Vladimir Putin. Foto: Reuters
Vladimir Putin. Foto: Reuters

Moderator je Putina vprašal, kako bi odgovoril tistim, ki trdijo, da se je Sovjetska zveza obnašala kot kolonialna sila, ko je leta 1968 poslala tanke v Prago in leta 1956 v Budimpešto, potem ko so v obeh mestih potekali množični protesti z zahtevami po večji svobodi.

"Že dolgo nazaj smo priznali, da je bil ta del sovjetske politike napačen in je povzročil le napetosti v odnosih. V zunanji politiki ne smemo početi ničesar, kar je v neposrednem nasprotju z interesi drugih narodov," je dejal predsednik Rusije, ki je februarja lani napadla svojo sosedo Ukrajino.

Putin je še opozoril, da danes države na Zahodu, predvsem ZDA, delajo enake napake, kot jih je takrat Sovjetska zveza. "Pritiskajo na svoje zaveznike, tako imenovane partnerje. Nimajo prijateljev, imajo zgolj interese. To je nadaljevanje dobro znane britanske formule," je še dodal ruski predsednik.

Putin: Vsak dan se za služenje vojske odloči od 1000 do 1500 Rusov

Na vprašanje, ali se bo morala Rusija odločiti za obvezno mobilizacijo, s katero bi pridobila nove vojake, je Putin dejal, da to ni potrebno. Zatrdil je, da je v zadnjih šestih ali sedmih mesecih prostovoljno pogodbo za služenje podpisalo 270.000 ljudi in da vsak dan dobijo od 1000 do 1500 novih kandidatov.

Putin je zavrnil tudi navedbe Kijeva glede vojaških uspehov v ukrajinski protiofenzivi. Dejal je, da bodo nadaljevali spopade in da se bodo vrnili k pogajalski mizi šele po priznanju zasedenih območij kot ruskih. "Ukrajina vodi tako imenovano protiofenzivo. Seveda pa ni rezultatov," je dejal Putin. Kot pogoj za nadaljevanje pogajanj s Kijevom glede končanja spopadov je navedel priznanje več ozemelj, priključenih v nasprotju z mednarodnim pravom, kot ruskih.

Ob tem je Ukrajino in Zahod obtožil zločinov zaradi uporabe kasetnega streliva in osiromašenega urana v tankovskih granatah.

Predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je ob robu foruma dejal, da je dogovor o izvozu ukrajinskega žita iz črnomorskih pristanišč zamrznjen in da niso dosegli nobenega napredka.

Ukrajinski vojak v okolici Bahmuta. Foto: Reuters
Ukrajinski vojak v okolici Bahmuta. Foto: Reuters

Zmanjšal pomen posledic zahodnih sankcij

Putin je ob tem na gospodarskem forumu tudi zanikal težave zaradi padca vrednosti rublja ob vojni v Ukrajini in vse višji inflaciji, pri čemer je skušal predvsem zmanjšati pomen posledic sankcij Zahoda. "Na splošno menim, da tu ni popolnoma nepremostljivih težav," je dodal.

Ruski rubelj je v primerjavi z dolarjem od začetka leta sicer izgubil 30 odstotkov vrednosti. Država ima tudi precejšen padec prihodkov zaradi padca prodaje nafte in plina kot posledica sankcij in ciljev EU-ja, da konča energetsko odvisnost od Moskve, na drugi strani pa se zaradi vojne v Ukrajini spopada z višjimi vojaškimi izdatki.

Putin med nastopom v Vladivostoku. Foto: AP
Putin med nastopom v Vladivostoku. Foto: AP

Ruska centralna banka je pred dnevi že napovedala občutno okrepitev naporov za ohranjanje vrednosti ruske valute. Med drugim namerava med 14. in 22. septembrom vsak dan prodati za 21,4 milijarde rubljev (približno 218,5 milijona dolarjev) tujih valut oziroma svojih deviznih rezerv, kar je približno desetkratnik trenutne dnevne prodaje.

O novem mandatu ni želel govoriti

Putin je spregovoril tudi o nekdanjem kolegu Donaldu Trumpu. Po besedah ruskega predsednika so namreč sodni postopki proti nekdanjemu ameriškemu predsedniku politično motivirani. "Za nas je pregon Trumpa v trenutnih okoliščinah dober, ker prikazuje gnilobo ameriškega sistema," je ocenil. Po njegovem prepričanju to prikazuje tudi, proti komu se borijo. "Kot so rekli v sovjetskih časih: zverinski obraz ameriškega kapitalizma," je dodal.

O tem, ali se bo na predsedniških volitvah leta 2024 znova potegoval za predsedniški položaj, še ni želel govoriti, dejal je, da je za to še prezgodaj. "Parlament mora do konca leta uradno napovedati volitve. Ko bo znan njihov datum, se bomo lahko pogovarjali o tem," je dejal.

Predsedniške volitve v Rusiji namreč razpiše parlament, predsedniški mandat pa po novem traja šest let.