S-400 spada med sodobnejše ruske raketne sisteme. Foto: EPA
S-400 spada med sodobnejše ruske raketne sisteme. Foto: EPA

V napadih je bil poškodovan sistem S-400 v Dažnkoju in dva manj napredna sistema S-300 blizu Jevpatorije in Črnomorskega, je sporočil ukrajinski generalštab in dodal, da so s tem povzročili ogromne izgube za rusko zračno obrambo.

Rusko obrambno ministrstvo ni komentiralo navedb Kijeva, so pa lokalni ruski kanali na omrežju Telegram poročali o eksplozija pri Džankoju in Jevpatoriji.

"Nobene od naših raket ni prestregla sovražnikova 'zelo učinkovita' zračna obramba," je ukrajinska vojska zapisala na svojem računu na Telegramu.

Rusija je že večkrat izstrelila balistične rakete na jug Ukrajine s polotoka Krim, ki ga je Moskva zasedla leta 2014 in si ga pozneje nezakonito priključila.

V zadnjih dveh letih ruske vojne v Ukrajini so ukrajinske sile izvedle več napadov na ruske cilje na polotoku, kjer ima v Sevastopolu sedež ruska črnomorska flota.

Zelenski zavrnil trditve Kadirova

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zanikal trditve čečenskega voditelja Ramzana Kadirova o zavzetju vasi v Sumski oblasti na severu Ukrajine, ki leži neposredno ob meji z Rusijo.

Po besedah ukrajinskega predsednika gre za poskus propagandne operacije. Dodal je, da imajo ukrajinske sile v Sumski oblasti "popoln nadzor", ruske sabotažne skupine, ki so tam delovale, pa so bile "uničene".

Sumska oblast leži ob meji z Rusijo na severu Ukrajine in od začetka vojne leta 2022 ni doživela večjega ruskega kopenskega napada. Zelenski je ob tem ponovil, da najtežji boji potekajo v industrijski Donecki oblasti na vzhodu in da ukrajinske sile delajo vse, da bi tam stabilizirale svoje položaje.

Obrambno ministrstvo v Moskvi je medtem danes zatrdilo, da ruske sile še naprej prodirajo globlje v Donecko oblast in so zavzele vas Staromajorsko, ki leži na jugozahodnem robu Donecke oblasti. Rusija naj bi se ob zastoju kopenske ofenzive v Harkovski oblasti na severu države znova osredotočila na vzhodni in južni del fronte.

Iz ruske Belgorodsk oblasti ob meji z Ukrajino medtem znova poročajo o ukrajinskih napadih, v katerih je bilo danes v mestu Šebekino po navedbah tamkajšnjega guvernerja Vjačeslava Gladkova ranjenih najmanj sedem ljudi, med njimi novinar televizijske mreže Rosija 24.