer je pred vojno živelo približno 70.000 ljudi, je po večmesečnih srditih bojih med ruskimi in ukrajinskimi silami ostalo praktično brez civilnega prebivalstva. Obe strani sta v boj za mesto vložili veliko moči.

Kijev že dalj časa opozarja, da je Bahmut ključnega pomena za zadrževanje ruskih sil na celotni vzhodni fronti, ukrajinska strategija pri obrambi Bahmuta pa naj bi bila zmanjšati zmožnost Rusije, da bi v prihodnjih mesecih napredovala ali začela morebitno novo ofenzivo, ter pridobiti čas, da se ukrajinske sile pripravijo na protiofenzivo.

Goreče skladišče je gasilo 18 gasilskih enot. Foto: Reuters
Goreče skladišče je gasilo 18 gasilskih enot. Foto: Reuters

Na Krimu pogasili goreče skladišče goriva

Ruske oblasti mesta Sevastopol na polotoku Krim so sporočile, da je po napadu z brezpilotniki zagorelo skladišče z gorivom. Napad se je zgodil dan po tem, ko je Kijev sporočil, da je pripravljen na protiofenzivo.

Guverner Mihail Razvožajev je sporočil, da so po več urah gašenja požar pogasili. Predtem je že povedal, da v napadu in požaru ni bilo ranjenih.

"Po pregledu strokovnjakov je postalo jasno, da je samo en brezpilotnik dosegel skladišče," je na Telegramu še zapisal Razvožajev in dodal, da so drugi brezpilotnik sestrelili, njegove razbitine pa so našli na obali blizu terminala.

Ukrajinski obveščevalec: Gre za božjo kazen

Uradnik ukrajinske vojaške obveščevalne službe Andrij Jusov je za RBC Ukrajina dejal, da je bilo uničenih več kot 10 rezervoarjev naftnih derivatov s kapaciteto okoli 40.000 ton, gorivo pa je bilo namenjeno za rusko črnomorsko floto.

Odgovornosti za eksplozijo sicer ni pripisal Ukrajini, temveč je dejal, da gre za "božjo kazen" za ruske napade v petek, v katerih je bilo ubitih 25 ukrajinskih civilistov, tudi več otrok.

Tiskovni predstavnik ukrajinskih oboroženih sil je predtem dejal, da nima nobenih informacij, ki bi kazale, da je Ukrajina odgovorna za požar.

Pristaniško mesto Sevastopol je bilo od začetka ruske invazije v Ukrajini že večkrat tarča napadov brezpilotnih letalnikov, za katere Kijev sicer običajno ne prevzema odgovornosti. Rusija si je polotok Krim priključila leta 2014, česar mednarodna skupnost ni priznala.

Požar v skladišču goriva na Krimu

V ruskih napadih ubitih 25 civilistov

Ruske sile so medtem v noči iz četrtka na petek bombardirale več ukrajinskih mest in ubile najmanj 25 civilistov. 23 ljudi je bilo ubitih v mestu Uman, dva človeka pa v Dnipropetrovsku. Med žrtvami je bilo tudi sedem otrok. Po poročanju Reutersa je šlo za prve obsežne ruske zračne napade po dveh mesecih.

Reševalci med ruševinami mesta Uman po petkovem ruskem napadu. Foto: Reuters
Reševalci med ruševinami mesta Uman po petkovem ruskem napadu. Foto: Reuters

Zelenski poziva k dobavi orožja za zračno obrambo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nagovoru v petek zvečer dejal, da je večje število smrtnih žrtev preprečila ukrajinska zračna obramba, ki je prestregla "21 od 23 ruskih raket". Zahod je ob tem znova pozval, naj Ukrajini zagotovi več orožja, vključno z bojnimi letali, ki bi omogočila boljšo zračno obrambo.

"Zračna obramba, sodobne zračne sile, brez katerih učinkovita zračna obramba ni mogoča, topništvo, oklepna vozila. Vse, kar je potrebno za zagotavljanje varnosti naših mest, naših vasi, tako v zaledju kot na frontni črti," je Zelenske naštel potrebe ukrajinskih sil v večernem nagovoru.

Ukrajinski finančni minister pozdravil dogovor EU-ja glede žita

Ukrajinski finančni minister Sergej Marčenko je danes pozdravil dogovor, ki so ga v petek dosegle Evropska komisija in pet vzhodnoevropskih članic glede uvoza žita iz Ukrajine, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Blokada ukrajinskega uvoza ne bi bila škodljiva le za Ukrajino, ampak bi povzročila tudi ogromno trpljenja na Bližnjem vzhodu in v Afriki, je na srečanju finančnih ministrov Unije v Stockholmu opozoril Marčenko.

Sorodna novica Bruselj in pet članic EU-ja z dogovorom o žitu iz Ukrajine

Poljska, Slovaška, Madžarska, Romunija in Bolgarija so se zaradi prevelikih količin uvoza ukrajinskega žita, za katero je Evropska unija junija lani odpravila carine, znašle v težavah. Prišlo je do kopičenja zalog, zaradi česar je na trgu pristalo veliko žita po tako nizkih cenah, da izkrivljajo tržne razmere. Zato so se odločile za enostranske ukrepe.

V skladu z dogovorom, doseženim v petek, bodo po napovedih podpredsednika komisije Valdisa Dombrovskisa omejili uvoz štirih vrst žita – pšenice, koruze, oljne ogrščice in sončničnih semen – ter zagotovili finančno pomoč državam, te pa bodo odpravile prepoved uvoza žita iz Ukrajine in dovolile transport v druge članice EU-ja ali tretje države.

Ukrajinsko zunanje ministrstvo še v petek protestiralo

Ukrajinsko zunanje ministrstvo je sicer danes sporočilo, da je v petek posredovalo protestne note predstavnikom Poljske in Evropske unije v Ukrajini. Omejevanje uvoza ukrajinskega žita v države Evropske unije so označili za "kategorično nesprejemljivo".

"Takšne omejitve, ne glede na razloge zanje, niso v skladu s pridružitvenim sporazumom med Ukrajino in EU-jem ter načeli in normami enotnega trga Unije," so sporočili z ministrstva.

"Obstajajo vse pravne podlage za takojšnjo obnovitev izvoza ukrajinskega kmetijskega blaga na Poljsko, v Romunijo, Madžarsko, Slovaško in Bolgarijo ter za nadaljevanje nemotenega izvoza v druge države članice EU-ja," so dodali.

EU: Dosegli dogovor o omejitvi uvoza ukrajinskega žita