Putin je preizkusil posodobljeno letalo dva dni pred 2. obletnico vojne v Ukrajini. Foto: Reuters
Putin je preizkusil posodobljeno letalo dva dni pred 2. obletnico vojne v Ukrajini. Foto: Reuters

Ogromno letalo z vrtljivimi krili, ki mu je vojaška zveza Nato nadela kodno ime "Blackjacks", je posodobljena različica bombnika iz obdobja hladne vojne, ki bi ga nekdanja Sovjetska zveza v primeru jedrske vojne uporabila za dostavo orožja na velike razdalje.

Ruska državna televizija je predvajala posnetek velikanskega letala, ki je vzletelo s steze v tovarni v Kazanu, ki izdeluje posodobljeno nadzvočno letalo, dopisnik Pavel Zarubin pa je to navdušeno označil za "edinstven dogodek".

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da je bila pot leta letala vojaška skrivnost, a da je polet s Putinom na krovu trajal 30 minut. Tu-160M, ki ima štiričlansko posadko, lahko nosi 12 manevrirnih raket ali 12 jedrskih raket kratkega dosega in lahko preleti 12.000 km brez postanka za polnjenje goriva.

V skladu s pogodbo, podpisano leta 2018, naj bi bilo 10 posodobljenih jedrskih bombnikov Tu-160M dostavljenih ruskim zračnim silam po ceni 15 milijard rubljev (okoli 163 milijonov evrov) do leta 2027.

71-letni Putin je leta 2005 med vadbo že letel s starejšo različico letala.

Putin, za katerega se pričakuje, da bo prihodnji mesec z lahkoto osvojil še en šestletni mandat, je poletel v času, ko sta Moskva in Zahod v sporu zaradi ruske vojne v Ukrajini in smrti opozicijskega politika Alekseja Navalnega v zaporu.

Nekateri ruski in ameriški diplomati pravijo, da ne pomnijo slabših odnosov med največjima jedrskima silama na svetu, vključno s kubansko raketno krizo leta 1962.

Posodobljeno letalo. Foto: Reuters
Posodobljeno letalo. Foto: Reuters

Türk pred 2. obletnico poziva Moskvo, naj ustavi agresijo

Visoki predstavnik ZN-a za človekove pravice Volker Türk je pred drugo obletnico ruske invazije v Ukrajini dejal, da bodo posledice te vojne čutile še generacije, ob tem pa Moskvo še enkrat pozval, naj ustavi agresijo. Kot je še dejal, vojni ni videti konca. Poudaril je, da je ruska invazija zahtevala grozljive človeške žrtve in povzročila veliko trpljenje milijonom civilistov. Pozval je k neodvisnim preiskavam vseh kršitev človekovih pravic in izrazil prepričanje, da bi vse žrtve morale dobiti odškodnino.

London z novimi sankcijami proti Moskvi, Danska z novo pomočjo Kijevu

Velika Britanija je danes napovedala več kot 50 novih sankcij proti Rusiji pred drugo obletnico začetka ruske invazije v Ukrajini ta konec tedna. Sankcije bodo med drugim uvedli proti proizvajalcem streliva in trgovcem z diamanti in nafto.

Danska pa je sporočila, da je s Kijevom sklenila varnostni sporazum, s katerim se zavezuje vojaški podpori Ukrajine v naslednjih desetih letih. Obenem je napovedala tudi nov sveženj vojaške pomoči Ukrajini, ki vključuje financiranje nabave topniških granat za obrambo pred rusko agresijo.

Medvedjev: "Odesa, vrni se domov. To je naše, rusko mesto"

Medtem se je nekdanji ruski predsednik in trenutni namestnik vodje ruskega sveta za nacionalno varnost Dmitrij Medvedjev v pogovoru za ruske medije zavzel za priključitev ukrajinskega pristaniškega mesta Odesa, izključil pa ni niti možnosti ruske zasedbe prestolnice Kijev, od koder po njegovem prepričanju prihaja grožnja Rusiji. "Odesa, vrni se domov. To je naše, rusko mesto," je dejal Medvedjev v intervjuju za ruske medije, ki ga je danes objavil na svojem kanalu Telegram. Mesto je rusko po svojem jeziku in zgodovini, pa tudi po ljudeh, ki so tam živeli, je zatrdil.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je ruska vojska prevzela nadzor nad Pobedo, majhno vasjo v pokrajini Doneck na vzhodu Ukrajine, kar je ukrajinska vojska že zanikala. Višji ukrajinski poveljnik Oleksandr Tarnavski je ob tem priznal, da Rusija svoje glavne vojaške aktivnosti osredotoča na območje Donecka. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes zanikal tudi rusko zavzetje vasi Krinki v pokrajini Herson, kar je ukrajinska vojska zanikala že v sredo in poudarila, da na območju ohranja svoje položaje.

Milijoni ukrajinskih otrok imajo otežen dostop do šolanja