Vojak z rusko zastavo straži jedrsko elektrarno v Zaporožju. Foto: Reuters
Vojak z rusko zastavo straži jedrsko elektrarno v Zaporožju. Foto: Reuters

"Ruska vojska se mora umakniti z ozemlja jedrske elektrarne in vseh sosednjih območij ter odstraniti svojo vojaško opremo," je dejal Zelenski v svojem rednem nočnem videonagovoru. "To se mora zgoditi brez kakršnih koli pogojev in čim prej," je dodal.

Rusija v Kaliningradu namestila letala s hipersoničnimi raketami

Rusija je v svojo eksklavo Kaliningrad na obali Baltskega morja namestila tri vojaška letala, opremljena z najsodobnejšimi hipersoničnimi raketami. Te lahko dosežejo desetkratno hitrost zvoka, zaradi česar jih protiraketna obramba izredno težko prestreže.

"Danes so bila tri letala mig-31i s hipersoničnimi raketami kinžal premeščena na letališče Čkalovsk v regiji Kaliningrad," je sporočilo rusko obrambno ministrstvo in navedlo, da bodo letala opravljala "neprekinjeno bojno službo". Ruski predsednik Vladimir Putin je rakete predstavil že leta 2018 in jih označil za "idealno orožje".

Kaliningrad, ki leži med članicama EU-ja in Nata Litvo in Poljsko, nima kopenske meje z Rusijo. Obe državi nasprotujeta ruski vojni v Ukrajini, Litva pa je junija onemogočila prevoz ruskega blaga v Kaliningrad, za katerega prav tako veljajo sankcije EU-ja.

Zelenski je dejal še, da si ukrajinski diplomati, znanstveniki in Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) prizadevajo za napotitev misije IAEA-ja v elektrarno. Dodal je, da lahko jedrsko varnost ponovno zagotovita le "popolna preglednost" in "nadzorovane razmere".

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je že v sredo v Bruslju pozval Moskvo, naj umakne svoje sile z območja in privoli v pregled elektrarne, ki bi ga izvedli inšpektorji IAEA-ja.

Sorodna novica Gutterres: Dogovor o izvozu žita šele začetek diplomatskih podvigov

"Ruska zasedba jedrske elektrarne v Zaporožju resno ogroža varnost in zaščito tega objekta. Njihova prisotnost povečuje tveganje za jedrsko nesrečo ali incident ter ogroža prebivalstvo Ukrajine, sosednjih držav in mednarodne skupnosti," je še dodal Stoltenberg.

Ukrajinske oblasti po poročanju britanskega BBC-ja trdijo, da se razmere v elektrarni "približujejo kritičnim". "Seveda smo zaskrbljeni. Razmere so se močno spremenile, ko so Rusi 5. avgusta začeli obstreljevati območje," je dejal ukrajinski minister za energijo Herman Halušenko.

Rusija in Ukrajina se že dlje časa medsebojno obtožujeta, da z obstreljevanjem območij okrog elektrarne ogrožata varnost in povzročata strah pred jedrsko katastrofo. Rusko obrambno ministrstvo ob tem trdi, da v jedrski elektrarni ne hranijo težkega orožja.

Jedrska elektrarna v Zaporožju in obisk inšpektorjev IAEA-ja je bila tudi med temami pogovorov na srečanju med Zelenskim, turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom in generalnim sekretarjem Združenih narodov Antoniem Guterresem v zahodnem ukrajinskem mestu Lvov.

Posledice nočnega bombardiranja v Harkovu. Foto: Reuters
Posledice nočnega bombardiranja v Harkovu. Foto: Reuters

V ruskem obstreljevanju Harkova več mrtvih

V ruskem obstreljevanju Harkova na vzhodu Ukrajine je bilo v sredo zvečer ubitih najmanj enajst ljudi, 12 je bilo ranjenih. Ukrajinske oblasti pričakujejo ruski raketni napad na ukrajinski dan neodvisnosti 24. avgusta, sicer pa glede razmer v vojni omenjajo "pat položaj".

V Harkovu so zadeli nebotičnik, prizadete so bile tudi druge lokacije v mestu, je sporočil regionalni guverner Oleg Sinegubov. Ukrajinski predsednik Zelenski je obstreljevanje označil za "podel in ciničen napad na civiliste, za katerega ni opravičila".

Ukrajina medtem na dan neodvisnosti 24. avgusta pričakuje nove ruske raketne napade na prestolnico Kijev, je v sredo sporočil svetovalec ukrajinskega predsednika Oleksij Arestovič. Vendar pa to ne bi spremenilo vojaških razmer, to bi bila zgolj gesta, s katero bi pokvarili praznik, je dejal po poročanju Kijeva. Zagotovil pa je, da lahko "tudi Ukrajina Rusom pokvari dan", in spomnil na vrsto nedavnih eksplozij na polotoku Krim, ki si ga je Moskva priključila leta 2014.

Arestovič je po navedbah Reutersa v videoposnetku na družbenih omrežjih povedal še, da so ruske sile od prejšnjega meseca večinoma le minimalno napredovale, ponekod pa je po njegovih besedah prišlo tudi do napredovanja ukrajinske vojske. "Smo v pat položaju," je dodal.

Na jugu so ukrajinske sile odvrnile poskus napada ruskih sil severovzhodno od Hersona, je povedal ukrajinski vojaški analitik Oleg Ždanov. Iz operativnega poveljstva ukrajinskih oboroženih sil na jugu države so sporočili, da so ubili 29 "okupatorjev" ter uničili nekaj orožja, oklepnih vozil in skladišče vojaške oskrbe, še poroča Reuters. Poročil z bojišča sicer ni mogoče neodvisno potrditi.