Su-57, imenovan tudi T-50, je radarsko slabo opazen lovec pete generacije. Foto: EPA
Su-57, imenovan tudi T-50, je radarsko slabo opazen lovec pete generacije. Foto: EPA

Rusko lovsko letalo pete generacije je bilo parkirano na letališču Ahtubinsk, ki leži na ruskem ozemlju približno 590 kilometrov daleč od bojnih linij med ukrajinskimi in ruskimi silami v Ukrajini. V objavi na omrežju Telegram ukrajinski obveščevalci niso pojasnili, kako so zadeli Su-57 in katera enota ukrajinske vojske je izvedla napad.

"Fotografije kažejo, da je 7. junija Su-57 stal nepoškodovan, 8. junija pa so bili v njegovi bližini kraterji od eksplozije in značilni ognjeni madeži, ki so jih povzročili požari," je zapisal GRU v objavi na Telegramu. S fotografije, ki jo je objavil GRU, sicer ni mogoče potrditi, da je letalo poškodovano, je pa ob njem opaziti posledice eksplozije.

Ruski vojaški bloger pod vzdevkom Fighterbomber je svojim sledilcem sporočil, da so poročila o napadu resnična in da je Ukrajina napad izvedla z brezpilotnim letalom. Kot je še povedal, je ruski lovec zadel šrapnel in trenutno še ocenjujejo škodo, da bi ugotovili, ali je letalo mogoče popraviti. Po njegovih besedah bo šlo za prvo bojno izgubo Su-57, če se bo ugotovilo, da letala ni mogoče popraviti.

Satelitski posnetek ruskega letališča pred in po napadu. Foto: GRU
Satelitski posnetek ruskega letališča pred in po napadu. Foto: GRU

Vojaški dopisnik ruske državne tiskovne agencije RIA Novosti Aleksander Harčenko je objavil sporočilo, ki ni neposredno potrdilo napada, vendar je v svojem poročanju obsodil pomanjkanje hangarjev za zaščito vojaških letal.

Su-57 je bil leta 2019 označen kot rusko lovsko letalo pete generacije, ki se bo kosalo z njegovim ameriškim tekmecem F-35. Tako kot najsodobnejši ameriški lovec so tudi Su-57 pestile zamude pri razvoju, leta 2019 pa je eden od lovcev doživel nesrečo, ko je strmoglavil na daljnem vzhodu Rusije.

Po navedbah proizvajalca Suhoj se je serijska proizvodnja letala začela leta 2022, trenutno pa naj bi bilo v uporabi le nekaj teh letal, po nekaterih navedbah 20, ki lahko nosijo vodene rakete Kh-59 in Kh-60, s katerimi ruska vojska redno napada cilje v Ukrajini.

Prejšnji mesec je ukrajinska vojska uspela sestreliti šest ruskih lovcev, pri čemer je šlo večinoma za letala Su-25, ki sicer nudijo zračno podporo kopenskim silam.

Su-57 je svoj krstni polet opravil leta 2010. Foto: EPA
Su-57 je svoj krstni polet opravil leta 2010. Foto: EPA