Brezpilotno letalo TB2 velja za turško orožarsko prodajno uspešnico, saj so ga prodali številnim državam po svetu, med njimi Ukrajini, Etiopiji, Libiji, Azerbajdžanu in Kosovu. Foto: Reuters
Brezpilotno letalo TB2 velja za turško orožarsko prodajno uspešnico, saj so ga prodali številnim državam po svetu, med njimi Ukrajini, Etiopiji, Libiji, Azerbajdžanu in Kosovu. Foto: Reuters

Izvršni direktor turškega proizvajalca brezpilotnih letal Haluk Bayraktar je povedal, da za postavitev tovarne v Ukrajini potrebujejo približno 12 mesecev, čemur bosta sledila njeno opremljanje s stroji in vzpostavitev organizacije strukture. "Tovarna v Ukrajini bo velika, načrtujemo zaposlitev okoli 500 ljudi," je dejal ob robu orožarskega sejma v Riadu.

Ukrajinska vojska je brezpilotna letala Bayraktar TB2 uspešno uporabila v prvih mesecih vojne z Rusijo, ko so ukrajinske sile zaustavile hitro napredovanje ruskih sil z napadi na njihove oklepne enote in protiletalske raketne sisteme.

Bayraktar je pojasnil, da bo zmogljivost nove tovarne okoli 120 letalnikov na leto, vendar še ni mogel povedati, ali se bodo v ukrajinskem obratu osredotočili na model TB2 ali njegovega naslednika TB3.

Na vprašanje, ali bi bila lahko varnostna vprašanja zaradi še vedno trajajoče vojne kakšna ovira za zagon proizvodnje, je odgovoril, da se "načrti izvajajo v celoti" in jih ne more nič ustaviti.

Ukrajinska vojska brani položaje v Avdijivki. Foto: Reuters
Ukrajinska vojska brani položaje v Avdijivki. Foto: Reuters

Podaljšanje vojnega stanja

Ukrajinski parlament je medtem podaljšal vojno stanje in splošno mobilizacijo, ki ju je Kijev uvedel ob začetku ruske vojaške agresije februarja 2022 in ju odtlej neprestano podaljševal. Ukrepa bosta tako v veljavi še vsaj nadaljnjih 90 dni oziroma do sredine maja.

V času vojnega stanja lahko moški med 18. in 60. letom starosti, ki so upravičeni do služenja vojaškega roka, državo zapustijo le v izrednih primerih. Za čas veljave vojnega stanja pa so prav tako prepovedane parlamentarne in predsedniške volitve.

To pomeni, da bodo v Ukrajini zamaknili izvedbo predsedniških volitev, ki so bile sicer predvidene za 31. marec.

Rusija stopnjuje obstreljevanje Avdijivke

Ukrajinske oblasti medtem poročajo o nenehnem in intenzivnem ruskem obstreljevanju mesta Avdijivka, ki je sicer eno od glavnih žarišč spopadov med ukrajinskimi in ruskimi silami.

"Medtem ko smo več tednov govorili, da so razmere težke, a pod nadzorom, so zdaj razmere zelo težke in na nekaterih delih mesta tudi kritične. To ne pomeni, da je vse izgubljeno, toda sovražnik na naše mesto usmerja visoko število sil," je opozoril vodja civilno-vojaške uprave v mestu Vitalij Barabaš. Dodal je še, da v mestu ne potekajo ulični spopadi, so pa večkrat sledile sabotaže.

O intenzivnih spopadih v okolici Avdijivke je v sredo poročal tudi ruski predsednik Vladimir Putin. Zatrdil je, da so ruske sile prodrle skozi ukrajinsko obrambo in dosegle obrobje mesta. Ruska vojska sicer nadzoruje območja severno, vzhodno in južno od Avdijivke.