London naj bi Kijevu dobavil strelivo z osiromašenim uranom skupaj s tanki challenger 2. Foto: Reuters
London naj bi Kijevu dobavil strelivo z osiromašenim uranom skupaj s tanki challenger 2. Foto: Reuters

Putin je v torek opozoril, da namerava London Kijevu skupaj z bojnimi tanki challanger 2 dobaviti tudi protioklepno strelivo, ki vsebuje osiromašeni uran, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

"Zdi se, da se Zahod res namerava bojevati proti Rusiji do zadnjega Ukrajinca. Če se bo to zgodilo, se bo Rusija ustrezno odzvala, saj kolektivni Zahod začenja uporabljati orožje z jedrsko sestavino," je dejal.

Tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov je posvaril, da bi pošiljanje streliva z osiromašenim uranom Ukrajini pomenilo, da je London "pripravljen kršiti mednarodno humanitarno pravo kot leta 1999 v Jugoslaviji". "Nobenega dvoma ni, da se bo to za London slabo končalo," je še dodal.

London: Že desetletja uporabljamo osiromašeni uran

Združeno kraljestvo je obtožbe Rusije že zavrnilo. "Britanska vojska že desetletja uporablja osiromašeni uran v svojih protioklepnih izstrelkih. Gre za standardno sestavino, ki ni nikakor povezana z jedrskim orožjem. Rusija to ve, vendar vseeno namerno poskuša dezinformirati," je sporočilo britansko obrambno ministrstvo.

"Takšni naboji so zelo učinkoviti pri premagovanju sodobnih tankov in oklepnih vozil," je dodalo ministrstvo in pojasnilo, da so neodvisne raziskave že ocenile, da je morebitni vpliv uporabe streliva z osiromašenim uranom na okolje in zdravje ljudi "verjetno majhen".

ZN: Povečanje tveganja za nastanek raka

Poročilo Programa Združenih narodov za okolje (UNEP) iz leta 2022 sicer navaja, da je osiromašeni uran v Ukrajini problematičen. "Osiromašeni uran in strupene snovi v običajnih eksplozivih lahko povzročijo draženje kože, odpoved ledvic in povečajo tveganje za nastanek raka," je navedeno v poročilu.

Osiromašeni uran je snov, ki nastaja pri procesu bogatitve urana v namen pridobivanja jedrske energije ali jedrskega orožja. V trdni obliki je rahlo radioaktiven in se uporablja za utrjevanje nabojev, poroča BBC.

Ko strelivo, izdelano s konico ali jedrom iz osiromašenega urana, zadene trden predmet, na primer bok tanka, gre naravnost skozi njega in nato izbruhne v gorečem oblaku pare. Hlapi se nato pretvorijo v prah, ki je strupen in tudi rahlo radioaktiven.