Raketo cirkon naj bi Rusija v vojni v Ukrajini prvič uporabila v napadu na Kijev 7. februarja letos. Foto: AP
Raketo cirkon naj bi Rusija v vojni v Ukrajini prvič uporabila v napadu na Kijev 7. februarja letos. Foto: AP

Kot je na družbenem omrežju Telegram zapisala mestna uprava Kijeva, je bila prestolnica od začetka januarja tarča 180 ruskih napadov z raketami in brezpilotnimi letalniki, med katerimi so bile tudi rakete cirkon, ki imajo doseg tisoč kilometrov in potujejo z devetkratno hitrostjo zvoka.

Poznavalci opozarjajo, da nadzvočna hitrost raket močno skrajša odzivni čas za zračno obrambo, kar omogoča napade na dobro utrjene tarče globoko v zaledju.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v nagovoru rojakom konec februarja povedal, da je Rusija v vojni v Ukrajini uporabila rakete cirkon, a ni pojasnil, kateri so bili cilji teh raket. Putin je rakete cirkon opisal kot novo generacijo raketnega oborožitvenega sistema, ki v svetu nima konkurence.

Kijevska mestna uprava je sporočila, da je prestolnico od začetka leta 2024 napadlo tudi šest drugih vrst raket, vključno z manevrirnimi raketami Kh-101, ki se izstreljujejo iz zraka in jih je bilo doslej izstreljenih 113.

Na Kijev je Rusija letos izstrelila še eno vrsto nadzvočnih raket kinžal, ki prav tako kot rakete cirkon potujejo z nekajkratno hitrostjo zvoka.

V zadnjih dveh tednih je Rusija stopnjevala napade na energetsko infrastrukturo v Ukrajini z raketami in brezpilotnimi letalniki, kar je povzročilo znatno škodo in izpade elektrike v več ukrajinskih mestih.

Harkov je bil v zadnjih tednih večkrat tarča ruskih napadov. Foto: Reuters
Harkov je bil v zadnjih tednih večkrat tarča ruskih napadov. Foto: Reuters

"Ukrajinsko energetsko omrežje se ne bo zlomilo"

Kljub obsežnim napadom je zlom ukrajinskega elektroenergetskega sistema malo verjeten, je pojasnil vodja nacionalnega operaterja Ukrenegro Volodimir Kudricki. "Njihov cilj je povzročiti izpad električne energije v nekaterih večjih ukrajinskih mestih, naš cilj pa je to preprečiti," je povedal v pogovoru za Reuters.

Največje ukrajinsko zasebno energetsko podjetje DTEK je sporočilo, da je bilo v napadih poškodovano pet ali šestih njegovih elektrarn, zaradi česar so izgubile 80 odstotkov svoje zmogljivosti.

Termoelektrarne in drugi energetski obrati v lasti DTEK-a, ki pokriva približno četrtino energetskih potreb v državi, so bili v več kot dveh letih vojne že večkrat tarča ruskih raketnih napadov.

V ruskih napadih je bila močno poškodovana tudi največja ukrajinska hidroelektrarna v Zaporožju, prav tako tudi elektrarni Kaniv in Dnister.

Večino električne energije v Ukrajini proizvedejo tri jedrske elektrarne, vendar je proizvodnja iz termo- in hidroelektrarn ključna za uravnoteženje sistema med konicami porabe.

"Zagotovo nismo korak stran od zloma. Zlom je namreč nenadzorovana ustavitev večine ali celotnega elektroenergetskega sistema. To se ni zgodilo in se ne bo zgodilo, ta scenarij ocenjujemo kot malo verjeten," je dejal Kudricki.

Po njegovem mnenju bi bili lahko v državi priča "lokaliziranim težavam" v določenih regijah, na primer v mestu Harkov na vzhodu države ali v Odesi na jugu.

Energetski sistem Sovjetske zveze, ki ga je podedovala Ukrajina, je temeljil na ogromnih elektrarnah, ki jih je izjemno težko zavarovati pred raketnim obstreljevanjem, zato je po besedah Kudrickega treba razmisliti, kako zaščiti obrate za proizvodnjo elektrike pred napadi iz zraka.

Rešitev vidi v gradnji na stotine majhnih elektrarn po vsej Ukrajini, a kot pravi, se mora ta proces začeti takoj.