Posledice napadov na Kijev. Foto: Reuters
Posledice napadov na Kijev. Foto: Reuters

"Vsekakor je to nesprejemljiva eskalacija. Upam, da na Zahodu obstajajo ljudje, ki to razumejo," je dejal vodja ruske diplomacije v intervjuju za rusko državno televizijo.

Lavrov je tudi obsodil poskus "oslabitve Rusije" s strani "Washingtona, Londona in njihovih satelitov v EU-ju". Po njegovih besedah želi Zahod z dobavo sodobne oborožitve Kijevu "zadati (Moskvi) strateški poraz" in "razkosati" Rusijo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski že dalj časa prosi zaveznike za sodobna vojaška letala, vključno z ameriškimi lovci F-16, kar pa so zahodne zaveznice iz strahu zaradi stopnjevanja konflikta doslej zavračale.

Ameriški predsednik Joe Biden je pred dnevi po koncu vrha skupine G7 v Hirošimi sporočil, da so ZDA odobrile Ukrajini dostop do lovcev F-16. ZDA bodo zahodnim zaveznicam dovolile, da usposabljajo ukrajinske pilote na omenjenih letalih, pri čemer se bo urjenju pridružil tudi Washington, prav tako pa bi lahko dovolile dobavo teh letal Ukrajini.

Ruski brezpilotni letalniki nad Kijev

V obsežnih napadih ruskih sil na Kijev ponoči je bil ubit en človek, je dejal župan prestolnice Vitalij Kličko. "V okrožju Solomjanski je zaradi padajočih ostankov brezpilotnega letalnika v bližini bencinske črpalke umrl 41-letni moški, 35-letno žensko pa so odpeljali v bolnišnico," je Kličko zapisal na Telegramu. Dodal je, da je ukrajinska zračna obramba nad Kijevom sestrelila "več kot 20 brezpilotnih letalnikov", ki so leteli proti mestu, in pozval prebivalce, naj ostanejo v zakloniščih, ker gre za obsežen napad.

Šlo naj bi za najobsežnejši napad z letalniki na Kijev do zdaj. Foto: Reuters
Šlo naj bi za najobsežnejši napad z letalniki na Kijev do zdaj. Foto: Reuters

Rusija je nad Ukrajino ponoči izstrelila rekordnih 54 brezpilotnih letalnikov, od katerih jih je ukrajinska obramba sestrelila 52, so sporočile ukrajinske letalske sile. Teh informacij ni bilo mogoče neodvisno preveriti. Kot so dodali v Kijevu, je šlo za napade z iranskimi brezpilotnimi letalniki.

Napadi na Kijev so se zgodili v noči pred praznovanjem obletnice ustanovitve mesta, ki jo praznujejo zadnji konec tedna v maju. Mesto Kijev je bilo ustanovljeno pred 1541 leti, na ta dan pa običajno v mestu potekajo sejmi in koncerti, priredijo tudi posebne razstave. Potekali bodo tudi letos, a v manjšem obsegu.

Ukrajinska prestolnica je bila ta mesec redno tarča napadov. Vodja kijevske civilne in vojaške uprave Sergij Popko je v petek naštel "13 nočnih napadov" od začetka meseca.

V pričakovanju ukrajinske ofenzive

Rusija je v zadnjem mesecu izvedla več obsežnih zračnih napadov na cilje po vsej Ukrajini, kar je po mnenju Kijeva posledica zaskrbljenosti Moskve pred napovedano ukrajinsko protiofenzivo. Ukrajinske sile naj bi bile sicer že pripravljene na začetek protiofenzive, kot je v soboto sporočil sekretar ukrajinskega nacionalnega varnostnega in obrambnega sveta Oleksij Danilov.