Foto: Reuters
Foto: Reuters

Frančišek je s svojimi izjavami poskrbel za razburjenje v Kijevu in naletel na neodobravanje med zahodnimi zavezniki, potem ko je v sobotnem intervjuju za švicarsko televizijo dejal, da je treba "imeti pogum dvigniti belo zastavo in se pogajati".

"Cerkev bi morala biti med ljudmi. In ne dva in pol tisoč kilometrov stran, nekje, virtualno posredovati med nekom, ki hoče živeti, in nekom, ki te hoče uničiti," je dejal Zelenski v svojem rednem videonagovoru.

"Ko je rusko zlo 24. februarja (2022) začelo to vojno, so se vsi Ukrajinci postavili v bran. Kristjani, muslimani, Judje – vsi," je še dejal Zelenski in se zahvalil vsem ukrajinskim duhovnikom, ki so na prvi bojni črti in podpirajo vojake.

Sorodna novica Papež na udaru kritik, ker je pozval Ukrajino k predaji: "Pogum je pogajati se za mir"

Zaradi papeževih izjav je ukrajinsko zunanje ministrstvo danes na pogovor poklicalo vatikanskega odposlanca v Kijevu Visvaldasa Kulbokasa.

"Zaradi izjav papeža Frančiška je bil apostolski nuncij povabljen na ukrajinsko zunanje ministrstvo," je sporočilo ministrstvo v Kijevu in poudarilo, da so odposlancu izrazili razočaranje nad papeževimi besedami glede bele zastave.

V Kijevu so prepričani, da izjave papeža "spodbujajo Rusijo k nadaljnjemu neupoštevanju mednarodnega prava". "Poglavar Svetega sedeža bi moral mednarodni skupnosti poslati sporočilo o potrebi po takojšnjem združevanju sil za zagotovitev zmage dobrega nad zlom, prav tako pa bi moral apelirati na napadalca in ne na žrtev," je še dodalo ministrstvo.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je bila tako kot nekateri njeni zahodni kolegi kritična do papeževega poziva. Na nemški televiziji ARD je dejala, da ne razume njegovega stališča. "Mislim, da nekatere stvari lahko razumeš le, če jih vidiš sam," je dodala Baerbock, ki je od začetka vojne pred več kot dvema letoma večkrat obiskala Kijev.

Tudi nemški kancler Olaf Scholz je zavrnil papeževe izjave. "Kot si lahko predstavljate, se kancler glede tega vprašanja ne strinja s papežem," je povedal tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Hebestreit.

Ukrajinski predsednik Zelenski in generalni sekretar Nata Stoltenberg. Foto: Reuters
Ukrajinski predsednik Zelenski in generalni sekretar Nata Stoltenberg. Foto: Reuters

Stoltenberg: To ni čas za govor o predaji

Da se ne strinja s papežem, je bil jasen tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.

"Če si želimo izpogajano mirno trajno rešitev, je pot do tega, da Ukrajini nudimo vso vojaško podporo," je dejal za Reuters. "Kar se zgodi za pogajalsko mizo, je neločljivo povezano z močjo na bojišču," je poudaril.

Na vprašanje, ali njegov odziv pomeni, da zdaj ni čas za pogovore o beli zastavi, pa: "Ni čas, da bi govorili o predaji Ukrajincev. To bi bila tragedija za Ukrajince. Nevarno pa bi bilo tudi za vse nas."

Predsednik ZDA Joe Biden je medtem poudaril, da je doseganje miru v Ukrajini odvisno od Moskve. "Biden spoštuje papeža in se mu pridružuje v molitvah za mir v Ukrajini, ki bi ga lahko dosegli, če bi se Rusija odločila končati vojno. Na žalost še naprej ne vidimo znakov, da jo bi Moskva želela končati, zato smo zavezani podpirati Kijev pri njegovi obrambi," je sporočil predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA.

Po svetu odmevajo izjave papeža o Ukrajini
Sorodna novica Stoltenberg: Švedska pridružitev Natu kaže, da je Putinova vojna strategija spodletela

Kremelj: Poziv je razumljiv

Medtem je Kremelj papežev poziv označil za razumljivega, sporočil je tudi, da se je Rusija pripravljena usesti za pogajalsko mizo, a da Kijev zavrača pogovore zaradi svojega napačnega stališča, da bi lahko Zahod premagal Rusijo.

"Precej razumljivo je, da je on (papež) govoril v prid pogajanjem," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je dejal, da je ruski predsednik Vladimir Putin večkrat izrazil pripravljenosti Rusije na odprtost in pogajanja, a da je Ukrajina takšne predloge zavrnila. Dodal je, da razmere na bojišču kažejo, da so bili upi Zahoda, da bodo Rusijo "strateško porazili", zgrešeni.

Moskva: Papež poziva Zahod, naj opusti ambicije

V Moskvi so še ocenili, da so papeževe izjave v resnici poziv zahodnim zaveznikom Ukrajine, naj priznajo, da jim je spodletelo.

"Po mojem mnenju papež Zahod poziva, naj opusti svoje ambicije in prizna, da se je motil," je dejala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova. Zahod po njenih besedah izrablja Ukrajino v svojih ambicijah, da bi oslabil Rusijo.

"Vsak strokovnjak, vsak politik, vsak diplomat danes razume", da so razmere v Ukrajini v slepi ulici, je še dejala Zaharova in zatrdila, da Rusija nikoli ni odstopila od pogajanj.

Zelenski ostro obsodil papežev poziv k premirju
Po smrti Navalnega rusko opozicijo skrbi za preostale oporečnike