Ukrajinski vojak na frontni črti ob Bahmutu. Foto: Reuters
Ukrajinski vojak na frontni črti ob Bahmutu. Foto: Reuters

Stoltenberg je ob tem dodal, da padec mesta ne bi pomenil preobrata v vojni, temveč bi le poudaril to, da Rusije ne smemo podcenjevati. "Opažamo, da Rusija pošilja vse več vojakov, vse več sil, in kar ji manjka v kakovosti, poskuša nadomestiti v količini. Doživeli so velike izgube, hkrati pa ne moremo izključiti, da bi lahko Bahmut v prihodnjih dneh padel," je dejal Stoltenberg.

Zavzetje mesta po njegovem mnenju ne bo spremenilo poteka vojne. "Poudarja le, da ne smemo podcenjevati Rusije. Ukrajini pa moramo še naprej zagotavljati podporo," je povedal ob robu neformalnega zasedanja ministrov za obrambo EU-ja v Stockholmu.

Medtem pa je skupina ruskih plačancev Wagner sporočila, da je zavzela del Bahmuta. "Enote skupine Wagner so zavzele celotni vzhodni del Bahmuta, vse vzhodno od reke Bahmutke," je izjavil vodja te skupine Jevgenij Prigožin.

Ukrajinska stran za zdaj tega ni potrdila oziroma ni poročala o umiku z območja. Informacij tudi ni mogoče neodvisno preveriti, poroča DPA.

Bahmut v pokrajini Doneck je že več mesecev prizorišče hudih spopadov med ukrajinskimi in ruskimi silami, njegov padec pa bi po besedah ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega ruski vojski odprl "prosto pot" za napredovanje na vzhod Ukrajine. Zelenski je v torek v pogovoru za ameriško televizijo CNN zagotovil, da so ukrajinske enote odločene zadržati mesto.

Reka Bahmutka, ki teče skozi mesto, bi bila zdaj za branilce naravna obramba, ki bi otežila nadaljnje ruske napade iz te smeri.

Ameriški Inštitut za proučevanje vojne (ISW) je sicer v torkovem poročilu navedel, da so proruske enote "verjetno" zavzele vzhodni del mesta po "nadzorovanem umiku" ukrajinskih sil z območja.

Zavzetje Bahmuta je ključnega pomena za nadaljevanje ofenzive v Ukrajini, je dejal ruski obrambni minister Sergej Šojgu. Prepričan je, da bi ruski vojaki z zavzetjem mesta lahko prodrli globoko za obrambne linije ukrajinskih sil.

Za Guterresa je bil to tretji obisk Kijeva od začetka vojne. Foto: Reuters
Za Guterresa je bil to tretji obisk Kijeva od začetka vojne. Foto: Reuters

Guterres pozval k podaljšanju sporazuma o izvozu žita

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres pa je na obisku v Kijevu poudaril nujnost podaljšanja mednarodnega sporazuma o izvozu ukrajinskega žita za svetovno prehransko varnost in cene hrane.

Po ruski invaziji v Ukrajini februarja lani so ruske vojaške ladje blokirale ukrajinska pristanišča v Črnem morju, dokler niso poleti sklenili sporazuma, ki omogoča varen prehod ladjam za izvoz ključnih zalog žita.

Sporazum se bo 18. marca samodejno podaljšal, če mu Moskva ali Kijev ne bosta nasprotovala, so julija lani sklenili Rusija, Ukrajina, Turčija in Združeni narodi.

Guterres je poudaril, da je sporazum omogočil izvoz 23 milijonov ton ukrajinskega žita, ki je bilo zaradi ruske invazije blokirano v pristaniščih. "Pomagal je znižati svetovne stroške hrane in zagotovil ključno pomoč ljudem, ki prav tako plačujejo visoko ceno te vojne, zlasti v državah v razvoju," je opozoril Guterres.

Izpostavil je še, da so ukrajinsko in rusko žito ter gnojila "bistvenega pomena za svetovno prehransko varnost in cene hrane" ob razširjeni inflaciji v številnih državah po svetu.

Še naprej razburja posnetek usmrčenega vojaka

Ukrajina je že v torek pozvala k mednarodnim prizadevanjem za ohranitev odprtih črnomorskih plovnih poti, ki jih uporabljajo za prevoz njenega žita, ameriški državni sekretar Antony Blinken pa je Rusijo na vrhu skupine G20 na začetku meseca pozval k obnovi sporazuma. Rusija je namreč kritična, da v celoti ne spoštujejo dela sporazuma, ki naj bi ji omogočal izvoz gnojil brez zahodnih sankcij.

Guterres je izrazil tudi presunjenost ob videoposnetku, ki od ponedeljka kroži na družbenih omrežjih, v katerem je videti, kako s strelom izza kamere rusko govoreča oseba usmrti zajetega neoboroženega ukrajinskega vojaka, potem ko je zakričal "Slava Ukrajini". Izpostavil je, da je "to še en tragičen opomin, da je treba dosledno spoštovati vojne zakone".

Visoki komisariat ZN-a za človekove pravice je sporočil, da se posnetek "zdi verodostojen". Izpostavili so, da so "dokumentirali številne kršitve mednarodnega humanitarnega prava proti vojnim ujetnikom, vključno s primeri hitrih usmrtitev ruskih in ukrajinskih vojnih ujetnikov", in da morajo odgovorni odgovarjati.

Ukrajinska vojska je v torek sporočila ime vojaka in obljubila, da se bo maščevala za njegovo smrt.