Pilot Maksim Kuzminov je na ukrajinsko stran prebegnil avgusta lani. Foto: EPA
Pilot Maksim Kuzminov je na ukrajinsko stran prebegnil avgusta lani. Foto: EPA

Španska tiskovna agencija EFE je poročala, da je prestreljeno truplo, ki so ga našli 13. februarja v kraju Villajoyosa na jugu Španije, pripadalo pilotu Maksimu Kuzminovu, ki je lani prebegnil v Ukrajino. V Španiji je živel pod drugim imenom in z ukrajinskim potnim listom.

Tiskovni predstavnik ukrajinske obveščevalne službe GUR Kirilo Budanov je potrdil, da je Kuzminov umrl v Španiji, vendar ni navedel vzroka smrti. Tudi ukrajinski časopis Ukrajinska pravda je poročal, da so ga našli ustreljenega. Španska policija je potrdila, da so našli prestreljeno truplo, vendar ni razkrila žrtve identitete.

Poročila o umoru navajajo, da je bil Kuzminov prestreljen z 12 naboji. Španski časopis La Informacion, ki je prvi poročal o streljanju, je napisal, da preiskovalci iščejo dva osumljenca. Pobegnila sta v avtomobilu, ki so ga pozneje našli zgorelega v mestu El Campello. Policija naj bi sprva ugibala, da je šlo za streljanje med tolpami, preden je izvedela za preteklost žrtve in njeno vlogo v ruski vojni.

Kuzminov je prebegnil na ukrajinsko stran lani avgusta. Med dvema ruskima oporiščema naj bi prevažal dele za bojna letala Su-27 in Su-30, vendar je prečkal bojno črto in s helikopterjem Mi-8 AMTSh pristal na ukrajinskem ozemlju.

Budanov je dejal, da so Kuzminova prepričevali šest mesecev, pred tem pa so iz Rusije preselili njegovo družino. Smrt Kuzminova je potrdil tudi tiskovni predstavnik ukrajinske obveščevalne agencije Andrij Jusov. Ukrajinska Pravda je poročala, da naj bi truplo našlo njegovo dekle.

"Kuzminov je bil moralno truplo"

Vodja ruske obveščevalne službe Sergej Nariškin naj bi na vprašanje o Kuzminovu odgovoril, da je "v Rusiji v navadi, da se o mrtvih govori dobro ali nič".

"Ta izdajalec in zločinec je postal moralno truplo v trenutku, ko je načrtoval svoj umazani in strašni zločin," je dejal Nariškin po poročanju tiskovne agencije TASS.