Prizorišče strmoglavljenja ruskega letala. Foto: Reuters
Prizorišče strmoglavljenja ruskega letala. Foto: Reuters

Moskva je že kmalu strmoglavljenju letala iljušin il-76 z domnevno 65 ukrajinskimi vojnimi ujetniki, šestimi ruskimi člani posadke in tremi ruskimi vojaki v ruski regiji Belgorod okrivila Kijev.

Putin je rezultate preiskave obljubil v dveh do treh dneh, a kot po njegovih besedah kažejo predhodni izsledki, so bile rakete, ki so sestrelile letalo, ameriške ali francoske.

"Ne vem, ali so to storili namenoma ali pomotoma, a očitno so," je dejal Putin v svojem prvem komentarju o strmoglavljenju. "V vsakem primeru je to, kar se je zgodilo, kaznivo dejanje. Ali iz malomarnosti ali namerno, v vsakem primeru pa je kaznivo dejanje," je nadaljeval.

Ukrajina zavrača trditev Rusije, da je bila vnaprej opozorjena, da bo letalo z ukrajinskimi vojnimi ujetniki v tistem času letelo nad regijo Belgorod.

Po besedah Putina letala ni mogel sestreliti ruski "prijateljski ogenj", ker imajo ruski sistemi zračne obrambe varovalke, ki jim preprečujejo napad na lastna letala. "Imamo sisteme 'prijatelj ali sovražnik' in ne glede na to, koliko operater pritiska na gumb, naši sistemi protizračne obrambe ne bodo delovali," je dejal.

Žbogar: Na voljo so nepreverjene informacije

Združeni narodi ne morejo neodvisno potrditi okoliščin strmoglavljenja letala v Rusiji, je na četrtkovem zasedanju Varnostnega sveta ZN-a povedala generalna podsekretarka svetovne organizacije Rosemary DiCarlo.

Zasedanje v New Yorku je sklicala stalna članica Varnostnega sveta Rusija, ki Ukrajino obtožuje, da je nad njenim ozemljem sestrelila vojaško transportno letalo.

Rosemary DiCarlo je strmoglavljenje letala, v katerem ni bilo preživelih, postavila v kontekst ruske agresije v Ukrajini in pozvala k umiritvi napetosti. "Vojna v Ukrajini je vojna izbire. Njene tragične posledice so jasne vsem," je dodala Američanka, ki opravlja funkcijo podsekretarke za politične zadeve.

Večina veleposlanikov držav članic Varnostnega sveta je med razpravo izražala globoko zaskrbljenost zaradi incidenta, nekateri so zahtevali tudi neodvisno preiskavo. Prevladalo pa je mnenje, da si je Rusija sama kriva, ker je sprožila vojno.

Slovenski predstavnik Samuel Žbogar je v kratkem nastopu dejal, da je težko razpravljati o miru in varnosti, ko so na voljo le nepreverjene informacije. Po njegovih besedah je za zdaj jasno le to, da je vojaško transportno letalo strmoglavilo med oboroženim spopadom. "Ne vemo, kaj je prevažalo, niti tega, ali je bilo sestreljeno," je dejal, incident pa označil kot še eno tragično posledico nepotrebne vojne.

"Po drugi strani pa imamo številne neodvisno potrjene informacije o ruskih kršitvah mednarodnega prava v Ukrajini, kar vključuje brezobzirne napade na civiliste in ključno infrastrukturo ter velike kršitve človekovih pravic," je dodal in izrazil upanje, da ta dogodek ne bo oviral prihodnjih izmenjav ujetnikov.

Posnetki ostankov letala iljušin Il-76, ki so jih objavili ruski preiskovalci. Foto: EPA
Posnetki ostankov letala iljušin Il-76, ki so jih objavili ruski preiskovalci. Foto: EPA

Ukrajina ne izključuje prevoza ujetnikov

Namestnik ruskega veleposlanika Dmitrij Poljanski je govoril o naklepnem vojnem zločinu in terorističnem dejanju ukrajinskih oboroženih sil, ki da so letalo sestrelile z raketo, izstreljeno z območja Harkova.

Namestnica ukrajinskega veleposlanika Kristina Hajovijšin pa je dejala, da je edini vzrok za smrti in uničenje ruska vojna. Po njenih besedah je rusko letalo prevažalo rakete. To naj bi bile rakete S-300.

Če so bili na krovu res tudi ujetniki, je to po njenem mnenju prvi primer ruskega izkoriščanja živega ščita.

BBC medtem navaja predstavnika ukrajinske vojaške obveščevalne službe Andrija Jusova, ki je dejal, da "ne izključuje" možnosti, da so bili na letalu ukrajinski vojni ujetniki, kot trdi Moskva.

Poudaril je, da Rusija za to trditev ni predstavila nikakršnih dokazov, in dodal, da je mogoče tudi, da je letalo prevažalo tako ljudi kot strelivo.

Na vprašanje, ali je mogoče, da so letalo sestrelile ukrajinske sile, je Jusov odvrnil: "Te informacije ne potrjujemo." Belgorod je potencialno v dosegu ukrajinske zračne obrambe, je dejal, a da tam deluje tudi ruska zračna obramba. Tisti dan sta namreč obe državi nad Belgorodom uporabljali brezpilotne letalnike, je dejal.