Posledice napada v Moskvi. Foto: Reuters
Posledice napada v Moskvi. Foto: Reuters

Rusija je za napade na Moskvo obtožila Ukrajino. Obrambno ministrstvo je sporočilo, da so sestrelili ali preusmerili osem brezpilotnih letalnikov. V napadu sta bila ranjena dva človeka, povzročeno je bilo nekaj gmotne škode na stanovanjskih blokih.

Ruski predsednik Vladimir Putin je dejal, da je bil napad uperjen proti "civilnim tarčam", in napovedal krepitev sistema zračne obrambe. Napadi so po poročanju Reutersa ciljali prestižno moskovsko sosesko, kjer ima bivališče tudi Putin.

Putin je Ukrajino obtožil poskusa ustrahovanja Rusije, napad pa je po njegovem mnenju odziv Kijeva na ruski napad na štab ukrajinskih vojnih obveščevalcev v Kijevu pred nekaj dnevi.

"Govorili smo o napadih na poveljniške centre (v Ukrajini). Režim v Kijevu je v odgovor izbral drugačno pot, in sicer poskus ustrahovanja Rusije, ustrahovanja ruskih državljanov in napadov na stanovanjske stavbe," je povedal ruski voditelj.

Rusija napoveduje "najstrožje ukrepe kot odgovor na teroristične napade"

Rusko zunanje ministrstvo je sporočilo, da si pridržuje pravico do sprejetja najstrožjih ukrepov za odgovor na "teroristične napade kijevskega režima". "Zagotovila predstavnikov Nata, da režim v Kijevu ne bo izvajal napadov globoko v rusko ozemlje, so se izkazala za popolnoma hinavska," je sporočilo ministrstvo.

Ukrajina zanika odgovornost

Pomočnik ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Mihajlo Podoljak je sporočil, da je Kijev napad spremljal "z užitkom", in napovedal še več takšnih napadov, vendar je zanikal vpletenost Ukrajine.

Moskva, ki je od Ukrajine oddaljena več kot tisoč kilometrov, je bila od začetka invazije le redko tarča napadov z letalniki. Zadnji napad na Moskvo je bil na začetku meseca, ko je ruska zračna obramba sestrelila dva domnevno ukrajinska letalnika in napad označila za poskus atentata na ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Štirje ubiti v napadih po Ukrajini

Ukrajinsko prestolnico Kijev so predtem v 24 urah pretresli trije napadi z brezpilotnimi letalniki. V torkovih napadih po vsej Ukrajini so bili ubiti štirje ljudje, ranjenih je bilo 34, vključno z dvema otrokoma. "Rusija nas poskuša zlomiti nas in našo voljo," je dejal ukrajinski notranji minister Igor Klimenko.

Vodja vojaške uprave v Kijevu Sergij Popko je dejal, da je bil zadnji ruski napad na Kijev "obsežen" in da je prišel iz "različnih smeri v več valovih". Deli uničenega letalnika so zadeli visoko stanovanjsko stavbo, pri tem se je vnel požar in ob tem je umrl eden izmed prebivalcev. Uničeni sta bili dve nadstropji stavbe v okrožju Holosivski, reševalne službe pa še iščejo ljudi pod ruševinami.

Posledice napada na Kijev. Foto: Reuters
Posledice napada na Kijev. Foto: Reuters

Župan Kijeva Vitalij Kličko je dejal, da so štirje ljudje ranjeni, 20 so jih evakuirali. Celoten obseg škode še proučujejo.

Ukrajinska zračna obramba je sestrelila več kot 29 od 31 brezpilotnih letalnikov, večinoma nad Kijevom in širšo regijo, so sporočile ukrajinske oblasti.

"Med 23.30 in 4.30 so ruske okupacijske sile napadle Ukrajino z 31 brezpilotnimi letali šahed-136/131, izmed katerih so jih 29 sestrelili," so ukrajinske letalske sile sporočile na družbenih omrežjih in dodale, da so bili skoraj vsi letalniki sestreljeni v bližini glavnega mesta in njegovega širšega območja.

Alarmi za zračni napad so se ponoči oglasili tudi v več drugih regijah v osrednji Ukrajini in na jugu države.

To je bil drugi smrtonosni napad na Kijev ta mesec in 17. od začetka maja. Rusija je napade izvedla z brezpilotnimi letalniki in raketami, večinoma ponoči, da bi, po besedah predstavnikov tamkajšnjih oblasti, psihično trpinčili prebivalce.

Rusija na priključenih ozemljih razdelila 1,5 milijona potnih listov

Ruski premier Mihail Mišustin je medtem sporočil, da so ruske oblasti v štirih (delno) priključenih ukrajinskih regijah Zaporožje, Herson, Lugansk in Doneck do zdaj prebivalcem razdelile 1,5 milijona potnih listov.

Napad z brezpilotnimi letalniki na Moskvo