"Putinu želimo poslati jasno sporočilo, da v Ukrajini ne bo zmagal," je sporočil svetovalec predsednika Emmanuela Macrona. Foto: Reuters

Francoski uradniki so sporočili, da je bila varnostna konferenca v Münchnu, ki je sovpadala s smrtjo opozicijskega politika Alekseja Navalnega, polna "mračnjaštva" in da želi Macron, ki bo marca obiskal Kijev, razbliniti slabo vzdušje.

Po začetnih uspehih pri potiskanju ruske vojske z zasedenih ozemelj je Ukrajina na vzhodnih bojiščih doživela neuspeh, njeni generali pa se pritožujejo zaradi pomanjkanja orožja in vojakov. Predstavniki francoske vlade pravijo, da na srečanju ne bodo napovedovali novih dobav orožja Ukrajini, ampak bodo razpravljali o boljšem usklajevanju med zavezniki in Ukrajino ter o večji učinkovitosti na terenu.

Macron je sporočil, da evropske države soglašajo v tem, da se morajo pripraviti na morebitne ruske napade v prihodnjih letih in da si je treba bolj prizadevati za finančno in vojaško pomoč Ukrajini.

"Vsi se strinjamo, da ne želimo vojne z ruskim narodom, vendar smo odločeni, da bomo nadzorovali eskalacijo," je dejal in dodal, da je namen srečanja ugotoviti, kako "storiti več v smislu vojaške in finančne podpore."

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nagovoru prek videopovezave podprl Macronovo opozorilo pred zaostrovanjem konflikta: "Zagotoviti moramo, da Putin ne bo mogel razveljaviti naših dosežkov in razširiti svoje agresije na druge narode."

Med udeleženci srečanja so nemški kancler Olaf Scholz, britanski zunanji minister David Cameron, nizozemski premier Mark Rutte ter voditelji skandinavskih in baltskih držav. Foto: Reuters
Med udeleženci srečanja so nemški kancler Olaf Scholz, britanski zunanji minister David Cameron, nizozemski premier Mark Rutte ter voditelji skandinavskih in baltskih držav. Foto: Reuters

Ena od tem, kjer bi lahko prišlo do napredka, je pobuda Češke za nakup več sto tisoč kosov streliva iz tretjih držav. Do pobude je zadržana Francija, saj želi dati prednost razvoju evropske industrije. Pred odhodom v Pariz je češki premier Petr Fiala dejal, da je pobudo predstavil na zasedanju Evropskega sveta v začetku februarja. "Cilj je zbrati dovolj denarja za strelivo, ki ga Ukrajina potrebuje," je dodal.

Oskrba s strelivom je postala kritičnega pomena za Ukrajino, vendar Evropska unija ne izpolnjuje svojega cilja, da bi do marca poslala milijon topniških izstrelkov.

Združene države Amerike, katerih najnovejši sveženj vojaške pomoči je zastal zaradi nesoglasij v kongresu, so na srečanje poslale pomočnika državnega sekretarja za evropske in evrazijske zadeve Jima O'Briena.

Fico: Nato namerava poslati vojake v Ukrajino

Slovaški premier Robert Fico. Foto: Reuters
Slovaški premier Robert Fico. Foto: Reuters

Slovaški premier Robert Fico je medtem dejal, da več članic Nata in Evropske unije razmišlja o napotitvi vojakov v Ukrajino. Fico, ki že dolgo nasprotuje vojaški oskrbi Ukrajine in ga nekateri kritizirajo, da je glede vojne zavzel prorusko stališče, ni navedel podrobnosti.

Članice Nata so Kijevu dobavile več milijard dolarjev orožja in streliva ter usposabljajo ukrajinske sile. Toda voditelji Nata, vključno z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom, so poudarili, da se zahodna vojska želi izogniti neposrednemu konfliktu z Rusijo, ki bi lahko vodil v svetovno vojno. "Niti Nato niti njegove članice niso udeležene v konfliktu," je 14. februarja dejal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Nato se na Ficove besede še ni odzval.

Češki premier Fiala je v zvezi s tem dejal: "Češka zagotovo ne bo poslala vojakov v Ukrajino in nikomur ni treba skrbeti za to."

V podporo Ukrajini se je v Parizu zbralo 20 voditeljev, tudi premier Golob

Ukrajinska vojska potrdila umik iz vasi na vzhodu Ukrajine

Ukrajinska vojska se je morala umakniti iz vasi Lastočkine v vzhodni Ukrajini, približno pet kilometrov zahodno od Avdijivke, ki jo je Moskva zavzela 18. februarja po umiku ukrajinskih sil.

"Enote ukrajinskih oboroženih sil so se umaknile iz vasi Lastočkine, da bi organizirale obrambo na liniji Orlivka, Tonenke, Berdiči," je pojasnil tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Dmitro Lihovij. Dejal je, da bo nova obrambna črta vzpostavljena nekaj kilometrov zahodno od vasi.

Rusija je v nedeljo sporočila, da so njene sile zavzele ugodnejše položaje v bližini Avdijivke in Donecka. Proruski voditelj regije Doneck Denis Pušilin je medtem danes sporočil, da je Avdijivka v celoti "očiščena ukrajinske vojske". "Vendar to ne pomeni, da je očiščena min in da tam ni nevarnosti," je nadaljeval in opozoril, da še vedno obstaja nevarnost zračnih napadov, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Posledice napada na mesto Dnipro v vzhodni Ukrajini. Foto: Reuters
Posledice napada na mesto Dnipro v vzhodni Ukrajini. Foto: Reuters

V ruskih napadih več mrtvih in ranjenih

Ukrajina je bila znova tarča ruskih napadov, v katerih je bilo ubitih pet ljudi, najmanj deset pa ranjenih, so sporočile regionalne oblasti. O žrtvah so med drugim poročali v regijah Sumi, Dnipropetrovsk in Herson.

Vojaška uprava regije Sumi na severu Ukrajine je na omrežju Telegram sporočila, je v napadu na vas Junakivka umrl zakonski par, ki je bil v svoji hiši. Uničena je bila tudi stanovanjska zgradba, pet ljudi pa poškodovanih. Med napadom so bile uporabljene vodene letalske bombe, poročajo ukrajinski mediji.

Iz osrednje ukrajinske Dnipropetrovske oblasti po napadu z brezpilotnim letalnikom poročajo o štirih ranjenih. V napadih na regionalno prestolnico Dnipro je bilo poškodovanih tudi deset domov in več vozil.

Ruske sile so z brezpilotniki, topništvom in raketami obstreljevale tudi mesto Nikopol, ki leži ob Dnepru in je pogosto tarča ruskih napadov. V napadu je bil ubit moški, potem ko je brezpilotni letalnik odvrgel eksploziv v bližini njegovega tovornjaka, je poročal portal Kyiv Independent.

V pokrajini Herson sta bila v ruskih napadih v ubiti dve osebi, ena pa ranjena, je sporočil guverner Hersona Oleksandr Prokudin.

Na območju Harkova na severovzhodu države so ruske sile po besedah guvernerja Olega Sinegubova obstreljevale mesto Pisočin, pri čemer sta bila zadeta dva silosa in kmetijska oprema.

Guverner pokrajine Doneck Vadim Filaškin pa je sporočil, da je bilo v napadih na več mest v regiji, med drugim na Kostjantinivko in Časiv Jar, ranjenih pet ljudi.