V Bahmutu in njegovi okolici že več mesecev potekajo srditi spopadi med ukrajinskimi in ruskimi silami. Foto: Reuters
V Bahmutu in njegovi okolici že več mesecev potekajo srditi spopadi med ukrajinskimi in ruskimi silami. Foto: Reuters

"Wagnerjevi plačanci so prilezli v Bahmut kot podgane v mišelovko," je dejal Sirski in poudaril, da je ukrajinska vojska z aktivno obrambo izvedla protinapade na več območjih v bližini Bahmuta, tako da je severno in jugozahodno od mesta ruske enote potisnila nazaj, ponekod za več kilometrov. "Čeprav ima sovražnik več sredstev, mi uničujemo njegove načrte," je še dejal na podelitvi medalj več vojakom.

Vodja ruske najemniške vojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je danes znova zatrdil, da napredujejo pri osvajanju zadnjih ulic v mestu. Objavil je videoposnetek, v katerem je na zemljevidu pokazal dele mesta, ki jih še vedno zasedajo ukrajinske enote.

Ukrajina se od februarja lani brani pred rusko invazijo. Bahmut, mesto v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine, v katerem je nekoč živelo več kot 70.000 ljudi, je že več mesecev v središču spopadov. Bitka za strateško pomembno mesto je najbolj krvava in najdaljša v zdajšnji vojni.

Novi napadi na Kijev

Iz ukrajinskega glavnega mesta Kijev poročajo o večjem številu eksplozij. Na družbenih omrežjih so objavljeni videoposnetki, ki kažejo ukrajinsko zračno obrambo, kako sestreljuje rakete nad mestom. Vlada je zato med ruskim obstreljevanjem prebivalce pozvala, naj se umaknejo stran od oken zaradi nevarnosti, da bi jih zadeli ostanki prestreženih raket.

Tarča ruskih napadov so bile po navedbah oblasti štiri kijevske četrti. Župan Kijeva Vitalij Kličko je dejal, da so nekateri ostanki raket padli v osrednji del mesta, tudi na območje živalskega vrta. Ranjeni so najmanj trije ljudje, poškodovana pa ena večja zgradba, je dejal.

To je osmi napad na Kijev ta mesec. Sirene so se oglasile okoli 2.30 po krajevnem času, ugasnile so se šele dve uri pozneje.

Napad tako z raketami kot brezpilotnimi letalniki je eden od predstavnikov mesta opisal kot "izjemno gost". Kot je dejal vodja kijevske vojaške uprave Sergij Popko, je na mesto padlo "maksimalno število raket v najkrajšem možnem času".

Po njegovih besedah so po prvotnih podatkih uničili večino sovražnih tarč nad mestom.

Napad na Kijev. Foto: Reuters
Napad na Kijev. Foto: Reuters

Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je sporočil, da so ukrajinske zračne sile dosegle neverjeten uspeh, saj da so sestrelile šest hipersoničnih raket kinžal in 12 drugih raket. Ukrajina je hipersonično raketo kinžal prvič sestrelila pred nekaj več kot tednom dni.

Najnovejši napadi na Kijev so se zgodili v času, ko naj bi Ukrajino obiskal posebni kitajski odposlanec Li Hui.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v zadnjih dneh obiskal več evropskih držav. Zahodni zavezniki so mu pri tem obljubili za več milijard dolarjev vojaške pomoči, med njimi britanski premier Rishi Sunak in francoski predsednik Emmanuel Macron.