Gasilci gasijo požar po sestrelitvi ukrajinskega brezpilotnega letala v Kursku v Rusiji. Foto: Reuters
Gasilci gasijo požar po sestrelitvi ukrajinskega brezpilotnega letala v Kursku v Rusiji. Foto: Reuters

Kijevski obveščevalni vir navaja, da je Ukrajina napadla vojaško letalsko oporišče Morozovsk v regiji Rostov in v skupni operaciji varnostne službe SBU in vojske uničila šest ruskih vojaških letal. Reuters navaja, da trditve ni mogel neodvisno preveriti. Obveščevalni vir ni razložil, kako je bil napad izveden, je pa navedel, da je bilo poškodovanih še osem bojnih letal.

Vir je navedel, da letalsko oporišče Morozovsk uporabljajo ruski taktični bombniki, kot sta Suhoj Su-24 in Su-24M, s katerimi moskovske letalske sile napadajo ukrajinsko vojsko ter mesta na fronti z vodenimi bombami.

Ukrajina je v zadnjih tednih znatno okrepila napade z brezpilotnimi letali na cilje v Rusiji, pri čemer se je osredotočila na naftne rafinerije. Z napadi skuša zmanjšati ruske prihodke od nafte.

Visok vladni uradnik je na začetku leta za agencijo Reuters povedal, da Ukrajina upa, da bo leta 2024 izdelala na tisoče brezpilotnih letal dolgega dosega, kar je del prednostnega obrambnega programa v vojni z Rusijo.

Kijev se je osredotočil na razvoj vozil dolgega dosega brez posadke, saj nima proizvodnih možnosti za rakete dolgega dosega in ima omejen dostop do opreme zahodnih zaveznikov.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so ponoči sestrelili ali prestregli 53 letalnikov, od tega 44 nad Rostovom. V mestu Rostov na Donu, prestolnici regije, je sicer štab ruskih enot, ki sodelujejo v agresiji nad Ukrajino. To mesto je bilo junija lani tudi prizorišče upora plačancev najemniške vojske Wagner, ki so začasno prevzeli nadzor nad vojaškimi poslopji, do konca dneva pa odnehali.

Poleg tega so letalniki ponoči poleteli še nad regije Saratov, Kursk, Belgorod in Krasnodar, je še javilo rusko ministrstvo.

Spopadi na vzhodni fronti

Ruski raketni sistem grad v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine. Foto: EPA
Ruski raketni sistem grad v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine. Foto: EPA

Ukrajinska vojska je sporočila, da se v bližini vzhodnega mesta Časiv Jar bojuje v "zelo težkih razmerah", vendar je zanikala ruska poročila, da so ruske enote dosegle predmestje. Padec Časiv Jara, mesta, ki leži zahodno od uničenega mesta Bahmut in je imelo pred vojno 12.200 prebivalcev, bi pomenil hud udarec za Kijev.

Ruske sile napredujejo na vzhodu, potem ko so februarja zavzele Avdijivko, ukrajinsko utrdbo na vzhodni fronti. Ukrajina se poskuša vkopati in okrepiti obrambo, vendar ji primanjkuje topniških izstrelkov, saj je ameriška pomoč obtičala v kongresu.

Ruska tiskovna agencija RIA je poročala, da so ruske enote vstopile v predmestje mesta, ki je po mnenju Moskve pomembna postojanka kijevskih enot in je tudi močno utrjeno. Andrij Zadubinji, tiskovni predstavnik ukrajinskega vzhodnega poveljstva, je dejal, da je poročilo neresnično.

"Razmere so zelo težke, spopadi se nadaljujejo, vendar ruskih vojakov tam ni," je dejal po telefonu. "Ne verjemite ruskim poročilom."

V četrtek je župan Sergej Čaus na ukrajinskem televizijskem kanalu Espreso razmere v Časiv Jarju označil za najtežje, odkar je Rusija pred več kot dvema letoma začela obsežno invazijo.
Predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da Rusija morda načrtuje novo ofenzivo proti Ukrajini konec maja ali poleti, vendar ima Kijev svoj bojni načrt.

Rusija je v zadnjih tednih okrepila zračne napade na energetsko infrastrukturo, kar je povzročilo obsežne izpade v nekaterih delih države. Po zavzetju ukrajinskega mesta Avdijivka februarja so ruske sile poskušale napredovati, pri čemer so izkoristile zamude pri zahodni vojaški pomoči Ukrajini.

V ruskem napadu na Zaporožje trije mrtvi

V ruskem raketnem napadu na mesto Zaporožje v istoimenski regiji na vzhodu Ukrajine so bili ubiti najmanj trije ljudje, več kot deset pa je ranjenih, od tega štirje huje, je na Telegramu sporočil guverner regije Ivan Fedorov.

Po podatkih ukrajinske regionalne uprave je bilo v napadu ranjenih 19 ljudi, pri čemer so jih morali najmanj 13 odpeljati v bolnišnico. Med ranjenimi naj bi bila tudi dva novinarja, zaposlena pri ukrajinski tiskovni agenciji Ukrinform oziroma televiziji 1+1.

Nad mesto je bilo po besedah Fedorova izstreljenih skupno pet raket, usmerjene pa so bile proti civilni infrastrukturi. Škodo so zabeležili na okoli desetih stavbah.