Guverner Sevastopola Mihajl Ravožajev je na Telegramu zapisal, da je v soboto brezpilotno letalo zadelo streho ruskega črnomorskega poveljstva, navaja Guardian. "Sem na poveljstvu flote. Pred 25 minutami je brezpilotni letalnik zadel tukajšnjo streho. Na žalost ni bil sestreljen. Žrtev ni," je zapisal Ravožajev.

Iz na spletu objavljenih videoposnetkov je razvidno, kako se brezpilotni letalnik približuje štabu črnomorske flote, nanj strelja in naposled pade na streho objekta. Pozneje je zagorel.

Gre že za drugi poskus napada na poveljstvo ruske flote v manj kot mesecu dni. 31. julija je napad z brezpilotnikom na dvorišče poveljstva ranil pet ljudi, poroča Al Džazira. Po napadu so odpovedali praznovanja za dan flote.

Napad na Sevastopol in Herson v petek zvečer

Napadi so potekali že v petek zvečer. Ruski tiskovni agenciji RIA in Tass sta ob sklicevanju na predstavnika ruskih oblasti na Krimu Sergeja Aksjonova navedli, da so se v petek zvečer aktivirale ruske protiletalske sile blizu pristanišča Jevpatorija na zahodu Krimskega polotoka.

Sestrelile naj bi šest ukrajinskih brezpilotnih letal, usmerjenih v mesto Novo Kahovko, vzhodno od mesta Herson. Aksjonov je dodal, da je tamkajšnja obramba sestrelila tudi nedoločeno število brezpilotnih letalnikov nad Sevastopolom.

Ruska policijska patrulja v Sevastopolu. Foto: Reuters
Ruska policijska patrulja v Sevastopolu. Foto: Reuters

V noči s četrtka na petek več eksplozij

V noči s četrtka na petek so na Krimu poročali o več eksplozijah, prav tako na območju Sevastopola ter pri kraju Kerch, v bližini mosta med Krimom in Rusijo.

Na območju Rusije pa je eksplodiralo na odlagališču streliva v obmejni pokrajini Belgorod. Dve vasi so evakuirali. Območje je od ozemlja pod nadzorom Ukrajine oddaljeno več kot sto kilometrov.

Ukrajina uradno ni prevzela odgovornosti za napade

Rusija Ukrajine ni odkrito obtožila, da stoji za naštetimi incidenti na Krimu, ki ga ja Rusija zasedla in si ga priključila leta 2014.

Ukrajina prav tako uradno ni potrdila ali zanikala vpletenosti, čeprav so nekateri njeni uradniki namigovali na odgovornost za napade.

Neimenovani zahodni uradnik je v petek za Reuters navedel, da so bili vsaj nekateri incidenti ukrajinski napadi. Zahodni uradniki prav tako ocenjujejo, da imajo incidenti "velik psihološki učinek" na ruske sile, poroča BBC.

Policija je zaprla cesto, ki vodi do štaba ruske črnomorske flote na Krimskem polotoku. Foto: Reuters
Policija je zaprla cesto, ki vodi do štaba ruske črnomorske flote na Krimskem polotoku. Foto: Reuters
Sorodna novica Andrej Androjna: "Če bi križarka prejela zadetek, bi bila to sramota za rusko mornarico"

Uničena polovica ruske zračne flote?

Zahodni uradniki medtem tudi ocenjujejo, da je eksplozija v ruskem zračnem oporišču Saki na Krimu 9. avgusta letos uničila skoraj polovico ruske črnomorske flote, poročata Reuters in BBC.

Rusija je zanikala, da so bila letala poškodovana v eksplozijah, čeprav so satelitske slike pokazale vsaj osem zgorelih bojnih letal in več ogromnih kraterjev.

Šlo naj bi za eno največjih izgub Rusije od začetka invazije v Ukrajini. Spomnimo, aprila letos je bila zadeta tudi ruska križarka Moskva, na kateri je bila med napadom 510-članska posadka.

V ruskih napadih v Donecku ubitih sedem civilistov

Ukrajinska vojska je medtem poročala o ruskih napadih v vzhodni regiji Doneck, ki je od leta 2014 pod delnim nadzorom proruskih separatistov, in dejala, da se spopadi nadaljujejo. V zadnjih 24 urah so ruski raketni in artilerijski napadi v regiji po navedbah ukrajinskih oblasti ubili sedem civilistov, 13 ljudi pa je bilo ranjenih, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Ukrajinska vojska je sporočila še, da je v bližini osrednjega mesta Dnipro sestrelila štiri zelo natančne manevrirne rakete Kalibr, izstreljene z območja Črnega morja.

Ruski napad v bližini jedrske elektrarne Pivdenoukrainsk

Ruska raketa je v soboto zadela stanovanjsko območje mesta Voznesensk na jugu Ukrajine, pri čemer je bilo ranjenih 12 civilistov.

Guverner tamkajšnje pokrajine Mikolajiv Vitalij Kim je sporočil, da so med ranjenimi štiri otroci, v napadu pa je bilo poškodovanih več hiš.

Mesto Voznesensk je približno 30 km oddaljeno od jedrske elektrarne Pivdenoukrainsk (PNPP), druge največje v Ukrajini.

Ukrajina bombardirala rusko oporišče pri Hersonu

Spopadi potekajo tudi v regiji Herson na jugu Ukrajine, ki je skoraj v celoti pod nadzorom ruske vojske. Župan mesta Melitopol v Hersonu, ki ga je zasedla Rusija, Ivan Fedorov, je dejal, da je ukrajinska vojska bombardirala rusko vojaško oporišče v mestu.

Moskva: V zadnjem dnevu ubitih več kot 800 ukrajinskih borcev

Moskva je medtem v poročilu o razmerah v Ukrajini potrdila nenehne napade. "V napadih na ukrajinske nacionalistične enote na območju Harkova je bilo ubitih več kot 100 borcev," je povedal tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov.

Zatrdil je, da je bilo v zadnjih 24 urah po vsej državi, vključno z regijama Doneck in Dnipropetrovsk, skupaj ubitih več kot 800 ukrajinskih borcev.

Britansko ministrstvo: Minimalne spremembe na frontni črti

Spremembe na frontni črti so bile v Ukrajini po oceni britanskega ministrstva za obrambo v tem tednu minimalne. V najnovejšem obveščevalnem poročilu ministrstvo navaja, da si ruska vojska ni bistveno prizadevala za napredovanje na območju Zaporožja in Harkova, poroča britanski BBC.

Tudi na jugozahodu države na fronti pri Hersonu ni bilo ukrajinskega ali ruskega napredka. Britansko ministrstvo predvideva, da se razmere v naslednjem tednu verjetno ne bodo bistveno spremenile, saj so po njihovi oceni ruske sile pripravljene le na manjše lokalne napade, v katerih le redko sodeluje več kot ena četa vojakov.

V dveh ruskih obstreljevanjih mesta Harkov na vzhodu Ukrajine v sredo in četrtek je medtem skupno umrlo najmanj 21 ljudi, je sporočila ukrajinska služba za civilno obrambo na Telegramu, potem ko so pod ruševinami stanovanjske stavbe našli še devet ljudi.

Rusko obrambno ministrstvo je v petek v izjavi potrdilo le nekaj napadov na območjih zunaj Harkova in navedlo, da so bili usmerjeni izključno na vojaške cilje.

Zelenski zgrožen nad objavo o zagonu Severnega toka 2

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v petek zvečer obtožil Rusijo, da uporablja svoje plinovode za izsiljevanje. Kot primer je navedel napoved ruskega energetskega velikana Gazprom, da bo konec avgusta za tri dni prekinil dobavo plina prek plinovoda Severni tok 1.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Ob tem se je obregnil ob "absurdne izjave" Nemčije, da bi lahko zagnali plinovod Severni tok 2. Visoki predstavnik stranke svobodnih demokratov (FDP), koalicijske partnerice v vladi kanclerja Olafa Scholza, je namreč predlagal, da bi bil zastali projekt vzpostavitve ruskega plinovoda Severni tok 2 lahko odgovor na grozečo energetsko krizo.

Zaradi tega je bil deležen številnih kritik, tudi med člani lastne stranke, saj plinovod po mnenju mnogih velja za orodje Moskve, s katerim bi Nemčija postala še bolj odvisna od Rusije, poroča DPA.

Zelenski je v nagovoru omenil tudi jedrsko elektrarno v Zaporožju, ki je v zadnjih dneh v središču pozornosti po večkratnem obstreljevanju bližnje okolice, za kar se Moskva in Kijev že ves čas medsebojno obtožujeta.

V petek se je ruski predsednik Vladimir Putin strinjal z napotitvijo misije Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) v Zaporožje, k čemur so pozivali številni voditelji, vključno z generalnim sekretarjem ZN-a Antoniem Guterresom.

Ukrajina naj bi izvedla napad v Sevastopolu