Nemška vojska se je znašla v nelagodnem položaju. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA
Nemška vojska se je znašla v nelagodnem položaju. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA

Nemški kancler Olaf Scholz je danes ob robu obiska v Vatikanu obljubil temeljito in hitro preiskavo objave posnetka razprave med častniki, ki jo je označil za zelo resno zadevo. "Zato se zdaj zelo natančno, zelo intenzivno in zelo hitro razjasnjuje. To je nujno," je dejal.

Vodja ruske državne televizije RT Margarita Simonjan je v petek objavila, kot je dejala, zvočni posnetek med nemškimi častniki, vključno z načelnikom nemških zračnih sil, generalpodpolkovnikom Ingom Gerhartzom.

"Preiskujemo, ali so bile komunikacije v sektorju zračnih sil prestrežene," je po poročanju portala Deutsche Welle dejala tiskovna predstavnica nemškega obrambnega ministrstva in dodala, da je nemška obveščevalna služba že sprožila vse potrebne ukrepe. Pristnost 38-minutnega pogovora so danes potrdili.

Po besedah Simonjan posnetek vključuje tudi razpravo o tem, ali bi lahko rakete taurus uničile most, kar naj bi se nanašalo na nov most, ki povezuje rusko okupirani Krim z rusko celino čez Kerški preliv.

Kot kaže, naj bi bil posnetek z videokonference med štirimi uradi nemških zračnih sil, ki so razpravljali o vojni v Ukrajini. Na posnetku, ki je prišel v javnost, so govorili o načinih, kako bi lahko nemški častniki Ukrajincem posredovali informacije o tarčah, ne da bi bilo videti, da so neposredno vpleteni v konflikt z Rusijo, še poroča Deutsche Welle.

Posnetek vsebuje tudi omembo, da imajo Britanci "nekaj ljudi na terenu" v povezavi z namestitvijo njihovih križarskih raket storm shadow, dostavljenih v Ukrajino.

Nemški časopis Der Spiegel je poročal, da virtualni sestanek ni potekal prek varne linije, temveč prek platforme Webex.

Moskva želi pojasnilo

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v soboto novinarjem spregovoril o "pretkanih načrtih nemških oboroženih sil, ki so postali očitni zaradi objave tega zvočnega posnetka". "To je očitno samorazkrinkanje," je dejal Lavrov.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je od Nemčije zahtevala, da "nemudoma" pojasni okoliščine razprave. "Poskusi, da bi se izognili odgovorom na vprašanja, se bodo šteli za priznanje krivde," je dejala.

Nemški kancler je do zdaj zavračal dobavo taurusov Ukrajini. Foto: Reuters
Nemški kancler je do zdaj zavračal dobavo taurusov Ukrajini. Foto: Reuters

Odzivi nemške politike

Predsednica odbora za obrambo v bundestagu Marie-Agnes Strack-Zimmermann se je v odzivu za medijsko skupino Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) zavzela za izboljšanje varnosti in protiobveščevalne dejavnosti v Nemčiji, ki je na tem področju po njenih besedah očitno ranljiva.

"Če bi se ta zgodba izkazala za resnično, bi bil to zelo problematičen incident," pa je za isto televizijsko mrežo povedal Konstantin von Notz, predsednik parlamentarnega odbora za nadzor. Politik Zelenih je še dejal, da je treba ugotoviti, "ali je to enkraten incident ali gre za strukturno varnostno težavo".

Roderich Kiesewetter iz desnosredinske Krščanskodemokratske unije in namestnik predsednika parlamentarnega nadzornega odbora Bundestaga pa je ocenil, da se zdi, da je Rusija razkrila pogovor, da bi pritisnila na Nemčijo, naj ne dobavi raket taurus Ukrajini. "Številni drugi pogovori bodo gotovo prestreženi in bodo morda pozneje razkriti v korist Rusije," je povedal za televizijsko hišo ZDF.

Nemški kancler Olaf Scholz je do zdaj zavračal pošiljanje taurusov v Ukrajino. Na začetku tega tedna je dejal, da sta domet izstrelkov in verjetna potreba po pomoči nemških vojakov problematična in ju je mogoče razlagati kot neposredno ali posredno sodelovanje v vojni.

Prisluškovalna afera v Nemčiji

Evropski vojaki v Ukrajino?

Ta teden je veliko prahu dvignila izjava francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki je na ponedeljkovem srečanju približno 25 voditeljev in drugih visokih predstavnikov evropskih držav o pomoči Ukrajini dejal, da soglasja o napotitvi zahodnih sil v Ukrajino ni, a da ne gre izključevati ničesar. "Naredili bomo, kar bo potrebno, da Rusija ne bo mogla zmagati v tej vojni," je dejal Macron. Slovenski politični vrh je zanikal, da bi potekale kakršne koli priprave na odhod slovenskih vojakov v Ukrajino. Tudi Poljska, Madžarska, Švedska in Češka so to možnost zavrnile.