Dmitrij Peskov (za Putinom) je od leta 2008 tiskovni predstavnik Kremlja in ruskega predsednika. Foto: EPA
Dmitrij Peskov (za Putinom) je od leta 2008 tiskovni predstavnik Kremlja in ruskega predsednika. Foto: EPA

33-letni Peskov je za časopis povedal, da je nekaj manj kot pol leta pod skrito identiteto služil kot pripadnik topništva ruske plačanske vojske Wagner.

"Pobuda je bila moja, to sem štel za svojo dolžnost," je povedal Peskov, čigar oče Dmitrij je od leta 2008 tiskovni predstavnik Kremlja in tudi ruskega predsednika Vladimirja Putina.

"Menim, da je moj oče ponosen name. Povedal mi je, da sem sprejel pravilno odločitev," je še povedal 33-letnik, ki naj bi prejel tudi medaljo za pogum.

Reuters poroča, da gre za enega zelo redkih javno znanih primerov, da je sorodnik kakšnega od visokih ruskih uradnikov sodeloval v vojni v Ukrajini.

Prigožin potrdil sodelovanje

Njegovo sodelovanje s plačanci je potrdil tudi ustanovitelj Wagnerja Jevgenij Prigožin. "Od vseh mojih znancev je samo en človek, Dmitrij Sergejevič Peskov, ki je nekoč veljal za absolutnega liberalca, poslal svojega sina. Prišel je k meni in mi rekel: 'Vzemi ga za preprostega topničarja,'" je povedal Prigožin v videoposnetku na Telegramu.

Nikolaj Peskov se je rodil leta 1990 in je od razpada Sovjetske zveze leto pozneje živel v Združenem kraljestvu. Pozneje se je vrnil v Rusijo, kjer je med letoma 2010 in 2012 služil vojaški rok pri strateških raketnih silah, je poročal časopis Kommersant.

Lani je sicer Nikolaja Peskova pod pretvezo, da je vojaški uradnik, poklical tudi sodelavec zaprtega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega. Kličoči je od Peskova zahteval, naj se zglasi na vojaškem uradu, Peskov pa mu je odgovoril, da ne bo šel nikamor in da bo situacijo "rešil na drugi ravni", kot je razvidno iz posnetka klica.

Proti družini Peskov uvedene sankcije ZDA

55-letni Dmitrij Peskov je v preteklosti delal na ruskem obrambnem ministrstvu in v tujini, preden se je prebil do položaja Putinovega osebnega tiskovnega predstavnika. Kmalu po začetku vojne v Ukrajini so proti njemu in njegovim odraslim otrokom Nikolaju in Elizaveti ZDA uvedle sankcije.