Prebivalke Hersona z ukrajinskimi zastavami. Foto: Reuters
Prebivalke Hersona z ukrajinskimi zastavami. Foto: Reuters

"Preiskovalci so dokumentirali več kot 400 ruskih vojnih zločinov. Našli so trupla mrtvih civilistov in vojakov," je v videoposnetku dejal predsednik Volodimir Zelenski.

Ukrajinska vojska je po njegovih besedah na območju 226 naselij, kjer živi več kot 100.000 ljudi, "znova vzpostavili zakon". Na območjih so tudi potekale aretacije ruskih vojakov in plačancev.

Obnavljanje infrastrukture – mobilno omrežje znova deluje

Ukrajinski guverner Hersona Jaroslav Januševič je sporočil, da so ruske sile "minirale vse objekte kritične infrastrukture". Vojska in komunalna podjetja zdaj skušajo razminirati in popraviti objekte, da bi prebivalcem v mestu znova zagotovili oskrbo z vodo in elektriko.

Prebivalci Hersona so drugi dan zapored proslavljali umik ruske in prihod ukrajinske vojske. Foto: Reuters
Prebivalci Hersona so drugi dan zapored proslavljali umik ruske in prihod ukrajinske vojske. Foto: Reuters

Svetovalec predsednika Zelenskega Kirilo Timošenko je sporočil, da so v središču mesta znova vzpostavili omrežja za mobilno telefonijo. Ukrajinske železnice so napovedale, da naj bi še v tem tednu znova vzpostavile povezave s Hersonom.

Drva in peči za prebivalce

V Herson postopno prihaja tudi humanitarna pomoč. Guverner Januševič je napovedal, da bodo prebivalci razdelili drva, ki jih lahko prevzamejo z osebnim dokumentom. Razdelili bodo tudi 6000 malih peči.

Ukrajinska vojska je v soboto po umiku ruskih sil vstopila v Herson, kjer so jih lokalni prebivalci toplo sprejeli. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ob tem opozoril, da so ruske sile v mestu uničile kritično infrastrukturo.

Ruske sile napadle letališče v Hersonu

Ruske sile, ki so se v petek umaknile iz mesta Herson, zdaj utrjujejo svoje položaje na drugi strani reke Dneper. Pri tem napadajo mesto Herson, danes so s topniškimi izstrelki obstreljevali hersonsko letališče.

Ukrajinske oblasti so zaradi nevarnosti ruskih napadov podaljšale policijsko uro med 17. in 8. zjutraj ter prepovedale vstopanje in izstopanje iz mesta. Begunce so še posebej pozvali, naj se ne vračajo v svoje domove, saj jih morajo najprej preveriti zaradi morebitnih min.

Porušen most Antonivski, glavna povezava čez reko Dneper v bližini Hersona. Foto: Reuters
Porušen most Antonivski, glavna povezava čez reko Dneper v bližini Hersona. Foto: Reuters

Umivanje z vodo iz reke

"Zdaj smo srečni, čeprav se vsi bojimo bombardiranja z levega brega," je ob zvokih obstreljevanja z obeh strani za Reuters povedala 35-letna prebivalka Hersona Jana Smirnova.

Povedala je, da za umivanje in splakovanje stranišč trenutno uporabljajo vodo z reke Dneper. Le redki prebivalci imajo doma generatorje, s katerimi poganjajo črpalke za črpanje pitne vode iz vodnjakov.

Spopadi na vzhodni fronti

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je medtem sporočilo, da je od začetka tedna znova zavzelo 179 naselij in 4500 kvadratnih kilometrov ozemlja ob reki Dneper. Generalštab vojske poroča o nadaljevanju hudih spopadov na vzhodni fronti v pokrajinah Lugansk in Doneck, kjer naj bi ukrajinske sile v zadnjih 24 urah odbile več napadov.